Pumba Opublikowano 1 Października 2015 #1 Opublikowano 1 Października 2015 Powoli zastanawiam się nad obsadą i wybór padł na coś takiego: Cynotilapia Afra Red Top Likoma 1/4 Labidochromis caeruleus 1/5 Co na 3 gatunek ? Myślałem nad Pseudotropheus demasoni a może Melanochromis cyaneorhabdos "maingano” albo jakieś Aulocanary ? Zbiornik to 120x50x50 - 300 litrów
Post_Mortem Opublikowano 1 Października 2015 #2 Opublikowano 1 Października 2015 P. demasoni odpada z uwagi na dietę. Jako 3 gatunek proponuję Metriaclima msobo Magunga, ewentualnie jeśli chciałbyś iść w kierunku ryb w niebieskiej tonacji to Metriaclima callainos.
Pumba Opublikowano 1 Października 2015 Autor #3 Opublikowano 1 Października 2015 Metriaclima msobo Magunga nie będzie za bardzo żółto ? Bo samice są chyba takie jak Labidochromis caeruleus
Post_Mortem Opublikowano 1 Października 2015 #4 Opublikowano 1 Października 2015 Metriaclima msobo Magunga nie będzie za bardzo żółto ? Bo samice są chyba takie jak Labidochromis caeruleus Nie są takie same, z wielu względów.
Pumba Opublikowano 1 Października 2015 Autor #5 Opublikowano 1 Października 2015 A w jakim układzie miałbym trzymac te poszczególne gatunki
Post_Mortem Opublikowano 1 Października 2015 #6 Opublikowano 1 Października 2015 Cynotilapie i msobo zapewne jednosamcowo plus 3-4 samice, a w przypadku L. caeruleus może się udać z kilkoma samcami. Na razie kup po 10 sztuk młodzieży każdego gatunku i zobaczysz co z tego wyjdzie.
Pumba Opublikowano 1 Października 2015 Autor #7 Opublikowano 1 Października 2015 10 sztuk ? Nie za dużo ? Myślałem maksymalnie 6-8 sztuk z każdego gatunku.
marcin1ja1 Opublikowano 1 Października 2015 #8 Opublikowano 1 Października 2015 Wydaje mi się, że połączenie L. caeruleus i M. msobo Magunga przy tak małym zbiorniku jest bez sensu. Przyjmując haremy 1+3 to 3/4 akwarium będzie żółte. Prędzej nadaje się popularny Maingano lub można zaryzykować z jakąś Aulonocarą w układzie 1+1
Post_Mortem Opublikowano 1 Października 2015 #9 Opublikowano 1 Października 2015 Wydaje mi się, że połączenie L. caeruleus i M. msobo Magunga przy tak małym zbiorniku jest bez sensu. Przyjmując haremy 1+3 to 3/4 akwarium będzie żółte. Widzę, że znowu wraca spór odnośnie kolorystyki msobo Magunga ;-) Ja nadal będę twierdzić, że Magunga mają pomarańczowy kolor ;-)
marcin1ja1 Opublikowano 1 Października 2015 #10 Opublikowano 1 Października 2015 Widzę, że znowu wraca spór odnośnie kolorystyki msobo Magunga ;-) Ja nadal będę twierdzić, że Magunga mają pomarańczowy kolor ;-) Tu nie chodzi o odcień żółtego czy pomarańczowego. Chodzi oto aby było w miarę kolorowo. A nie wszystko w ciepłych barwach i odcieniach żółto-pomarańczowych.
Rekomendowane odpowiedzi