Dawidko Opublikowano 12 Października 2015 #1 Opublikowano 12 Października 2015 Jak w pytaniu.Kiedy przejadę palcem po tych glonach to piasek jest tak posklejany przez te glony że tworzą się bryłki.Piasek to piasek koralowy.
deccorativo Opublikowano 12 Października 2015 #2 Opublikowano 12 Października 2015 Dawid na 100% zaraz ci napiszą że na piasku to tylko sinice. Ja podejrzewam że to glon zielony choć nie wykluczam sinic ale do oceny potrzebne wyniki pomiaru NO3 i PO4 ale fotometrem a nie testem JBLa.. Miałem identycznie na piasku dolomitowym. Także Guban mnie przez tygodnie przekonywał że u niego było to samo i to sinice - uwierzył jak mu ryby zaczęły to zjadać a potem zobacz jego zdjęcie zielonego dywanu. Przyuważ czy ryby do tego podpływają i skubią - będziesz miał odpowiedz.
eljot Opublikowano 12 Października 2015 #3 Opublikowano 12 Października 2015 A Ja z całym przekonaniem napiszę że to sinice.
Andrzej Głuszyca Opublikowano 12 Października 2015 #4 Opublikowano 12 Października 2015 http://forum.klub-malawi.pl/zielenice-sinice-t20707.html w tej tabeli masz odpowiedź.
Dawidko Opublikowano 12 Października 2015 Autor #5 Opublikowano 12 Października 2015 Zdjęcie troszke zakłamuje kolor , na żywo są bardzo zielone sa na tle i skałach razem ze sporą iliścią okrzemków.Czyli jak to sinice to ograniczyć światło?Pierwsze glony w moim początkowym wątku które umiescilem były bardzo dlugie i obslizgle w dotyku te nie mają włoskow i tworza dosc zbitą warstwe z piaskiem.Ryby skubiá skaly i tło ,piasek przesypują ale z tego co widzialem to tych glonow na piasku nie ruszają.Teraz tylko przy akwarium jestem podczas karmienia i sprawdzam parametry wody.Na więcej obserwacji nie mam czasu z racji obowiazkow.
eljot Opublikowano 12 Października 2015 #6 Opublikowano 12 Października 2015 Na początek usuń toto mechanicznie i ogranicz świecenie, nie wygląda na wielką inwazję więc może wystarczą doraźne metody.
Dawidko Opublikowano 13 Października 2015 Autor #8 Opublikowano 13 Października 2015 Może przydadzą się dane z mojego wodociągu: Temperatura 10 °C PH 7,9 Twardość 10 dh Żelazo 0,01 mg/l Mangan 0,005 mg/l Chlorek 80 mg/l Azotan 1,7 mg/l Całkowita zawartość fosforu 0,03 mg/l Tlen 10 mg/l Chlorek to chyba chlorek sodu bo tu taj dookoĺa fjordy ze słoną wodą a testy na chlor robiłem w razie "W" i wykazywały zero. -- dołączony post: Dzisiaj zaobserwowałem że p.acei wsuwają te glony .Więc mogą zostać?
deccorativo Opublikowano 14 Października 2015 #9 Opublikowano 14 Października 2015 Dzisiaj zaobserwowałem że p.acei wsuwają te glony .Więc mogą zostać? Nie tylko mogą ale powinny - to naturalna dieta ryb a nie jakieś suszone sinice podawane w płatkach czy granulkach:D mam na myśli spirulinę. Nie wszystkie cyjanobakterie są trujące - to tylko niektóre szczepy są szkodliwe. Nawet jeśli wyrażne podejrzenie że to mogą być sinice to nie reagujmy gwałtownie - może się okazać że ryby to jedzą a one nie są samobójcami. A tak wszyscy zalecamy cierpliwość, umiar i obserwację zachowań ryb - pośpiech jak woda z baniaka się wylewa.
eljot Opublikowano 14 Października 2015 #10 Opublikowano 14 Października 2015 Nawet jeśli wyrażne podejrzenie że to mogą być sinice to nie reagujmy gwałtownie - może się okazać że ryby to jedzą a one nie są samobójcami. To sypnij do baniaka trutki na szczury i zobaczysz czy nie zjedzą :mrgreen:. Sorrki za OT
Rekomendowane odpowiedzi