Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

czy przy filtrze AquaEl Unimax 700 w akwarium 375 l ma sens wstawienia cyrkulatora?

mam wyloty po przeciwnych stronach , trochę tworzy się film bakteryjny na powierzchni czy cyrkulator pomoże , ? a może ustawić wyloty jakoś inaczej? miałem po lewej wylot na tło a po prawej na przód ( ale robiła się pralka i latały "frędzle") ,teraz zrobiłem wszystko na boczne szyby może coś pomoże>? jak zaczynam eksperymentować frędzle zaczynają fruwać w baniaku.! ustawie inaczej robi się filtr...:mad:

co robić !!! może jakieś ustawienie a może zmniejszyć moc na filtrze ,ale czy to natleni wodę ?:confused:

ps.baniaczek w trakcie dojrzewania!

poz

Opublikowano

no tak! czyli standardowe wskazówki o umieszczeniu wlotów i wylotów przy filtrach 4 gniazdowych ,czyli na po każdej ze stron wlot i wylot okazały się nie do końca trafne.co widać z filmu! ( a miałem dobrze!!!) i zmieniłem.! czy zastosowanie cyrkulatora ,będzie wiązało się ze zmianą ustawień rur zasysania i wylotu>?u mnie? pewnie tak...

może ktoś polecić cyrkulator na 375 ? poz

Opublikowano
no tak! czyli standardowe wskazówki o umieszczeniu wlotów i wylotów przy filtrach 4 gniazdowych ,czyli na po każdej ze stron wlot i wylot okazały się nie do końca trafne.co widać z filmu! ( a miałem dobrze!!!) i zmieniłem.! czy zastosowanie cyrkulatora ,będzie wiązało się ze zmianą ustawień rur zasysania i wylotu>?u mnie? pewnie tak...

może ktoś polecić cyrkulator na 375 ? poz

U Stana też masz "wyloty" ( filtra i cyrkulatora) po obu stronach jeden ustawiony do góry na tylna szybę, drugi na dół na przednią . Czyli standardowo. Nie da się ustawić cyrkulacji na odległość , trzeba siedzieć przed akwarium i przestawiać do skutku.

Jeżeli faktycznie masz pralkę to cyrkulator tylko pogorszy sytuację.

Może wstaw filmik jak to teraz wygląda.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Hm. Oglądam poraz kolejny i widzę dwa wyloty na lustro wody po lewej stronie akw i dwa zasysyp po prawej za cyrkulatorem.więc o jakich ściankach pisxesz? Poz

Opublikowano

A cyrkulator to nie jest "wylot" wody?

A po lewej masz wodę spadającą na lustro z góry w kierunku dna i przodu akwarium. Na lustro od spodu, do góry jest ustawiony cylkurator. Stan wyraźnie mówi o tym, że cylkurator jest skierowany w górę i na tylną szybę. W wyloty z narurowca w dół do przodu, w stronę cyrkulatora.

Opublikowano
po każdej ze stron wlot i wylot okazały się nie do końca trafne.co widać z filmu!

Co widać nie trafne? Woda brudna, walczące się klocki?

Jeżeli chodzi o twoje pytanie o cyrkulatory kup se jebao wp25 lub nowszą wersję rw8.

• Dziękuję 1
Opublikowano

odpowiednie ustawienie cyrkulacji w zbiorniku to bardzo zmudna i indywidualna sprawa, mi zajelo bardzo dlugo i okazalo sie ze mam ustawienia identycznie jak STAN, roznica taka ze mam JEBAO WP40 i pracuje na drugim biegu, moze Ci pomoze ze ja dochodzac do swojego ustawienia najpierw uzyskalem efekt pralki nastepnie skierowalem cyrkulator delikatnie na lustro wody co spowodowalo widoczny ruch piasku pod cyrkulatorem w ten sposob uzyskalem odpowiedni ruch wody nastepnie zmiejszylem tylko moc cyrkulatora aby woda nie wirowala i nie tworzyly sie fale na piasku. Wtedy pojawil sie filtr bakteryjny co uznalem za efekt porzadany (drobinki zamiast wirowac uniosly sie i osiadly na powierzchni) oczywiscie ruch tafli od cyrkulatora oraz wyloty z narurowca powoli powodowaly ze drobinki z filmu dostawaly sie do toni i zasysal je narurowiec ale aby przyspieszyc troche ten efekt wylaczylem cala filtracje i ile moglem tyle zebralem filmu kawalkiem waty akwarystycznej po wlaczeniu filtracji na nastepny dzien tafla wody czysciutka. Troche polecialem OT ale reasumujac JEBAO WP40 polecam do Twojego zbiornika i bedziesz mial zapas mocy.

