Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
a po znalezieniu takiej propozycji to już obsługa wychodzi prawie gratis

http://www.allegro.pl/item256611314_wkl ... wklad.html

pod względem budowy pompa spoko - już się nie czepiam :D

ale np grundfos którego mam ma na III biegu 3400l/h a z praktycznej wiedzy marsa na wysokości 1,5m pompuje 2000l/h i teraz pytanie... jak ta w/w pompa będzie się zachowywać pod potrójnym obciązeniem? tzn ciągnąc wodę przez filtry mech, pompując przez złoże FBF i jeszcze do góry do akwa...

tak jak napisał pfpp - taki układ może być bardzo trudny w kalibracji

jeżeli byś kupił pompę ssącą, to ja jednak testował bym to rozwiązanie na syfonie, a nie na dziurze w akwa - zawsze jak się nie uda to będziesz miał całe akwa

powodzenia i czekam na relację

Opublikowano

zacznę od syfonu, jak się sprawdzi to tak zostanie.

jeżeli taka pompa będzie miała 1200 l/h to i tak będzie spoko przecież taki przepływ rzadko kiedy się zdarza w filtrach wew. a przy biologicznej filtracji nawet nie jest aż tak potrzebna

Opublikowano

podłączyłem filtr narurowy do akwarium.

tłumienie strumienia wody na początku działania niezauważalne, niech popracuje kilkanaście dni zobacze jak to będzie wyglądać wtedy.

Zaplanowałem podłączyć potem drugi filtr narurowy i zobaczyć jak to będzie funkcjonować. Jeżeli filtracja będzie zadowalająca a filtrów nie będzie trzeba wymieniać częściej niż co miesiąc to będzie to najlepsza filtracja i mechaniczna i biologiczna. Wyczytałem że powierzchnia kontaktu wody z masą filtrującą jest wielkości boiska piłkarskiego.

Taka powierzchnia dla bakterii nitryfikacyjnych to coś świetnego.

Poeksperymentuje i poobserwuje jak wyglądać będą parametry wody.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Mimo wszystko jakos nie wydaje mi sie, zeby to bylo idealne rozwiazanie.

Wracając do tematu

Tak jak obiecałem wykonałem ten układ filtracyjny, troszkę pozmieniałem ale generalnie zasada jest ta sama.

Testowałem te filtry przez trxy tygodnie, filtr po wyciągnięciu wyglądał tak:

http://c6.wrzuta.pl/wi2015/66d44d7d0008 ... hDMyw&ft=f

co przy nowym wygląda zabójczo

http://yaro67.wrzuta.pl/obraz/b5hzXOuARA/filtry

tak wygląda filtr przed uruchomieniem:

http://yaro67.wrzuta.pl/obraz/8j0L6bpWr7/przed

a po uruchomieniu tak:

http://yaro67.wrzuta.pl/obraz/rsl7pThppX/ruszyl

Woda zasysana jest z akwarium plastikową rurą 3/4 cala na zasadzie syfonu jak w kubełku, przy takiej średnicy nie musze mówić jakie jest ciśnienie na filtr.

W każdym bądź razie bez problemu woda przepływa przez filtr o grubości 20 mikronów i dopływa do pompy CO, na dojściu do filtra jest trójnik którym po podłączeniu wężyka zlewam wodę przy podmianie.

Pompa przepompowywuje wodę do drugiego filtra o grubości 5 mikronów, filtr ten robi za biologiczny więc o ile pierwszy będę wymieniał co 3-4 tygodnie to tamten nie zabrudzi mi się tak szybko. Gdy i tego trzeba będzie wymienić mam trzeci filtr w którym mogę umieścić wcześniej przed wymianą biologa aby drugi za niego służył, wykorzystać można go również do zasypania jakimkolwiek złożem, np hydrocarbonatem, co w moim przypadku przydało by się. po tej filtracji wpada po drugiej stronie akwarium.

Mam w akwarium jedną rurę która zasysa wodę jak odkurzacz,przez filtry nie przecisną się żadne syfki, a wymiana ich jest bajecznie prosta. Do kolejnych plusów dołącze to że w życiu nie słyszałem tak cichego układu filtracyjnego.

Mam nadzieję że mój post będzie dla niektórych przestrogą o nie ferowaniu wyroków że czegoś się nie da zrobić, gdy sami nie doświadczyli czegoś. Z miłą chęcią podzielę się z chętnymi doświadczeniem z budowy tego czegoś.Posłucham również i kolegów jakie mają zastrzeżenia i uwagi.

Pozdrawiam.

