Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

http://www.fotosik.pl/zdjecie/c9504e5c80aa35dc

Witam wszystkich po długiej przerwie.

480 litrów, czyli 160x60x50

Akwarium zalane dwa dni temu, więc woda jeszcze mętna ;))

Filtracja: wewnętrzny pompa Atmana 2000l/h + gąbka; biologią zajmuje się JBL e1901(:micromec+micromec+zeolit+ceramika+wata) W akwarium jest jeszcze cyrkulator JVP 102.

Piasek z Castoramy Kreisel99 (1-1,2mm), tło czarna folia samoprzylepna, w akwarium 110 kg serpentynitu.

Oświetlenie: dwie listwy led. Aktualnie, jak i na zdjęciu powyżej świeci tylko jedna - przednia ;)

Obsada w trakcie planowania. Mam jakiś miesiąc na przemyślenia ;) Nawet nie wiem czy to będzie mbuna czy non-mbuna?

A co do "długiej przerwy" /teraz będzie akwarystyczne CV, można pominąć czytanie ;>>/

Przygoda z malawi rozpoczęła się w 2005 roku, po półrocznym oczytywaniu tegoż właśnie forum ;)) Postawiłem wtedy baniaczek 235 litrowy. Zwyciężyły względy estetyczne, choć to nie był idealny rozmiar dla pyśków: 100x50x50 minus ścięte rogi - tzw heksagon. Pierwsze cztery lata to kolejno saulosi+maingano+red redy. Oczywiście trzy gatunki jednak nie dały rady, ostatecznie zostały Redy, ostatecznie zniechęciłem się i do nich (samiczki były skundlone z red-blue czy czymś takim... Same były śliczne, ale wypuszczały szarobure potomstwo, które przeżywało wśród skał). Potem była przeprowadzka i w 2009 kolejny start. Tym razem saulosi + rdzawy. Potem był urlop, na miejscu zostali znajomi, którzy na maxa przekarmiali ryby. Zrobiło się bagno, NO3 w kosmos. Udało się uratować tylko kilka saulosi. Został baniaczek jednogatunkowy. W 2012 - kolejna przeprowadzka + remont nowego domu i kolejny start tego samego zbiornika. Tym razem jako jednogatunkowy z membe deep. No i teraz kolejna przeprowadzka - mam nadzieję że na dłużej. Poprzedni baniaczek poszedł w dobre ręce razem z obsadą a ja jestem w trakcie startu 480 litrów ;))

Pozdrawiam wszystkich ;)

Opublikowano

W prostocie MOC!! Super aranżacja kamieniołomu i ten świetnie doświetlony środek robi wrażenie:)

Chyba wrócę do mbuny:D