Skocz do zawartości

problem z wodą, lub testami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Od niedawna jestem sympatykiem klubu choć pysie trzymam kilka lat. Dużo czytam nowinek z forum i pierwszy raz zrobiłem testy wody(a wcześniej uważałem to za przesadę) jednak mój zakup chyba był nietrafiony bo są to testy z JBL "Easy Test 5 in 1" tester papierkowy , gdzie zanurza się papierek w wodzie i po minucie odczytuje wyniki.

u mnie wyszło: ph-7,6 kh- 6 , GH-14 , NO2- 0 a NO3-75 a raczej coś koło100.

Woda w kranie to :ph-7,0 kh- 6 , GH-11 , NO2- 0 a NO3-50choć bardziej 75.

Wyczytałem , że przy takich parametrach wody to jest to całkowita katastrofa, u mnie zaś wszystko w jak najlepszym pożądku, no czasem coś się otrze.

Doradzcie czy warto kupić nowe testery i jakie.

Opublikowano

Warto bo paski są fajne ale tylko do szybkiego i bardzo niedokładnego pomiaru, testami kropelkowymi nie będzie 75 albo 100, Woda tragedia w kranie a ze Ci żyją to dlatego że pysie to twarde ryby, nie chcę Ci wymieniać przykładów ze w pewnych nieludzkich warunkach i ludzie żyli.

Opublikowano

ciekawe czy testy kropelkowe dadzą inne wyniki.

Jakiej firmy są dokładne i proste w użyciu, bo słyszałem różne opinie.

Co zrobić aby podnieść bez chemii KH. :?:

Opublikowano

Bez chemii się nie da :D bo zarówno dodanie sody oczyszczonej, jak i grysu koralowego czy wapieni to wywołanie reakcji chemicznej podnoszącej twardość.

Polegam na testach JBL, niestety mam złe doświadczenie z testami zooleka (NO3) i rataja (dH i kH) (badałem wodę na chromatografie) zwłaszcza twardościowe testy pokazywały dziwne wyniki.

Opublikowano

No to zamawiam testy JBL Na alegro, a może ktoś z was zna dobrego i pewnego sprzedawce, chcę również zamówić dobrą ceramikę co myślicie o HAGEN lub ... jakie.

W kubełkach a mam je w ilości 2 szt. TETRATEC 1200 jest trochę ceramiki i grysu koralowego ale muszę jak doczytałem z weszech opini powoli zwiększać ilośc ceramiki.

Jak na dobre zmienić KH

Opublikowano

Nowy baniak stoi dopiero 2 tygodnie może narazie nic nie zmieniać.

Użyłem NITRIVEC na start lecz nie jest to moje pierwsze akwa więc starą obsadę musiałem wpuścić po kilkunastu godzinach.

Nowy zbiornik , a jest to 150x50x50 i tak wydaje się małe, bo uwielbiam w swoim zbiorniku - nie szukać ryb między skałami, tylko napawam się widokiem kolorowej grupy zdrowych pyśków pływającej w całej toni.

Opublikowano

No więc ja mam z testami paskowymi JBLa podobne problemy. NO3 u mnie też wysoko wychodzi w tych testach, problem jednak, że trudno powiedzieć, czy to jeszcze 25 czy 50... Podobnie z GH - tutaj barwa na pasku nijak nie odpowiada przedstawionej skali na opakowaniu... Porażka. A niby taka dobra firma kurka wodna. Bardziej bazuję na tym, że parametry nie wahają się zbytnio i nie skaczą, co może z dwojga złego (wysokie NO3) jest jakimś pocieszeniem.

Pozdrawiam

Opublikowano

Ja chwaliłem prawdziwe testy JBLa, a nie paski testowe - te drugie to mogą śłużyć do kontroli czy nie ma katastrofy ekologicznej w baniaku ale w żadnym wypadku do dokładnych pomiarów.

Testy JBLa skonfrontowałem z pomiarami przeprowadzonymi w SANEPIDzie i nie stwierdziłem większych odchyłek w przeciwieństwie do zooleka i rataja.

Opublikowano
mozna sobie ot tak wode w sanepidzie zbadac?

TAK

ile taka przyjemnosc ?

Nie wiem znam tam kogoś kto po prostu ma dostęp do chromatografu

wszystkie wartosci zbadają ?

Te które chcesz, generalnie wszystkie