Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nie zgodze sie z kolega JemioloSeba, WP40 mialem u siebie w 375l i bylo OK (oczywiscie duzo zalezy od ustawienia kamieni) pozatym warto kupic cos mocniejszego i przykrecic, przyda sie kiedys do wiekszego zbiornika ;-)

jak zebralem film bakteryjny???

,,wytarlem,, lustro wody kawalkiem waty :-D

Opublikowano

No właśnie ,ustawienie kamieni trochę mnie martwi!

Chcem dokładnie zrobić tak jak na filmie, ale czy ustawienie kamieni nie będzie zakłòcać cyrkulacji?zobaczy się!

post-16399-14695724544033_thumb.jpg

Opublikowano

amigo,

Czy ty masz już ryby w tym akwarium, bo na zdjęciu ich nie widać? A w innym wątku Andrzej już raz ci to pisał:

Amigo.. i tak naprawdę dobrze ustawisz cyrkulację dopiero wtedy kiedy będziesz miał ryby i odchody. Bo wtedy zobaczysz naocznie co jest źle. Nawet gdybyś teraz nasypał troszkę pokarmu to i tak nie będzie to to samo co pływające odchody gdyż te drugie maja inny ciężar właściwy co widać po ich cyrkulowaniu w porównaniu z pokarmem.
Opublikowano

No właśnie nie mam jeszcze. Miałem szalony pomysł aby przygotować baniaczek na tip top przed zapuszczeniem startowych pysków! ale faktycznie , należy zaczekać a potem kombinować.

Poz

Opublikowano
Ostatnio dla sprawdzenia ustawiłem ja na filmie Staszaka i u mnie niestety to ustawienie się nie sprawdza i musiałem wrócić do poprzedniego.

Z tego co pamiętam to masz Seba kaseciaka i to pewnie się nie sprawdza. Tak sama jak na YT pytał mnie koleś czy wirówka przy kominie(sump) się sprawdzi i pewnie wirówka tak ponieważ wlot jest u góry itd. Wszystko zależy kto jak ma rozwiązane zasysy i układ kamieni. W przypadku mojej cyrkulacji ważne jest też to ażeby wolna przestrzeń była do okoła kamieni tak z przodu jak i z tyłu. To wtedy pozwoli na ruch kołowy w akwarium.

Jeżeli chodzi o moc falownika tu zgodzę się z Sebastianem że wp40 będzie za silnym urządzeniem. WP25 chodzi u mnie w 120x60 na pierwszym słabym biegu i wsio pozamiatane. A TY Rafale nie masz czasami 720l ?

Opublikowano

U Seby może się to nie sprawdzać, ponieważ ma kaseciaka (zasys) po drugiej stronie i z tego co widać na jakimś filmie, jest zawieszony sporo nad dnem.

Opublikowano

mam 600l (200x60x50) i w tym zbiorniku WP40 chodzi na drugim biegu, ale poprzednio mialem standardowe 375l i na pierwszym biegu bylo ok, bez efektu pralki natomiast na drugim podnosil mi juz piach.

Ja zawsze staram sie kupywac sprzet troche nad wyrost poniewaz mam nadzieje ze mi zbiornik razem z rybami urosnie :-) :-) :-)

Opublikowano

Słuchajcie o jakim "kaseciaku" piszecie?narurowiec to rurka z której wpada wodą na lustro wody?,przepraszam,ale lepiej zapytać! Czy mój unimax 700 nadaje się do układu cyrkulacji STana?