Radek W Opublikowano 25 Października 2015 #1 Opublikowano 25 Października 2015 Witam, zmieniłem zbiornik na szerszy, 140x40x40, wcześniej miałem 100x50x40 obsada Saulosi i Yellow. Chcę urządzić na nowo baniak i zastanawiam sie nad obsada. Myślałem o Acei i flavusach. Co Wy na to?
MatiK Opublikowano 25 Października 2015 #2 Opublikowano 25 Października 2015 Z "naszego" punktu widzenia zmieniłeś zbiornik na dłuższy, ale węższy przyjęło się, że dla Acei minimalną długością zbiornika powinno być 150 cm, to spora ryba, która potrzebuje się wypływać. Widzę, że lubisz żółty bo w swoim poprzednim zbiorniku miałeś go (jak dla mnie) za dużo, a teraz jeszcze chcesz Flavusy. Obsadę chcesz całkowicie zmienić, czy dołożyć coś do Yellow i Saulosi?
eljot Opublikowano 25 Października 2015 #3 Opublikowano 25 Października 2015 Długość dla Acei jeszcze by uszła ale wysokość już nie, z 40 cm musisz odjąć kilka cm na piasek no i wody po brzegi nie nalejesz. Acei to ryba która lubi popływać w toni dlatego najmniejsze polecane akwa to 150 długości i 60 wysokości. Do twojego akwa szukałbym ryb które trzymają się dna. Zaproponuję obsadę z Flavusem i Melanochromis interruptus.
Radek W Opublikowano 25 Października 2015 Autor #4 Opublikowano 25 Października 2015 MatiK przepraszam za błąd, tak zmieniłem na dłuższy ;-) Co do obsady to wymieniam całą na nową.
MatiK Opublikowano 25 Października 2015 #5 Opublikowano 25 Października 2015 MatiK przepraszam za błąd, tak zmieniłem na dłuższy ;-) Nie masz za co przepraszać, obyś tylko takie błędy tu popełniał jeśli zmieniasz całą obsadę to ta zaproponowana przez eljota jest bardzo fajna
Radek W Opublikowano 25 Października 2015 Autor #6 Opublikowano 25 Października 2015 A co powiecie na flavusy i Metriaclima Zebra Chilumba Maison Reef?
timi-akwaria.pro Opublikowano 25 Października 2015 #7 Opublikowano 25 Października 2015 A co powiecie na flavusy i Metriaclima Zebra Chilumba Maison Reef? Ekspertem jeszcze nie jestem, ale raczej tych dwóch gatunków nie powinno się łączyć ze względu na ich "kilerski" temperament.
eljot Opublikowano 25 Października 2015 #8 Opublikowano 25 Października 2015 Nie szukaj dużych gatunków bo masz dość ograniczone wymiary akwa, weź też pod uwagę wygląd samic, nie tylko piękno samców.
Rekomendowane odpowiedzi