Skocz do zawartości

Start akwarium 250 l

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jeżeli masz miernik mocy to podłącz go pod gniazdko. Nie wierzę, że ciągnie mniej niż większość markowych kubełków. Przy maksymalnym przepływie (bez złóż) ciągnie całe 0 W. Cyrkulator wody nie pobierający prądu.

Dzisiaj zaopatrzylem sie w miernik mocy i tak :

Kubel Astro 2212 1300l/h wg producenta 13W- wyszlo 10.2W - extra

Aquael 2000 turbo wg producenta 28W - wyszlo 30.4

Pokrywa 2x30W - 67W

Wynik tego kubla mnie zaskoczyl bo jak widac marka nie ma tu znaczenia. Super przy takiej mocy i wydajnosci - numer 1 wsrod budżetowych filtrow.

Hw 303- pobiera 28W wg danych z etykiety a wydajnosc ta sama prawie. ...

• Dziękuję 1
Opublikowano
A sprawdziłeś wydajność kubła ? Jeżeli ma taki przepływ, jak deklarowny, to faktycznie byłaby ciekawostka.

Zgodnie w wykresem z pudełka to jest to około 900 l/h.

Wartość maksymalna czyli 1400 jest wartością wirtualną, ponieważ moc czynna równa się zero. Jeżeli moc czynna równa się zero to znaczy, że wirnik porusza się w ośrodku, który nie daje oporów.

Reasumując, z wartością przepływu bliżej mu jest to HW-302 niż do HW-303.

Opublikowano
Zgodnie w wykresem z pudełka to jest to około 900 l/h.

Wartość maksymalna czyli 1400 jest wartością wirtualną, ponieważ moc czynna równa się zero. Jeżeli moc czynna równa się zero to znaczy, że wirnik porusza się w ośrodku, który nie daje oporów.

Reasumując, z wartością przepływu bliżej mu jest to HW-302 niż do HW-303.

Też tak przypuszczam , faktycznie może być nawet mniej.

Opublikowano

Niestety nie sprawdzalem wydajnosci kubla.

Ale domyslalem sie ze kazdy cos dopowie. Zainwestowalem w miernik mocy i jak juz jeden mit z zuzuciem energii obalony ( no jak to ? Przeciez to nie markowy filtr! Napewno producent zaniza dane dotyczace poboru pradu a zawyza te wydajnosciowe! ) to teraz kolejny czy ma te.1300l/h czy nie. Moim zdaniem ten parametr w filtrze.biologicznym jest pomijalny. On ma porzadnie odfiltrowac wode a nie zeby jej jak najwiecej tam przeplywalo. Te bakterie to nie perpetum mobile i jakis czas musza miec na rozlozenie szkodliwych zwiazkow.

Dobrze rozumuje? Nie wiem ile miejsca tam jest ale weszlo mi 8 wiaderek litrowych ceramiki plus wata i gabka oryginalna z filtra i widac ze jeszcze cos bu tam wlazlo...

Opublikowano
Nie miałem czasu na zakupy testów jbl. Sprawdziłem testem paskowym i wyszło :

NO2 -5

NO3-50

reszta bez zmian

Testy paskowe są do bani. Szkoda czasu na zabawę z nimi.

Opublikowano
Niestety nie sprawdzalem wydajnosci kubla.

Ale domyslalem sie ze kazdy cos dopowie. Zainwestowalem w miernik mocy i jak juz jeden mit z zuzuciem energii obalony ( no jak to ? Przeciez to nie markowy filtr! Napewno producent zaniza dane dotyczace poboru pradu a zawyza te wydajnosciowe! ) to teraz kolejny czy ma te.1300l/h czy nie. Moim zdaniem ten parametr w filtrze.biologicznym jest pomijalny. On ma porzadnie odfiltrowac wode a nie zeby jej jak najwiecej tam przeplywalo. Te bakterie to nie perpetum mobile i jakis czas musza miec na rozlozenie szkodliwych zwiazkow.

Dobrze rozumuje? Nie wiem ile miejsca tam jest ale weszlo mi 8 wiaderek litrowych ceramiki plus wata i gabka oryginalna z filtra i widac ze jeszcze cos bu tam wlazlo...

Ja się nie czepiam. Lubię energooszczędne urządzenia. Ale przy przepływie faktycznym na poziomie 800 lub mniej jest sporo filtrów o podobnym poborze mocy. Szkoda.

Co do ilości złoża polecam temat http://forum.klub-malawi.pl/optymalna-objetosc-zloza-biologicznego-t23308.html

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.