mati1999 Opublikowano 27 Listopada 2015 #1 Opublikowano 27 Listopada 2015 Witam! Mam w swoim akwa Lombardoi. Zauważyłem, że walczą ze sobą dwie rybki tego gatunku, jak kupowałem to hodowca był pewny, że jest tylko jeden samiec, a jak słyszałem o nim opinie to zna się na rybkach, konkretnie pyszczakach. Ale pytanie dotyczy tego, czy mogą ze sobą walczyć, np. dwie samice albo samiec z samicą?
eljot Opublikowano 27 Listopada 2015 #2 Opublikowano 27 Listopada 2015 W przypadku Lombardoi odróżnienie samców jest proste - są żółte. Jeśli to małe ryby to wszystkie pasiaki i ciężko rozróżnić co jest co zwłaszcza, że drobne potyczki u maluchów to norma, bez znaczenia czy samiec czy samica.
mati1999 Opublikowano 27 Listopada 2015 Autor #3 Opublikowano 27 Listopada 2015 Właśnie zastanawiam się czy to samiec czy samiczka bo są malutkie jeszcze, mają ok. miesiąca. Czyli to normalne u nich? Po prostu, ten typ ta ma? -- dołączony post: Właśnie zastanawiam się czy to samiec czy samiczka bo są malutkie jeszcze, mają ok. miesiąca. Czyli to normalne u nich? Po prostu, ten typ ta ma?
egon44 Opublikowano 28 Listopada 2015 #4 Opublikowano 28 Listopada 2015 Właśnie zastanawiam się czy to samiec czy samiczka bo są malutkie jeszcze, mają ok. miesiąca. Czyli to normalne u nich? Po prostu, ten typ ta ma? No na określenie płci rybek musisz jeszcze zaczekać aż trochę podrosną...A co do potyczek maluchów to całkiem normalna sprawa,jak i u innych pyszczaków właśnie w ten sposób kształtuje się hierarchia w stadzie 1
crav Opublikowano 28 Listopada 2015 #5 Opublikowano 28 Listopada 2015 Z lombardoi lekko nie będzie. To wg mnie piękna i niedoceniana ryba, ale też bardzo agresywna. Więc stawiam, że to co oglądasz teraz to tylko początek walk i przepychanek 1
mati1999 Opublikowano 28 Listopada 2015 Autor #6 Opublikowano 28 Listopada 2015 To samiczki też mogą ze sobą walczyć, tak? Czyli to nie tylko samce walczą? Dopiero zacząłem soją przygodę z Malawi i nie wiem byt dużo, ale jestem głodny wiedzy
Perez666 Opublikowano 28 Listopada 2015 #7 Opublikowano 28 Listopada 2015 Mają miesiąc a sprzedawca był pewien, że jest tylko jeden samiec...szacun.
mati1999 Opublikowano 28 Listopada 2015 Autor #8 Opublikowano 28 Listopada 2015 Mają miesiąc a sprzedawca był pewien, że jest tylko jeden samiec...szacun. sprzedawca był pewniak, bardzo dużo wie o pyśkach, sam je hoduje, mówił mi, że "uczył się" od dr. Pawlaka, siedzi w Malawi kilkadziesiąt lat, ale każdy może się pomylić dlatego sie trochę cykam, żeby się nie okazało ze będę miał 2 samce o nie będzie fajnie
Perez666 Opublikowano 28 Listopada 2015 #9 Opublikowano 28 Listopada 2015 Jakby coś wiedział o pyszczakach, to by polecił harem a nie parkę...
mati1999 Opublikowano 28 Listopada 2015 Autor #10 Opublikowano 28 Listopada 2015 Jakby coś wiedział o pyszczakach, to by polecił harem a nie parkę... sprzedał mi 4 sztuki (1+3) tego gatunku ale tylko dwie rybki ze sobą walczą i dlatego pisze tylko o dwóch
Rekomendowane odpowiedzi