Oraz jak koledzy wspominali filmik kolegi Staszka proponuje podwiesic aby wszyscy mogli z niego czerpac.

• Dziękuję 1
Opublikowano
Troche polecialem OT ale reasumujac JEBAO WP40 polecam do Twojego zbiornika i bedziesz mial zapas mocy.

Oraz jak koledzy wspominali filmik kolegi Staszka proponuje podwiesic aby wszyscy mogli z niego czerpac.

Ten cyrkulator zrobi mu wirówkę w takim zbiorniku. Wp 25 lub nowszy RW8 to max co polecam. Mam 450l i wp 25 skręcam na trzeci bieg bo piach przewala po drugiej stronie.

Kolego ja z ustawieniami falownika i filtrów chyba z dwa lata się bujałem i dopiero metoda prób i błędów pomogła. Codziennie ustaw falownik inaczej i zostaw na minimum 24h. Codzienna korekta i sprawdzanie jak wygląda woda aż trafisz idealnie. U mnie wystarczy, że niechcący przy porządkach w akwarium przestawię falownik i już po dniu widzę, że coś nie tak bo kupska latają. Wtedy mała korekta i wsio wraca do normy.

Pamiętajcie, że nie ma złotego środka i nawet nie ma na co liczyć. Ostatnio dla sprawdzenia ustawiłem ja na filmie Staszaka i u mnie niestety to ustawienie się nie sprawdza i musiałem wrócić do poprzedniego.

