zandriej Opublikowano 25 Października 2007 #1 Opublikowano 25 Października 2007 Pytanie dotyczy samca saulosa który jest bez barwny stracił je z powodu dominacji dwóch samców które opanowały akwarium na dwie równe części, samiec pływa razem z samicami. Żal mi biedaka bo nie może znaleźć sobie miejsca. Pz
harisimi Opublikowano 25 Października 2007 #2 Opublikowano 25 Października 2007 Wszystko zależy od tego jak intensywne jest te prześladowanie jeśli ryba jest poszarpana i przelekniona to trzymanie jej jest ryzykiem w pewnym momencie całe stado przejedzie sie po niej i w najlepszym wypadku zostanie ci bojka bez płetw w gorszym ryba zginie. Jeżeli jednak ryba nie jest poszarpana to mozesz ją zostawić może z czasem nadrobi nawet zaległości i znowu zawalczy o rewir.
zandriej Opublikowano 25 Października 2007 Autor #3 Opublikowano 25 Października 2007 Rybka wygląda bardzo dobrze nie brak jej niczego tylko te kolory - brak ich oznacza że jest zdominowana. Wielkością nie ustępuje pozostałym samcom dlatego wygląda dobrze.
harisimi Opublikowano 25 Października 2007 #4 Opublikowano 25 Października 2007 Więc poczekaj u mnie zdominowany samiec pływał w barwach socolofi przez ponad rok a teraz jest piękny. Masz co prawda 2 samce ale kruchej rónowagi pomiędzy rybami lepiej nie burzyć przynajmniej do czasu gdy stanie sie to konieczne.
blizniak2 Opublikowano 25 Października 2007 #5 Opublikowano 25 Października 2007 Zgadzam się z harisimi. Miałem podobny przypadek.
kaszub Opublikowano 25 Października 2007 #6 Opublikowano 25 Października 2007 Rybka ktora wyraza 'blady prostest' przeciwko dominacji totalitarnej innego samca ma do tego demokratyczne prawo i prosze jej nie usuwac! Czas moze przyniesci nieoczekiwane rozwiazania...
zandriej Opublikowano 26 Października 2007 Autor #7 Opublikowano 26 Października 2007 I tak zrobię. Pz
cezarix Opublikowano 26 Października 2007 #8 Opublikowano 26 Października 2007 Tak jest ... kaszub masz rację ... poza tym jak samiec zobaczy że już nie ma konkurencji to już nie będzie się starał, tylko taki niedomyty i zaspany będzie pływał, może nawet deski po sobie nie zamykać. To tak jak u facetów po ślubie
danielj Opublikowano 26 Października 2007 #9 Opublikowano 26 Października 2007 Cezarze chapeau bas Nikt nie mógłby tego osądzić dosadniej
blizniak2 Opublikowano 26 Października 2007 #10 Opublikowano 26 Października 2007 Takiego wytłumaczenia jeszcze nie słyszałem, ale jest rewelacyjne !
Rekomendowane odpowiedzi