Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czyli reasumujac aby oko bylo zadowolone juz wiem ze rozlinozerne musze wykluczyc i ide we wszystkozerne (ewentualnie z Yellow aby sprawdzic jak to sie ze soba ma) :) to juz cos wiec idac przez las jakies przeblyski polany miedzy drzewami widac ;)

To juz cos.

Opublikowano

pooglądałem różne propozycje i im więcej oglądam tym większy mętlik. Dodatkowo teraz z listy coraz więcej non-mbuna prześwituje mi:/ więc krok w tył.

Czy dla osoby która zaczyna z Malawi jest różnica czy zacząć od mbuna czy non-mbuna? Czym różnią się te typy - non-mbuna bardziej stadna i mniej ruchliwa? W diecie co łatwiejsze lub co bardziej mnie "zarazi" i nie zrazić? Na start lepsza mbuna czy non-mbuna?

Czy Auloncarę jakąś (1 gat) można wrzucić do mbuny wszystkożernej lub non-mbuny?

Rozważając mbunę rozumiem że pilnując żeby max poziom agresji był średni a dieta to wszystkożerne pomieszane z mięsożernymi to taka kombinacja mniej więcej da radę?

Opublikowano

Nie ma znaczenia, czy zaczniesz od mbuny, czy non mbuny. Pod względem zachowań, non mbuna jest nawet lepsza dla początkujących malawistów, gdyż generalnie jest łagodniejsza od mbuny w relacjach wewnątrz i zewnątrz gatunkowych. Słabsza popularność non mbuny wynika z tego, że młode ryby nie są atrakcyjne kolorystycznie, po prostu, poza wyjątkami, są szare. Stan ten utrzymuje się u non mbuny dość długo, gdyż dłużej niż mbuna dojrzewa, przez co później się wybarwia. W większości tylko samce są kolorowe, co obniża atrakcyjność non mbuny. Innym powodem są większe wymagania litrażowe. W zachowaniach nie jest tak terytorialna jak mbuna. Samce najczęściej wyznaczają rewir tylko na czas tarła.

Aulonocarę możesz dodać do wszystkożernej mbuny i non mbuny.

Kombinacja wszystkożernej mbuny z mięsożerną da radę.

Jeśli chodzi o żywienie, to przy takiej masie pokarmów nie ma żadnego znaczenia, czy zdecydujesz się na mbunę, czy non mbunę. Non mbunę możesz karmić mrożonkami, albo/i granulatem, co w/g mnie jest bezpieczniejsze.

Opublikowano
Czy dla osoby która zaczyna z Malawi jest różnica czy zacząć od mbuna czy non-mbuna? Czym różnią się te typy - non-mbuna bardziej stadna i mniej ruchliwa?

W non-mbuna tylko niektóre gatunki są quasistadne.

IMHO największa różnica:

1/ Załóżmy, że w akwarium A pływa X rybek non-mbuna i w akwarium B (o tej samej pojemności) też X rybek ale mbuna.

2/ Przy losowym spojrzeniu na akwarium A - widzimy około 90% obsady

3/ Przy losowym spojrzeniu na akwarium B - wynik 90% jest raczej nieosiągalny

Po prostu non-mbuna mniej chowa się po kątach, ale to jest tylko moje zdanie:D

PS. Oczywiście nie mówimy o momentach karmienia lub kiedy ryby mają "nadzieję" na karmienie.

Opublikowano
W non-mbuna tylko niektóre gatunki są quasistadne.

IMHO największa różnica:

1/ Załóżmy, że w akwarium A pływa X rybek non-mbuna i w akwarium B (o tej samej pojemności) też X rybek ale mbuna.

2/ Przy losowym spojrzeniu na akwarium A - widzimy około 90% obsady

3/ Przy losowym spojrzeniu na akwarium B - wynik 90% jest raczej nieosiągalny

Po prostu non-mbuna mniej chowa się po kątach, ale to jest tylko moje zdanie:D

PS. Oczywiście nie mówimy o momentach karmienia lub kiedy ryby mają "nadzieję" na karmienie.

