Skocz do zawartości

co to za glon?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dawid na 100% zaraz ci napiszą że na piasku to tylko sinice.

Ja podejrzewam że to glon zielony choć nie wykluczam sinic ale do oceny potrzebne wyniki pomiaru NO3 i PO4 ale fotometrem a nie testem JBLa..

Miałem identycznie na piasku dolomitowym. Także Guban mnie przez tygodnie przekonywał że u niego było to samo i to sinice - uwierzył jak mu ryby zaczęły to zjadać a potem zobacz jego zdjęcie zielonego dywanu.

Przyuważ czy ryby do tego podpływają i skubią - będziesz miał odpowiedz.

Opublikowano

Zdjęcie troszke zakłamuje kolor , na żywo są bardzo zielone sa na tle i skałach razem ze sporą iliścią okrzemków.Czyli jak to sinice to ograniczyć światło?Pierwsze glony w moim początkowym wątku które umiescilem były bardzo dlugie i obslizgle w dotyku te nie mają włoskow i tworza dosc zbitą warstwe z piaskiem.Ryby skubiá skaly i tło ,piasek przesypują ale z tego co widzialem to tych glonow na piasku nie ruszają.Teraz tylko przy akwarium jestem podczas karmienia i sprawdzam parametry wody.Na więcej obserwacji nie mam czasu z racji obowiazkow.

Opublikowano

Może przydadzą się dane z mojego wodociągu:

Temperatura 10 °C

PH 7,9

Twardość 10 dh

Żelazo 0,01 mg/l

Mangan 0,005 mg/l

Chlorek 80 mg/l

Azotan 1,7 mg/l

Całkowita zawartość fosforu 0,03 mg/l

Tlen 10 mg/l

Chlorek to chyba chlorek sodu bo tu taj dookoĺa fjordy ze słoną wodą a testy na chlor robiłem w razie "W" i wykazywały zero.

-- dołączony post:

Dzisiaj zaobserwowałem że p.acei wsuwają te glony .Więc mogą zostać?

Opublikowano

Dzisiaj zaobserwowałem że p.acei wsuwają te glony .Więc mogą zostać?

Nie tylko mogą ale powinny - to naturalna dieta ryb a nie jakieś suszone sinice podawane w płatkach czy granulkach:D mam na myśli spirulinę.

Nie wszystkie cyjanobakterie są trujące - to tylko niektóre szczepy są szkodliwe.

Nawet jeśli wyrażne podejrzenie że to mogą być sinice to nie reagujmy gwałtownie - może się okazać że ryby to jedzą a one nie są samobójcami.

A tak wszyscy zalecamy cierpliwość, umiar i obserwację zachowań ryb - pośpiech jak woda z baniaka się wylewa.

Opublikowano
Nawet jeśli wyrażne podejrzenie że to mogą być sinice to nie reagujmy gwałtownie - może się okazać że ryby to jedzą a one nie są samobójcami.

To sypnij do baniaka trutki na szczury i zobaczysz czy nie zjedzą :mrgreen:.

Sorrki za OT