Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Faktycznie są spore rozbieżności nawet wsrod moich ulubionych internetowych źrodel ale zbadam jeszcze źródła papierowe w tym obszerny art Edka. Pamiętam jednak, ze jeden z gatunkiw Lethrino byl mniejszy jednak 25 cm to również za duże rybsko na to akwarium ale już 21 cm było by tak na styk ☺.

Mimo to uważam, że maksymalny wymiar to 20 cm. Serdecznie zapraszam do kolejnych propozycji.

W tej chwili wygląda to tak:

1. Placidochromis Electra Likoma 1+2 (plus jeszcze z 2-3 sztuki)

2. Sciaenochromis fryeri 1+2

3. Lethrinops (sp. Red Cap??) około 8-10 sztuk

No i jeszcze czwarty gatunek. Preferowałbym raczej coś w cieplejszych kolorach.

Opublikowano

Nieśmiało chciałem zauważyć, że obsada ewoluuje w stronę wyczyszczenia toni do cna.

W sumie nie jest to takie straszne, bo akwa nie jest wysokie.

.....ale wszystkie ryby (poza S.fryeri) będą się podobnie zachowywały - a chyba nie o to chodzi.

Opublikowano
Nieśmiało chciałem zauważyć, że obsada ewoluuje w stronę wyczyszczenia toni do cna.

W sumie nie jest to takie straszne, bo akwa nie jest wysokie.

.....ale wszystkie ryby (poza S.fryeri) będą się podobnie zachowywały - a chyba nie o to chodzi.

A co byś zaproponował do toni do moich już 3 gatunków?

Rzeczywiście Placki i Aulonki to typowi grzebacze. Lethrinów nigdy na żywo dużej nie oglądałem, więc nie wiem jak się na dłuższą metę zachowują.

Opublikowano

Aulonocara są mocniejsze od Lethrinops . U ciebie nie odgrywa to jednak większej roli bo masz w planach non - Mbuna a nie mixa. Podobnie jak Tomek uważam, że warto rozejrzeć się wśród Utaka. Jeśli nie podoba ci się żaden z Copadichromis to warto spojrzeć na toniowego wszystkożerce czyli Protomelas sp. spilonotus Tanzania.

• Dziękuję 1
Opublikowano
Rzeczywiście Placki i Aulonki to typowi grzebacze. Lethrinów nigdy na żywo dużej nie oglądałem, więc nie wiem jak się na dłuższą metę zachowują.

Najbardziej typowi grzebacze to Lethrinopsy., a „pół długości za nimi”- Aulonocary.

Wracając do meritum – szukamy toniowca o ciepłych kolorach (a raczej jak wyczuwam - ryby o ciepłych kolorach najlepiej toniowca). Może:

1/ Copadichromis borleyi „Mbenji” – najbardziej toniowy, najmniej „ciepły”

2/ Protomelas sp. spilonotus Tanzania – mniej toniowy, bardziej “ciepły”, większy (ale 180cm może być), samiec naprawdę efektowny

3/ Protomelas sp.”johnstoni solo” – jeszcze mniej toniowy, "ciepły" na poziomie Copadichromisa j.w.

Osobiście wybrałbym spośród:

1/ Protomelas sp.”johnstoni solo” – bo ma najpiękniejsze pasiaste samice

2/ Copadichromis azureus – typowy toniowiec i dla mnie jak na razie masz za mało niebieskiego (ale to tylko moje zdanie;))

• Dziękuję 1
Opublikowano

Oczywiście to zawsze kwestia gustu ale dla mnie najcieplejsze są wskazane Protomelasy no i co ważne stadnie unoszą się w toni. W akwarium są prawie jak Copadichromis. Piękne i śmiem twierdzić, że piękniejsze od moich borlejek Mbenji są borlejki Namalenje. Widziałem pełnowymiarowego samca w czasie wycieczki do Cichlidenstadl. Podobnie jak mój posiada imponujące płetwy a kolorki są cieplejsze bardziej pomarańczowe. Ryby są delikatniejsze niż ich kuzyni z Kadango i co ważne są w sprzedaży w TM. Dla mnie wybór pomiędzy borlejkami Mbenji, Namalenje i spilonotus tanzania. Azureus jednak jest niebieski a ładną niebieską barwę masz u frejki.

• Dziękuję 1