wszytko zależy od urządzenia akwarium, jak zrobisz same garaże i multum kryjówek, to pewnie , że mbuna będzie siedziała w garażach, poza tym akwa z mbuną powinno być przerybione, a nie 10 rybek w 500 litrach .... nombuna ma piękne samce, ale samice to przewaznie "śledzie" w dodatku dość duże, więc na 4 śledzie mamy jedną ładną rybkę , czyli w akwa 500 l 4 kolorowe ryby, dlatego coraz większość popularność zdobywają akwa z samymi samcami.... natomiast fajnie zrobione akwa z mbuną jest pięknie pastelowo kolorowe, przypomina te morskie z rafy i mbuna to przeważnie mniejsze rybki, więc można ich upachać dużo więcej

Malawi Cichlid Tank Update - December 2012 - DIY LED Controller - YouTube

Opublikowano
poza tym akwa z mbuną powinno być przerybione, a nie 10 rybek w 500 litrach ....[/url]

z tym przerybieniem to bym tak bardzo nie przesadzał - ktoś może mieć zupełnie inną opinię widząc takie akwarium. Wszystko zależy od indywidualnych upodobań.

Opublikowano
akwa z mbuną powinno być przerybione

Nie pogniewaj się Andrzej, ale ta rada nie jest godna Klubowicza.... a udzielanie takich rad początkującym akwarystom szczególnie niebezpieczne.

Opublikowano
nombuna ma piękne samce, ale samice to przewaznie "śledzie"

Właśnie dlatego jednym z założeń artykułu o wyborze obsady non-mbuna (realizowanym przez podział na grupy A, B i C) jest minimalizacja brzydkich samic w akwarium do jednego gatunku (z grupy B). Ryby z grup A i C muszą mieć samice conajmniej średnioładne.

Nigdzie nie napisałem, że rybki z grupy mbuna są brzydkie. Każdy niech chwali "swoje":D

Opublikowano
Nie pogniewaj się Andrzej, ale ta rada nie jest godna Klubowicza.... a udzielanie takich rad początkującym akwarystom szczególnie niebezpieczne.

Widzę, że źle zostałem zrozumiany , bo nie miałem na myśli typowego "dworca' , tylko dobrze przemyślane przerybienie. Jak jest za mało ryb z grupy mbuna w akwa, to bedzie tak, jak pisał Tom, będą siedziały pochowane w dziurach i będą bardziej płochliwe...poza tym przy małej ilość czesto dochodzi do wybijania się ryb, szczególnie bardziej agresywnych gatunków, bo agresja skupia się na małej liczbie ryb, albo samiec alfa akwa wszystko tłucze, a reszta ukrywa się po zakamarkach .... ale to tylko moje subiektywne zdanie

• Dziękuję 1
Opublikowano
.... ale to tylko moje subiektywne zdanie

Pociesz się Kado, że to nie tylko Twoje zdanie.

Nie używaj tutaj słowa " przerybienie " ( kojarzy się jak widać tylko z jednym ), a zamiast tego może zarybienie.

Ogólnie jestem tego zdania, że w większych akwariach lepiej wyglądają duże ryby.

Za pomocą kilku sporych kamieni i odpowiednio dobranego tła można stworzyć fajny klimat w zbiorniku.

Z Mbuną możesz sobie ( na dłuższą metę ) nie poradzić, tym bardziej, jeśli chcesz pogodzić kilka gatunków.

Kolego rafik567 - moja propozycja dla Twojego akwarium to:

Labidochromis caeruleus "yellow" i Placidochromis phenohilus Mdoka " white lips ".

Oba gatunki żywieniowo to samo ( przewaga mięsnego ), charaktery się dotrą i w razie chęci zmiany obsady sprzedasz je " od ręki ".

