Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szczerze mówiąc to nie wiem, czy to jakaś prowokacja?

Kolego rafal1986, dlaczego pytasz o obsadę, gdy już ją masz? Dlaczego nie zapytałeś przed zakupem? Wygląda to tak, jakby sklep pozbył się zalegających resztek pyszczaków. Z tego co widać, większość nie nadaje się do twojego akwarium (wielkość) Jedyne, co mogę Ci doradzić, to pozbyć się tych ryb i dopiero wtedy zapytać, co mogę u siebie trzymać i w jakich ilościach.

Opublikowano

No człowiek uczy się na błędach tak to jest zdać się na sklep niby akwarystyka profesionalna ale teraz pytanie co zrobić?Wymienić cała obsadę czy coś zostawić jakaś część ? W sklepie mówili że tak w stanach robią takie mix malawi i że będzie dobrze no fakt jest spokojnie ale tu są ryby co dorastają do 30cm

Opublikowano

Większość tych ryb jest za duża do tego akwarium, część jest bardzo agresywna, są złe proporcje płci i nie są dobrane pod kątem diety.

W najlepszym wypadku będą żyły męcząc się, w najgorszym zaczną się wybijać...

Opublikowano
Co teraz zrobić mam zmienić akwarium max mogę przejść 450l o długości 150cm i zostawić ryby czy zostać przy 260 l i 120cm i zmienić obsadę co robić?

jak masz możliwość to 150 i zmienić obsadę.......ale skoro już masz 120cm , to tylko zmienić obsadę :)

• Dziękuję 1
Opublikowano

Najlepiej zacząć z pustym akwarium. Zostawienie jakichś pojedynczych sztuk i dobieranie do nich reszty jest kłopotliwe. Przykład; zostawisz samca (masz już podrośnięte ryby), dokupienie do niego samic graniczy z cudem. Najprościej jest kupić po 8-10 młodziaków i gdy się wyjaśni ich płeć, zostawić 1/2 +3/4 (samiec +samice) w zależności od okoliczności. U Ciebie 1+3. To jest najprostsza opcja.

Twój max 450l. tylko częściowo rozwiązuje sytuację, gdyż masz ryby, które i do takiego akwarium się nie nadają. Nie buduj obsady na zbieraninie, pogorszysz tyko sytuację.