Jump to content

Recommended Posts

Posted

mam yellowy 6 sztuk w 200L i jak wlacze swiatlo to chowaja sie miedzy kamieniami i spedzaja tam bardzo duzo czasu a kiedy swiatlo zgasnie plywaja po calym zbiorniku przy przedniej szybie. Czym to jest spowodowane? Oswietlenie mam Hagena Sun-GLo 30W chodzi tylko jedna swietlowka bo w zupelnosci wystarcza, oswietla dokladnie i mocno cale akwarium. A jedna chyba wystarczy jak nie ma roslin. Pozdrawiam.

Posted
oswietla dokladnie i mocno cale akwarium.

Moze az nazbyt mocno - nie napisales nic o wystroju zbiornika. Jesli masz bialy piasek, jasne skalki, to istotnie tego swiatla moze byc az nadto.

Inna sprawa, to przyzwyczajenie ryb do swiatla. Dlugo masz juz te ryby? W jakich godzinach dziala oswietlenie?

Posted

ryby mam od 3 dni a przez jedem mnie nie bylo i swiatla tez:) piasek na spodzie jest dosci ciemny ale piaskowiec jak to piaskowiec jest jasny. Mam wrazenie ze to przejdze po jakims czasie jak sie pyski przyzwyczaja.

Posted

Są w nowym otoczeniu. Czasem przy nowych rybach potrzeba nawet tygodnia - dwóch by się przyzwyczaiły szczególnie gdy są większe. Nie ma co się martwić, wyjdą w swoim czasie;)

Posted

Piaskowcem się nie przejmuj, jego odcień nie przeszkadza, chyba, że masz jakiś nowy śnieżno-biały :D

U mnie są dni, kiedy ryby wystraszą się światła naturalnego wpadającego przez okno. Od momentu, kiedy tak działo, zasłoniłem boczną szybę bliższą okna. Zjawisko zdecydowanie zmniejszyło się.

Posted

U mnie raczej odwrotnie - zauważyłem, że ryby są przestraszone bardziej gdy światło w akwa jest zgaszone, a w pokoju zapalone i jak podchodze do akwa to wtedy czasami uciekają. Później ciekawskie pyszczki zaraz wystawiają ponownie ;)