Placidochromis Phenochilus Mdoka White Lips Harrymalawi - YouTube

Życzę Ci udanych i rozsądnych wyborów.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• 1. Odpływ w panelu to  zły pomysł. Zmiana poziomów wody zależna od wydajności pompy. Po wyłączeniu pompy ucieczka wody do kanalizacji, na starcie brak wody i dopiero się uzupełnia. Przy małym panelu pompa zacznie pracować na sucho. W zbiorniku stabilniej. 2. Kup kilkanaście m rury np. igielitowej i włóż tam wężyk do osmozy. Ciepło spływającej wody będzie ogrzewało wodę do akwarium i dodatkowo pęknięcie wężyka nie zaleje domu.  3. Ilość wody regulowana kroplownikami z kompensacją ciśnienia. Dokładnie i niezawodnie. Ewentualnie regulatory przepływu do osmozy.  Poszukaj w stopce....
    • Najprostsze możliwe rozwiązanie. Standardowo przyjęło się w hydraulice 1 cm spadku na metr odległości. Nie będzie Ci tam leciało nie wiadomo z jakim ciśnieniem, na pewno spłynie. 40 mm będzie wystarczająco, ja mam u siebie jak dobrze pamiętam standardowo 32mm. Ogólnie stała podmiana wody jest najprostszym i praktycznie bezobsługowym rozwiązaniem. W zasadzie nie ma co tam się zepsuć i gdy już ustawisz ilość podmienianej wody to wszystko dzieje się samo. Kolanko spływowe ustaw na takiej wysokości abyś miał wygodna regulacje w pełnym zakresie. U na forum jest kilka zbiorników z takim lub podobnym sposobem podmiana wody i chyba wszyscy sobie chwalą.  U mnie wszystko jest w sumpie, wolewka w pierwszej komorze a spływ w ostatniej z pompą. Rozwiązanie bardzo podobne do Twojego opisywał w swoim wątku o zbiorniku @triamond, zerknij tam, ładnie wszystko opisał. Powodzenia!  Łukasz  
    • Nie martwię się o rachunek, tak naprawdę pierwszy raz od wielu lat będę miał akwarium na kranówie i z tak chłodną wodą 😄 Biorąc pod uwagę odpad z ro, myślę że to będzie tańsze w utrzymaniu niż 1000 litrów Ameryka Południowa.  Myślałem też żeby przetestować ile z tego filtra węglowego leci na minutę, albo założyć taki licznik na ten jeden kran.  Zapomniałem wspomnieć o jednej kwestii. Ten odpływ na jakiej powinien być wysokości? Ciężko to przewidzieć. Górna granica 0,5 cm poniżej wzmocnień będzie ok? I wtedy w razie potrzeby można przekręcić kolanko i obniżyć.
    • Będzie działało, dolewka w bardzo podobny sposób działa i u mnie, najważniejsze to dobrać tak olość wody dolewającej się do akwarium, by nie zrujnował Cię rachunek, na piczątku u mnie kapało za szybko i licznik wody potem mnie przeraził, wyregulowałem ilość wody o było potem już ok. System jak go opisujesz jest prosty i w prosty sposób działa. W tej chwili zrezygnowałem ze stałej podmianki, bo denerwowało mnie kapanie wody i na bazie tego co miałem wodę spuszczam i dolewam.
    • Baniak zbliza się wielkimi krokami, pora pomyśleć o kilku kwestiach. Na początek może podmiana, bo wiadomo ze te 30 minut wygodniowo lepiej poświęcić na podziwianie mieszkańców, niż latanie z wężami 😉 Chcę zrobić automatyczną podmianę, ale nigdy nie miałem z tym do czynienia. Mam kilku bardzo pomocnych kolegów akwarystów na miejscu, ale akurat w tym temacie też nie działali.  Trochę poszperałem i wychodzi na to, że chyba najprościej rozwiązać to na zasadzie dolewki i przelewu nadmiaru wody górą.  Może ktoś tutaj ma doświadczenie z taką podmianą wody i podpowie czy dobrze myślę. Może są jakieś minusy takiego rozwiazania, o których nie mam pojęcia?  W kwestii dolewki zrobiłbym dodatkowy kran w kotłowni, z którego kranówka przez filtr węglowy będzie lecieć bezpośrednio do akwarium. Myślałem o elektrozaworze, bo podobno z tego ustrojstwa do podmian wody leci 2-3 litry na minutę, to wychodzi 30-60 minut dolewki dziennie. Wychodzi na to, że potrzebuję tylko zmodyfikować lekko rury w okolicy gdzie mam obecnie podłączony filtr ro, kupić elektrozawor, kilka metrów wężyka 3/8 cala, parę kolanek, zrobić dziury w 2 ścianach i gotowe.  