Opublikowano
zamiast syfon przez krawędź akwa, to dziura w dnie i wtedy napór wody z całego zbiornika na pewno dałby radę przepchnąć wode przez taki narurowy prefiltr przed pompą

Tak dla jasności - ciśnienie na samym dole będzie takie samo, niezależnie od tego, czy woda będzie syfonowana przez krawędź akwarium, czy będzie wypływać przez dziurę w dnie.

Ciśnienie zależy wyłącznie od różnicy poziomów. Tak, że nie ma czegoś takiego, jak "napór wody z całego zbiornika" :-)

Natomiast przepływ również od średnicy otworu, rury, zwężeń, oporów na kolankach i zaworach (nawet otwartych). Przy założeniu, że pomijamy te opory, a rura ma tą samą średnicę co otwór, przepływ liczymy z prawa Bernoulliego:

V = Sqrt(2*g(h1 - h2))

V - prędkość wypływu

Sqrt - pierwiastek kwadratowy

2 - liczba 2 :-)

g - przyspieszenie ziemskie (9,80665)

(h1 - h2) - różnica wysokości poziomu cieczy w akwarium i końca rury

Opublikowano

- rozumiem, że zrezygnowałeś wogóle z FBF, i filtrujesz bio na tym jednym wkładzie 5 mikronów?

- możesz podać nominalną powierzchnię rozwiniętą tego wkładu?

- taka ilość hydrocarbonatu, jaka by się zmieściła w tym filtrze, chyba nie spełni swojego zadania jako bufor

- daj znać jak pójdą eksperymenty z innymy wkładami, hydro, a może myślałeś o mineralizującym?

- daj znać, czy po zasyfieniu solidnym filtra przed pompą nie masz drgań na pompie w wyniku kawitacji - chociaż nie wiem, czy przy takich pompach i takich przepływach kawitacja występuje woglóle

- wydaje mi się, że dwa filtry bio będą niezbędne, jeśli chcesz bezpiecznie wymieniać czy nawet czyścić wkłady

- z ciekawości, po co ci ten wodomierz?

- podoba mi się ogólnie ten system, ciekawe jak w rocznej czy dwuletniej praktyce się sprawdzi; ogólnie gratuluję :-)

Opublikowano

Z filtra FBF zrezygnowałem

Powierzchnia filtra jest równa powierzchni boiska piłkarskiego (tak ktoś pisał w opisie wkladu)

rzeczywiści włożę drugie 5 mikro na bio

raczej nie będę eksperymentował z innymi wkładamimyślałem o hydro bo mam przy wysokiej twardości niskie pH

będę się starał nie zasyfić aż tak filtra,mam dojście do wkładów za 5 zł więc raczej będę mechaniczny wymieniał nie rzadziej niż co dwa tygodnie

Wodomierz to taki niepotrzebny dodatek, ale pamiętając wskazania z poprzedniego pomiaru będę widział jak spada mi przepływ wody przez układ.

Po roku lub dwóch napiszę jak mi się to ustrojstwo spisuje.

Chyba że coś pójdzie nie tak i nie doczeka drugich urodzin :)

Opublikowano
zamiast syfon przez krawędź akwa, to dziura w dnie i wtedy napór wody z całego zbiornika na pewno dałby radę przepchnąć wode przez taki narurowy prefiltr przed pompą

Tak dla jasności - ciśnienie na samym dole będzie takie samo, niezależnie od tego, czy woda będzie syfonowana przez krawędź akwarium, czy będzie wypływać przez dziurę w dnie.

A widzisz... to się czegoś nowego nauczyłem. Dzięki. Logika mnie zawiodła wtedy... :lol:

Opublikowano
A widzisz... to się czegoś nowego nauczyłem. Dzięki. Logika mnie zawiodła wtedy... :lol:

Nie ma sprawy, sam w to jeszcze miesiąc temu nie wierzyłem, musiałem się wtedy cofnąć do wiedzy ze studiów, dlatego teraz cwaniakuję :-)

Opublikowano

Yaro - przeczytałem cały wątek i stwierdzam, że należą Ci się brawa za innowacyjność. Może jakąś taką nagrodę należałoby wprowadzić "Konkurs na wynalazek roku???" ;)

A na serio to naprwdę czapki z głów, bo cała instalacja wygląda na b. przemyślaną.

Ciekaw jestem tylko, czy to samo dałoby radę, gdyby nie mieć dziury i śrubunków w dnie, a wodę wyprowadzać z akwa rurką tak jak do kubła. Przypuszczam, że nie ma problemu, gdyż pompa i tak zaciągnie wodę. Nie wiem tylko, czy jakieś inne przeciwwskazania się nie pojawią.

Pozdrawiam