Skocz do zawartości

Filtr fluidyzacyjny , a akwarium 1200 l

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

w naukowym nieładzie jaki mam na biurku notatki te zniknęły. Mogę powiedzieć tylko, że po upływie 10-14tu dni zawartość NO3 w akwarium spadła z ~10-15mg/l do poziomu niemierzalnego, czyli prawie! do 0 mg/l.

To z opisu skuteczności tego filtra na:

http://www.klub-malawi.pl/artykuly_klubowiczow/zrob_to_sam/jak_zbudowalem_filtr_fluidyzacyjny__fbf_.html

Ktoś mnie oświeci w jaki sposób znika NO3?

Acha i czemu ten filtr zużywa ogromne ilości tlenu?

Opublikowano

cacy i podłączę się do pytania, bo nigdzie poza tamtym artykułem nie znalazłem, jakoby znikało NO3, a też mnie to ciekawi jako alternatywa do hydroponiki w takim wypadku... :)

Opublikowano
Acha i czemu ten filtr zużywa ogromne ilości tlenu?

Rozumuję w ten sposób: złoże biologiczne ma ogromną powierzchnię czynna, czyli kolonii bakterii jest bardzo wiele.Ale cały filtr jest zamknięty i nie uczestniczy w wymianie gazowej,jak złoże zraszane czy zalewane w sumpie. Bakterie nitryfikacyjne do utleniania amoniaku zużywają tlen.Można wiec zalożyć,że przy dużych ilościach amoniaku woda wypływająca z fbfa ma niższe nasycenie tlenem niż w reszcie akwa.O o ile niższe ciężko rozstrzygnąć, ale warto wziąć to pod uwagę i dać jakieś napowietrzanie.

Co do redukcji NO3, też zastanawiam się skąd się to autorowi ww artykułu wzięło, powinna to być raczej fabryka azotanów.Chyba,że zaszła jakaś tajemnicza denitryfikacja (deep sand bed?) albo przez ten bałagan w notatkach zaszło "sensacyjne odkrycie w liczbach".

Opublikowano

Znikanie NO3 to raczej błąd korekcyjny , Prezesowi w "twórczym bałaganie" pomyliły się cyferki :D

ale reszta artykułu jest ciekawa.

Zakładając ten topic myślałem raczej o tym , że może ktoś ma doświadczenia z takim filtrem w większych baniakach.

W articlu Żyrafa mowa o filtrze do akwarium 375l i większym(?), ale o ile większym?

Jeśliby w prosty sposób pomnożyć rozmiary filtra wg. schematu z artykułu to przy akwaruim 1200l byłaby to już spora konstrukcja :D

A jeśliby to mal być spory potworek to już chyba łatwiej zastosować mimo wszystko sump i pudełko przelewowe :wink:

Opublikowano

W tym linku http://www.aquarticles.com/articles/man ... lters.html

autor pisze o pomyślnym zastosowaniu filtra o wymiarach 10cm sredn. 50cm wysokości do filtrowania 1000l wody.

Tu http://www.aquatics-online.co.uk/acatal ... s_113.html

są wymiary filtrów komercyjnych.Zakladajac ze producent wie o czym pisze i nawet biorac spory margines bledu wynika z nich, że zadna monstrualnie wielka konstrukcja nie bylaby potrzebna.

Opublikowano

I właśnie o taką informację mi chodziło:)

Mój filtr miał mieć wys1000mm przy fi 100mm ale z tego co widzę wys 600mm w zupełności wystarczy:)

I może jeszcze tak trochęOT.

Jeśli ktoś ma zamiar kupować rurę z plexi o fi100 to możemy to zrobić wspólnie :D

Sprzedawane są tylko odcinki 2m , a mnie jest potrzebna tylko połowa ,więc chętnych zapraszam:)

Opublikowano

zaciekawil mnie ten filtr i zapewne niedługo z zaprzyjaznionym akwarystą podziałamy w kwestii jego stworzenia (zaczne go juz meczyc o pomoc:)

wobec tego ze zuzywa ogromna ilosc tlenu co myslicie dołożyć od góry jedną rurkę i dołożyć do tego napowietrzacz?

oczywiscie nawet jak bedzie wyzej niz filtr to i tak trzeba dac zaworek albo jeszcze lepiej dwa (albo inne zabezpieczenie) jako ze wszystko bedzie szczelne. chyba ze jakis inny sposob dostarczenia tlenu ?