• Dziękuję 1

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Ogłoszenia

• U mnie piwnica jest   pod akwarium więc dużo robi grawitacja, jednak kiedyś robiłem tak jak ty możesz przez ścianę i też funkcjonowało, wygoda  jest niewyobrażalna, więc się zastanów, samo to, że nigdy nie zalejesz podłogi w salonie przy podmianie, w garażu już to nie jest takie straszne. To była moja karta przetargowa z kobietą, by w salonie nie było syfu.
    • Jest normalnie garaż ogrzewany 😉 Tak czy siak grzałka jakaś by musiała być plus pompa z izolacją która tam niby trzyma temperaturę i pianki na rury. Będziemy myśleć 😁
    • Pytanie czy garaż masz ocieplony/ogrzewany. Jeżeli nie to weź pod uwagę fakt, że temperatura powietrza w garażu może wpływać na temperaturę wody w filtracji i tym samym w akwarium. Musisz wtedy przewidzieć dodatkową zabudowę filtracji od strony garażu z izolacją np. styropianem 🙂 
    • @yaro rozumiem co masz na myśli. Ja kończę w maju dopiero 40 lat, aktywny fizycznie jestem w miarę więc nie będzie chyba problemów Wiadomo że wszystko wyjdzie w praniu podczas składania rurek, korpusów, kolanek na sucho bez klejenia, więc zawsze będzie można zrobić jakieś korekty  To akwarium planuje mieć najdłużej do 4-5 lat ponieważ za około tyle, będę robił remont całego salonu, kuchni, jadalni i zbiornik będzie budowany na cala ścianę. Już mam to zaplanowane i dogadane z moją kobietą. Zbiornik ma mieć wymiary 384 x 100 x100 (3840 litrów brutto) Dwiema szybami, frontowa i jedna boczna. Możliwe że będzie głębsze i wyższe ale to zależy ile miejsca będzie po usunięciu kawałka ściany w kuchni  Moja kobieta mnie kocha ale ma mnie już dość czasami xD I tak się dziwie że jeszcze ze mną jest   Właśnie wpadłem na pomysł taki że jak nie będzie miejsca i źle by się odkręcało korpusy podczas wymiany waty to jest opcja przewiercenia się przez ścianę do garażu i tam zrobić filtracje   Czemu ja na to wcześniej nie wpadłem ???  Ale ogólnie rozwiązanie tego narurowca jest ok ? Pozdrawiam i miłego dnia    
    • To dorzucę tylko jedno, Dlaczego zrezygnowałem z narurowców pod akwarium na rzecz kubełków? Szlak trafiał mnie gdy musiałem leżeć ba podłodze by odkręcać co tydzień korpusy. Sprawdź sobie ile miejsca będziesz miał jeśli chodzi o dostęp do korpusów, bo o ile wymiana raz na jakiś czas jak w przypadku kubełków jest do akceptacji, to cotygodniowe ćwiczenia gimnastyczne w szafce mnie osłabiały. Wróciłem do narurowca gdy mogłem go zamontować w piwnicy i wymieniać wkłady na stojąco.
    • Witam. Przespałem się z tym tematem i zrobiłem dzisiaj w pracy mały test. Mianowicie, zastosowanie kolanek 45 stopni spowoduje ze sam narurowiec będzie bardzo ale to bardzo długi. Mówię tu o zastosowaniu kolanek 45 stopni w zasadzie wszędzie, przed korpusami i za nimi. Tak jak na pierwszym i drugim rysunku. Gdzie nie było by praktycznie nigdzie rurek prostopadle, tylko po skosie ewentualnie równolegle. Test zrobiony ale niestety nie mogłem tego nagrać bo nie mogę używać telefonu w pracy za bardzo. Sprawdziliśmy jak woda grawitacyjnie przepływała przez kilka rurek i kolanek 45 stopni, co prawda bez korpusów do pojemnika i to samo zrobiliśmy na kolankach 90 stopni. Zbudowaliśmy podobne do siebie konstrukcje. Tak więc woda lepiej przepływa na kolankach 45 stopni, pojemnik 50 litrów napełnił się szybciej o około 2-3 sekundy. Czy to rzetelny test? Ciężko stwierdzić ponieważ nic nie robiło oporu dla tej wody. Tak czy siak jest jeden problem i to nie mały, zbudowanie całego narurowca w ten sposób, to braknie mi salonu na niego. Niestety wyszedłby dosyć długi. Po takiej krótkiej aranżacji tych rurek ten na kolankach 45 stopni już odstawał o kilka dobrych centymetrów a co dopiero na całym systemie.  Dodam tylko że rurki były stalowe średnica wewnętrzna 25mm, bo pcv nie mamy u mnie w pracy ale zawory kolanka itp. wszystko było.  Wiec pozostaje zbudowanie narurowca tradycyjną metodą.  Chociaż w pewnych miejscach zastosowałbym kolanka 45 stopni. To mój najnowszy prototyp narurowca z dwoma wlotami, z jednej strony rzecz jasna. Sugerowałem się tematami od @rekawiczka @stan @aurban6 i oczywiście nie ujmując nikomu innemu bo każdy dołożył przysłowiowego grosza swojej wiedzy W najbliższym czasie trzeba pospawać stelaż pod akwarium i później zbudować filtracje Jakby ktoś miał jeszcze jakieś sugestie co do ostatecznego myślę już rysunku to wysłucham z chęcią Pozdrawiam.
    • @rafalniski  O ten temat chodziło? Post 40  i dalej   
    • Co do przepływu to ja przez ostatni rok zmniejszyłem pompę 25/40 na I bieg i ogarnia spokojnie moja 500 z dużym przerybieniem. Ważne aby był odpowiedni obieg wody Przezroczyste korpusy niestety ścierają się wewnętrznie. Po 7 latach w biologi zeżarło mi te wypustki na dole  a wczoraj jeden z korpusów  poprzez mikrodziureczkę zaczął puszczać wodę. Dobrze, że popatrzyłem pod akwa. Ja bym wolał korpusy nieprzezroczyste bo chyba są mocniejsze.
    • Zawsze mogę rozwiercić korpusy. Te korpusy posiadam u siebie w domu(link na dole) w instalacji i producent deklaruje przepływ do 4000 litrów/ h. Troszkę droższe są ale ja na filtracji oszczędzać nie chce.  Co do BB10 problem jest taki że nie znalazłem transparentnych no i cena w porównaniu do innych rozwala 😁 https://allegro.pl/oferta/wessper-pojedynczy-korpus-filtr-wstepny-do-wody-1-17685366315?srsltid=AfmBOooUPk0u8GTOhZ7cjXZCpK6h23uVjxVYQ2kC75d0itBohz_kwjyb Czy mi zależy aż tak bardzo na przepływie? I tak i nie. Pomyślałem o zastosowaniu kolanek 45° ze względu na łatwiejszy przepływ wody, może to spowodować cichszy układ że tak powiem. Bez wibracji rezonansu czy co tam występuje w układzie 😁 A jak woda ma łatwiej to i wydajność się zwiększy, więc to już samo za siebie mówi. Dlatego właśnie założyłem ten temat aby omówić to, zza i przeciw. Wrócę z pracy to siądę jeszcze nad tym i będę myślał 😉  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.