Skocz do zawartości

Rybożercy...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja mialem cos podobnego ale z Akara pomaranczowopletwa - byla wielkosci ok7-8 cm i pewnego razu zapolowala na kiryska ok 3 cm - ne polknela calego od razu tylko przez 2 dni wystawala polowa kiryska z pyska. Gdy juz mialem jakos zadzialac, cos zrobic to zostal na 3 dzien juz skonsumowany w calosci

Opublikowano
Typowe pierwsze objawy problemów gastrycznych (próba wyplucia "czegoś", wstrząsanie głową, cienkie nitkowate odchody, zapadający się brzuch), to nie dłubanie rybie w pysku, ale kuracja lecznicza na pasożyty jest potrzebna jak najprędzej.

Ogólnie z akwarystyką mam do czynienia nie od wczoraj. Nie można w tym przypadku mówić o cienkich nitkowatych odchodach gdyż przez tydzień ryba nie wydala niczego. Nie miało też miejsce stopniowe zniechęcenie do pokarmu kiedy to ryba zanim przestaje być nim zainteresowana przez pewien okres próbuje jeść i wypluwa. Problem wystąpił nagle, zaraz po próbie zjedzenia jak się okazało za dużej ryby.

Zwlekam z odłowieniem i grzebaniem w pysku żeby bardziej nie zaszkodzić. Chciałem się tylko dowiedzieć czy ktoś miał z czymś takim do czynienia. Dzisiaj poświęciłem więcej czasu na obserwacje. Podczas karmienia ta sama sytuacja - potrząsanie łbem, usiłowanie wyplucia/przełknięcia czegoś. Podczas jednej z takich szamotanin zauważyłem że udało mu się wypluć kilka białych "farfocli" - jak dla mnie to na 100% nie do końca przełknięta ryba zaczyna się rozkładać.

zapolowala na kiryska ok 3 cm - ne polknela calego od razu tylko przez 2 dni wystawala polowa kiryska z pyska.

Gdyby coś z pyska wystawało pewnie już bym sobie poradził. Problem polega na tym że nawet kiedy ryba ustawi się pyskiem w moim kierunku zaraz przy szybie nic w pysku nie widać.