Skocz do zawartości

pierwsze Malawi (720l) - dylematy początkującego

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Może głupie pytanie ale warto zadać - akwa 200x60 to wymiar zewnętrzny szkieł? Pytam bo pomyślałem żeby zrobić już pokrywę i niech leżakuje czekając na baniak ( Pan Przemysław słabo odpisuje na zapytania ). Zatem pokrywę zrobić z delikatnym luzem po 2-3 mm z każdej strony - będzie ok czy więcej przerwy zostawić?

Jak skończę pokrywę to w drugiej turze kaseciak będzie ( dzięki za polecenie )

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czy są jakieś patenty na ustawianie dużego baniaka?

Szkło 720 ważyło będzie ponad 100 kg. Ma stać na stelaża w narożniku pokoju.

Na panelach płyta osb, na to stelaż, płyta osb + amortyzacja (styropian, pianka lub karimata,...) i na to akwarium.

I teraz mam zagwostkę jak to poustawiać ? :confused: ? . Szkło jakoś w 4 osoby na blat się położy ale już przesuwać się nie a co dopiero wyrównać?

Chyba że ustawić na stelaży na środku pokoju róno i myśleć tylko o przesunięciu stelaża z baniakiem na raz? Też nie proste ale już chyba sensowaniejsze. Czy jak??

Opublikowano

Daj pod akwa podkłady pod panele (te kilkumilimetrowe sprzedawane w paczkach) przyklej je do blatu a akwa po nich będziesz mógł swobodnie przesunąć i wyrównać.

Opublikowano

Moim zdaniem taki zbiornik można przesunąć na stelażu w dwie osoby. Piankę proponuję "złapać" taśmą dwustronną do blatu. Najważniejsze to (moim zdaniem) wypoziomować stelaż przed postawieniem zbiornika. Co do pokrywy; proponuję poczekać do przyjazdu zbiornika. Czas oczekiwania lepiej wykorzystać do przemyślenia całości. W budowie dużego akwarium jest o czym myśleć, a każdą rzecz można zrobić lepiej, ergonomiczniej itd.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Przy stelażu (200x60) z nóżkami regulowanymi na panele najpierw chcę położyć płytę. Czy docinać ją mogę na styk czyli na wymiar 200x60 czy też zostawić małą zakładkę i wyciąć 202x62? Stopki regulowane raczej nie wystają poza obrys konstrukcji ale zastanawiam się czy noga stojąca na skraju płyty nie spowoduje jej "zmęczenia" lub uszczerbku w dłuższej prespektywie powodując brak stabilności stelaża (baniak 720lto waga już jakaś jest).

Za dużej zakładki też robić nie mogę jako że obok stawiam łóżko , lub jakoś przemyśleć muszę odległości od konstrukcji.

Proszę o komentarz z poradą?

Opublikowano

Myślę że jesteś przewrażliwiony na ten nacisk.

Panele leżą na równej wylewce na dodatek na gąbce.

Panel 120x20cm to sztywny materiał i jeśli leży na równej powierzchni a jego powierzchnia to ok 2400cm2 to nawet na jednej nodze akwarium 700l da nacisk jakieś 3kg/cm2 a to banalnie mało.

Od dwu lat stoi tak bezpośrednio na panelach moja Tanganika 300l

Stawiam morskie 400l na takich 5 stopkach bezpośrednio na panelach i absolutnie nie myślę o jakiś płytach, podkładach i niebezpieczeństwach .

Wstępnie poziomuję akwarium a jak wleję wodę to ewentualnie skoryguję jak będzie trzeba tymi stopkami.

Co innego jak stawiamy baniak na podłodze z przegniłych desek w dodatku na legarach i na starych belkach.

Ale budowlańcem nie jestem i wyliczyć obciążeń nie potrafię.