Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nagrałem jeszcze 2 minutki walki samców. Tak intensywnych kolorków to te samce nie mają nawet w czasie tarła. Fakt, że non-mbuna ma brzydkie samice, ale kolorom samców to mbuna do pięt nie dorasta:)

I jeszcze samiec z bliska. Czy któryś samiec mbuny potrafi tak mienić się kolorami? Taki sam efekt widziałem u tetrastigm. Kolor zależał od kąta padania światła. Piękne rytby.

Edytowane przez pozner
  • Lubię to 4
Opublikowano

U non-mbuny zabójczych walk nie ma. Są gatunki mniej lub bardziej agresywne (np. Protomelasy), ale ich agresja nie jest zabójcza. Możliwość trzymania kilku wybarwionych samców nie jest u non-mbuny rzadkością. Lethrinopsy są jednym z takich gatunków i do tego jednym z najładniejszych.

• Lubię to 1
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Wpis czysto kronikarski. W niedzielę, tydzień temu wyjechały Lethrinopsy. Pozytywnie odbiło się to na wyglądzie samców Copadichromisów. Często i to przez długi czas wszystkie są ładnie wybarwione. Początkowo były nieco spłoszone, ale powoli odzyskują swobodę zachowania. Jakiś wpływ pewnie miało też odławianie Lethrinopsów. Liczę, że w końcu dojdzie do udanego tarła. Szkoda, że mam tak mało samic. Jedna 100%-towa i jedna potencjalna. Mają czas do jesieni, potem zmiana obsady, ale na pewno wrócę do tego gatunku w jednogatunkowym układzie. 4 samce i 7-8 samic bardzo ładnie bedzie się prezentować. Powtórzę, to jest jeden z najładniejszych pyszczaków i warto poświęcić mu całe akwarium. Oczywiście to jest moja subiektywna ocena.

• Lubię to 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
1 minutę temu, spiochu napisał:

Trochę szkoda, że muszą być same, żeby pokazać swoje piękno.

Wysłane z telefonu

Z aulonkami też nie dawały by rady?

Opublikowano

W przypadku spokojniejszych gatunków Copadichromisów, nie tyle jest problem z "nie daniem sobie rady", ile z niepewnością ich optymalnego wybarwienienia.

Pracuję nad tematem. Bo nie tyle jest to problemem, co wyzwaniem.:biggrin:

• Dziękuję 1
Opublikowano
1 godzinę temu, yaro napisał:

Z aulonkami też nie dawały by rady?

Obawiam się, że też. Nie chcę już próbować.

48 minut temu, tom77 napisał:

W przypadku spokojniejszych gatunków Copadichromisów, nie tyle jest problem z "nie daniem sobie rady", ile z niepewnością ich optymalnego wybarwienienia.

Dokładnie, chociaż nie do końca. Przy Lethrinopsach tylko samiec alfa był wybarwiony prawie cały czas. Reszta samców sporadycznie okazywała wybarwienie. Nie było tak, że nie dawały rady, bo w czasie tego pojedynczego tarła na jesieni, samiec potrafił utrzymać rewir i doprowadzić do tarła, ale tak było tylko w czasie tarła. Poza nim był zepchnięty do rogu akwarium. Lethrinops dzielił i rządził. Asertywność zupełnie znikała i tu przestawały dawać radę. Miałem tego dosyć. Chciałem zobaczyć ich zachowania, gdy nie mają konkurencji. Na razie nic się nie dzieje. Samce od czasu do czasu się poprzepychają i tyle. Wszystkie za to teraz potrafią pokazać i utrzymać wybarwienie. Czekam na kolejne tarło.

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Coś się zaczyna dziać, chociaż nie wiem czy wszystko w dobrym kierunku. Samiec alfa wykopał sobie rewir pod mechanikiem i cały czas tam siedzi. Samiec beta wykopał grajdołek z lewej strony i tam wyznaczył swoje terytorium. 2 kolejne samce trzymają się prawej strony. Mam nadzieję, że coś zacznie się dziać. Póki co cieszy oczy wygląd wszystkich samców. Przy Lethrinopsach tego nie widziałem. Piękne ryby.

• Lubię to 3