Skocz do zawartości

Metriaclima Zebra Gold Kawanga - opis i spostrzeżenia hodowcy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Strasznie spodobał się mi pyszczak z tytułu tego postu. Zacząłem przeglądać net i fora akwarystyczne i dochodzę do wniosku, że informacji na jego temat jest bardzo mało. Interesują mnie spostrzeżenia hodowców. Mam nadzieje, że znajdą się osoby, które posiadają M.Gold'a Kawange i chętnie podzielą się zgromadzoną wiedzą oraz doświadczeniami. Mile widziane są też foty.

Z góry dziękuję za pomoc w zgromadzeniu informacji dotyczących tego wspaniałego pyśka.

Opublikowano

Misiek kiedyś napisałem co nie co o tej pięknej rybie. Może tu coś znajdziesz ciekawego http://forum.klub-malawi.pl/m-gold-kawanga-krol-ciemnosci-t19967.html?&highlight=kr%C3%B3l

A tu mam takie zdjecia

1_Gold_Kawanga.JPG

1_Metriaclima_sp_gold_kawanga.JPG

2_Gold_Kawanga.JPG

Jest to jedna z piękniejszych ryb mbuna. Tylko te samiczki jak dla mnie są najbrzydsze, A po za tym jest problem z samiczkami. Oj miałem troszkę tych ryb i co się okazało, że 90% to samczyki.

Samczyk który pochodzi do tarła powala na kolan. Kolorki nabiera takie, że szok.

Opublikowano

Dzięki za info. Jakoś dziwnie działa ta nasza wyszukiwarka hehe wpisywałem różnie hasła i nie znalazłem Twojego postu. Rybsko piękne, u mnie jest dostępne z odłowu albo z hodowli przyjeziornej. Konkretne sztuki sprzedawane parami więc problemu ze samicami nie będzie. Z racji, że samice nie powalają kolorami można się dogadać ze sprzedawcą i zakupić ich więcej. Angole chyba stawiają na samce jeżeli chodzi o Kawange ;) Tak na razie głośno myślę, bardzo chciałbym mieć to rybsko w swoim akwa. Cały czas kombinuje i chyba nic innego nie zostanie jak powiększyć akwa ;)

Sorrki teraz doczytałem w Twoim poście, że różnie to bywa z tymi samicami (nawet już sporych rozmiarów).

Opublikowano

Rybka piekna tak jak napisales . Samczyk zdominowany niczym sie nie rozni od samiczki. Niezaleznie od wielkosci. Tak jak napisalem w swoim watku przy 13-14cm nie bylem w stanie rozroznic co jest co. Polecam aby miec ten okaz, chocby dla samego samczyka. Sory za polskie znaki, pisze z tel.

Opublikowano

Proszę bardzo.

Samica OB

Metriaclima%20zebra%20gold%20Kawanga%2025.jpg

a tu brązowa - jak dla mnie powinni ją nazwać szarą ;)

Metriaclima%20zebra%20gold%20Kawanga%2012.jpg

Tu natomiast samiec Mcat - foty pochadzą z grupy FB - Barry's Mbuna Bedfordshire

Krótkie video z samcem Mcat i samica OB

post-15394-14695724944249_thumb.jpg

post-15394-14695724944947_thumb.jpg

• 4 tygodnie później...