Skocz do zawartości

Skrobak do szyb

Londo

Rekomendowane odpowiedzi

Link do zakupu mogę podać ale nie biorę odpowiedzialności czy będziesz zadowolony.

Ja kupiłem i chciałem przetestować a potem jak będzie OK podać namiar ale jak nie chcesz czekać to proszę

http://pl.aliexpress.com/item/PS-Wholesale-Magnetic-Brush-Aquarium-Fish-Tank-Glass-Algae-Scraper-Cleaner-Floating-Curve/32669560265.html?spm=2114.13010608.0.51.nbbugK

• 2 tygodnie później...
Dnia 22 sierpnia 2016 o 21:36, JemioloSeba napisał:

Właśnie zamówiłem Tunze. Wydałem na akwarium i akcesoria już blisko 5tyś to 128zł nie robi wielkiej różnicy. Obecnie mam JBL Floaty ale rysuje strasznie. Sprawdzę i opiszę ja działa ten Tunze. Dzięki za linki!

To było brać coś z najwyższej półki ;-) 
Flipper Max /  Nano
https://www.youtube.com/watch?v=rC9mtdTObAY

Mam już Tunzę i muszę przyznać, że bez JBL Floaty się nie obejdzie. Tunze jest zajebiaszczy do czyszczenia rogów i dołu (przy piasku lub nawet pod piaskiem) akwarium lecz czyszczenie całych szyb z białego nalotu zostawiam JBL`owi. Zielony i brązowy glon mu nie straszny a i można nim wjechać głęboko pod powierzchnię pisaku nawet do samego dna. Pięknie dojeżdża do rogów akwarium czyli tam, gdzie tworzą się skupiska glonów. Mając te dwa czyściki nie martwię się już o porysowane szyby bo dół zrobię Tunzą a resztę JBL`em. Cenowo jednak te dwa czyściki to już spory wydatek więc warto szukać czegoś co połączy funkcje obu sprzętów.  

Teraz dopiero o nim czytam i sam nie wiem... Z tego co pisze producent o tym Flipperze:

strona czyścika z ostrzem styka się z powierzchnią szyby jedynie w trzech miejscach przez co zminimalizowane jest ryzyko porysowania szyby nawet podczas czyszczenia szyby w warstwie piasku! 

To jest to samo co Tunze. Ostrze jednak nie czyści tak dobrze z tego białego nalotu co te "włosie" JBl`a i w tym tkwi jak dla mnie problem. Dla mnie powinno być możliwość w jakiś sposób dociskania czyścika aby mógł czyścić całą powierzchnią. Wiem, że to trudne ale jednak wykonalne.

11 minut temu, JemioloSeba napisał:

czyszczenie całych szyb z białego nalotu zostawiam JBL`owi. Zielony i brązowy glon mu nie straszny a i można nim wjechać głęboko pod powierzchnię pisaku nawet do samego dna.

eee tam marudzisz, przecież do Tunze jest dołączony metalowy skrobak, który zastąpi JBL. Każde akwarium jest inne i inne ma potrzeby ;)