Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam problem z tłem strukturalnym. Kupiłem zbiornik 150x50x50 i do niego tło strukturalne Back To Nature. NIestety tło było kupione w innym sklepie i jak wszystko zjechało do domu, okazało się że tła nie da się włożyć ze względu na wzmocnienia akwarium :(

Baniak ma poprzeczne wzmocnienie na górze umocowane na takich dwóch szklanych półeczkach ok 5 cm szer i dość długich przyklejonych wzdłuż przedniej i tylniej szyby. Tło przez te wzmocnienia nie wchodzi do akwarium...

Zastanawiam się co zrobic, pomysły które mi przychodzą do głowy:

1. odciąć wzdłuż podłoża tło i skleić potem z powrotem w zbiorniku - ale obawiam się że to sklejenie będzie bardzo widać i zepsuje mi całe akawrium

2. czy jest jakiś sposób by te wzmocnienia tymczasowo usunąć? Np. odciąć to poprzeczne wzmocnienie, wstawić tło, wkleić nowe? Tylko czy to nie popsuje wytrzymałości akwarium?

3. zrezygnowac z BTN i kupić jakieś inne tło modułowe, które się zmieści (choć połączenia tam i tak są, ale może mniej widoczne, jeśli fabryczne i nie wzdłuż a pionowe?)

Może jeszcze jakiś pomysł? Pomóżcie proszę!

pozdrawiam,

karol

Opublikowano

Podaj wymiara baniaka, grubosc szyby i czy są wzdłużne wzmocnienia,bo może sie okazac że te poprzeczne wcale nie sa niezbedne.

Jeżeli okaża sie niezbedne,to smiało mozesz żyletką usunąć wzmocnienie,wstawic tło a nasteopnie wszystkie elementy wyczyscic ze starego silikonu i spowortem przykleic. Nie powinno byc z tym żadnego problemu.

• Dziękuję 1
Opublikowano
Jeżeli okaża sie niezbedne,to smiało mozesz żyletką usunąć wzmocnienie,wstawic tło a nasteopnie wszystkie elementy wyczyscic ze starego silikonu i spowortem przykleic. Nie powinno byc z tym żadnego problemu.

IMHO to najszybsza i najlepsza metoda z wpakowaniem tam tła.

• Dziękuję 1
Opublikowano
2. czy jest jakiś sposób by te wzmocnienia tymczasowo usunąć? Np. odciąć to poprzeczne wzmocnienie, wstawić tło, wkleić nowe? Tylko czy to nie popsuje wytrzymałości akwarium?

...jeżeli zrobisz to na pustym ( bez wody) akwa to rób spokojnie. I na pustym z powrotem przyklej.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Zgadzam się, usuń wzmocnienie poprzeczne, wstaw tło i po wyczyszczeniu przykrej spowrotem silikonem akwarystycznym do wzmocnień wzdłużnych. Szkoda ciąć nowe tło.

Ale... upewnij się, że nie stracisz gwarancji na szkiełko bo jak rozumiem kupiłeś nowe.

Wysłane z telefonu

• Dziękuję 1