Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

mam akwarium 150x50x50 (375l), filtr zewnetrzny Eheim Professinel III 600 (1250 l/h), pompkę Atman 203 z gąbką (2000 l/h), tło strukturalne BTN.

Planowałem tak:

- wlot zewnętrznego w głównej części akwarium

- wylot ukryty za tłem

- w tle zrobione 1-2 otwory zakelejone czarną moskitierą, umożliwiające przepływ wody

Natomiast firma, która montuje akwarium - jeden z bardziej renomowanych sklepów w dużym mieście - twierdzi że tak się nie robi. Tzn, ze najlepiej nic za tłem nie ukrywać, a jeśli już to TYLKO wlot za tłem, a wylot przed tłem.

Mi się wydawało że czysta woda będzie przepływać na zasadzie naczyń połączonych przed tło, a lepie żeby przed tłem był wlot, tak by lepiej zbierał stamtad zanieczyszczenia.

Kto ma racje?

I druga sprawa - jak w stosunku do wlotu / wylotu z Eheima zamontować Atmana?

z góry bardzo dziękuję za pomoc!

karol

Opublikowano
Natomiast firma, która montuje akwarium - jeden z bardziej renomowanych sklepów w dużym mieście - twierdzi że tak się nie robi. Tzn, ze najlepiej nic za tłem nie ukrywać, a jeśli już to TYLKO wlot za tłem, a wylot przed tłem. Mi się wydawało że czysta woda będzie przepływać na zasadzie naczyń połączonych przed tło, a lepie żeby przed tłem był wlot, tak by lepiej zbierał stamtad zanieczyszczenia.

Jeśli kubeł ma spełniać rolę filtra biologicznego to zgadzam się z opinią sklepu. IMHO wylot za tłem to trochę bez sensu, umieszczony przed tłem możne służyć do napowietrzania jak i poprawy cyrkulacji. Wlot biologa za tłem jest niewidoczny oraz porusza stojącą tam wodą.

-- dołączony post:

I druga sprawa - jak w stosunku do wlotu / wylotu z Eheima zamontować Atmana?

To już kwestia wystroju i ustawień cyrkulacji, zazwyczaj mechaniki umieszczamy po przeciwnej stronie niż wylot z biologa.

• Dziękuję 1
Opublikowano
dzieki! a majac do wyboru:

1. wlot i wylot przed tlem

2. wlot za tlem, wylot przed

co bys wybrał?

Jeżeli jest to tylko biolog(a tak zakładam) to nie ma większego znaczenia ;) pod warunkiem,że woda z wylotu ma "normalny" przepływ przez "resztę akwa".(cyrkulacja i.t.p.).

• Dziękuję 1
Opublikowano
Jeżeli dobrze odczytałam skrót to masz tło z tej firmy http://backtonature.se/tips-tricks/concealed-filter/

Przejrzyj co proponuje producent może znajdziesz rozwiązanie dla siebie.

to jest w sumie dosc ciekawe rozwiazanie, dzieki! choc w sumie mam juz kupiony eheim, ale jesli to ma sens, to moze jeszcze sprzedam.

zastanawiam sie natomiast nad tym

"This will work for many years without needing to be cleaned."

Jak kiedys mialem akwarium, to od czasu do czasu czyscilem jednak gabki zewnetrznego filtra (w wodzie spuszczonej z akwarium).

Czy faktycznie nie trzeba bedzie czyscic tych gabek zza tła i bedzie OK? co sadzicie? Ktoś tak miał zrobione?

----

Drugie pytanie - obawiam sie ze moze byc glupie, wybacznie poczatkujacemu :)

w tym artykule http://backtonature.se/tips-tricks/installation-backgrounds/

tło jest wmontowane silikonem, chyba szczelnie(?) - czy w takim ukladzie za tlem jest woda?

jesli nie - czy tak zamontowane tlo wytrzyma napór jednak sporej ilosci wody?

jesli tak - czy wtedy są to w pewnym sensie 2 zbiorniki bez przepływu wody?