Ale jak tak o tym myślę to wydaje się aż zbyt proste. Zapomniałem o czymś? Odpływ wyglądałby tak, że w ścianie akwarium otwór ze śrubunkiem, kolanko, kawałek rurki i tam górą będzie się przelewał nadmiar wody. Obracając kolankiem można wyregulować poziom wody w akwarium. Do odpływu muszę zrobić kolejną dziurę w ścianie i mam do położenia na scianach garażu ok 11 metrów rury do odpływu. Spadek na tym dystansie to tylko ok 130 cm. Nie za mało? Nie wiem jaka średnica odpływu? 40 mm wystarczy? Dołączam schemat akwarium, zaznaczyłem gdzie wstępnie zaplanowałem dolewkę i odplyw.  1. Odpływ  2. Dolewka Lubie mieć czysty zbiornik w środku, dlatego odpływ napewno w panelu. Dolewka moze być do akwarium, bo wężyk jest niewielki i można go wymierzyć do powierzchni.  Tak jak mówiłem, to wszystko wydaje się zbyt proste. Mam wrazenie że coś istotnego mi umyka.
    • No ja bym dał zamiast hary maisona. Melano i crabro to duże i silne ryby. Maison moim zdaniem bardziej do nich pasuje.  Redy oczywiście też mogą zostać. Przy tych pięciu gatunkach już bym nie dawał acei. Tu wypadało by dać przynajmniej kilkanaście sztuk, a przy tych pięciu gatunkach może zrobić się ciasno.
    • Witam, z racji tego, że nowy zbiornik już prawie do mnie jedzie, więc muszę zrobić miejsce w salonie 😉 Sprzedaję tylko w zestawie. Cena jaka mnie interesuje to 4000 zł Zestaw 720 litrów
    • https://www.olx.pl/d/oferta/filtr-narurowy-do-akwarium-na-pompie-ibo-beta-25-60-CID103-ID19DvPp.html
    • Cześć, Nikt już się zazwyczaj nie włącza w tematy o doborze obsady bo było tego na forum "miliony" postów i zazwyczaj każdy ma inny pomysł na baniak. Ja natomiast zawsze lubię coś od siebie zaproponować   Jeśli w grę wchodzą tylko te gatunki, które wymieniłeś to ja obsadę w tym zbiorniku widziałbym taką: - Melanochromis Chipokae - stadko 8-10 sztuk - Pseudotropheus Crabro - stadko 8-10 sztuk - Labidochromis Careuleus  - stadko 8-10 sztuk - Cynotilapia hara gellireay reef - stadko 8-10 sztuk Jeśli chodzi o Pseudotropheus Crabro, to polecam kupować je z naprawdę dobrego źródła. Miałem okazję hodować takiego kupionego w niezłym sklepie zoologicznym i takiego z dobrej hodowli. Ten z hodowli był po prostu przepiękny. Dominujący samiec był kompletnie czarny i jakby matowy a samice piękne brązowo - żółte. Te ze sklepu zoologicznego po czasie robiły się brunatne i samiec nigdy nie miał tak wspaniałych płetw. Z obserwacji tego gatunku (przynajmniej u mnie) wynikało, że lepiej hodować dwa samce ponieważ nie były dla siebie zbyt groźne (miałem je w zbiorniku 450 litrów) a dzięki temu dominujący samiec wyglądał cudownie. Gdy usunąłem samca "beta", samiec dominujący już się tak nie wysilał i był po prostu ładny.
    • Witam. Wiem, że temat był już wałkowany, ale poszukuję obsady do zbiornika dekoracyjnego 200x60x60 i przychodzi mi do głowy np. coś takiego? 1. Matriaclima fainzilberi maison reef / Cynotilapia hara gellireay reef (hary mam u siebie w akwa 160x40x50 i mój samiec bardzo przypomina samca maison, z tym że jest zapewne mniejszy) 2. Melanochromis chipokae / Melanochromis maingano (maingano mam u siebie jw) 3. Pseudotropheus acei luwala / Pseudotrohheus acei itungi (luwala miałem, a itungi mam obecnie u siebie jw - moim zdaniem luwala są ładniejsze) 4. Metriaclima estherae red red (mam u siebie, ale póki co to młodzież) 5. Labidochromis careuleus kakusa? (mam u siebie, ale nie do końca jestem zadowolony, bo ryby mimo upływu czasu i sporej ilości mięsa w diecie są małe / bardzo wolno rosną albo nie rosną w ogóle - może źle trafiłem?) Chodzą mi jeszcze po głowie: Pseudotropheus crabro (nigdy nie miałem, a ryba piękna) i Cynotilapia afra jalo reef / Cynotilapia zebroides red top likoma (również nie miałem).  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.