Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Świetny klimat baniaka z częścią roślinną. Karmienie to chyba jedna z najlepszych chwil akwarysty;)

Bardzo dobry wybór Nimbo, ciekawa ryba i zachowania.

Po długich lekturach skończyło sie u mnie na Livingstonii i ciekawym polowaniu na "zdechłą":), a na zimę chciałbym ustrzelić Lichnochromis i Tyrannochromis maculiceps (choć pewnie tylko WF mi zostanie), zamknąć obsadę i cieszyć się obserwacją.

Opublikowano

Maculiceps i polyodon to macrostoma tak doszliśmy ze stachem, co też piszę w habitat 3. Są odmiany lokacji..tak naprawdę to tylko wf wchodzą w grę...

• Dziękuję 2
Opublikowano

Warto by było gdyby były kupione przez klubowiczòw zarowno macrostoma i maculiceps, bo to na bank inne warianty geograficzne tej samej ryby. Inne jednak wizualnie ;-)

Opublikowano

Po wielu filmach i zdjęciach zauważyłem inne ubarwienie tych ryb gdzie Maculiceps jest odmianą bardziej kolorową niż niebieski Macrostoma. Ale mogę się mylić:)

Jeśli się okaże, że to te same ryby a najważniejsze ubarwienie to nie ma co szukać i brać Macrostomę. Tak jak pisze Hari jak nie będziemy mieli sami porównania to nic nie jest pewne na 100% więc poczekam i chyba zaryzykuję Maculicepsa.

Zbyszku sorki za zamieszanie i już kończę OT;)

Opublikowano

Czy maculiceps czy polyodon to różnice w ubarwieniu są duże zależne od lokacji zobacz np na onze i w cenniku aquatreff np mbenji czy macrostoma czy maculiceps to kształt i kolory takie same

Opublikowano

Tia zrobiliśmy ze Zbyszkiem doktorat z macrostomy i tak pisali powyżej jest macrostoma a reszta to odmiany geograficzne. Jest i lekko ponad 20 ;-)