eljot Opublikowano 3 Stycznia 2017 #21 Opublikowano 3 Stycznia 2017 (edytowane) Gdzieś czytałem że początkowo icek był selekcjonowany z ryb chorych na rybie "bielactwo", natomiast później zaczęły się dziać cuda (czerwony kolor) z racji tego że ten gatunek dość łatwo się krzyżuje. Tu masz opisane odmiany http://www.cichlidenareal.ru/wiki/index.php?rod=SCIAENOCHROMIS Edytowane 3 Stycznia 2017 przez eljot
przemo-h Opublikowano 10 Maja 2017 #22 Opublikowano 10 Maja 2017 Jeszcze jeden do kolekcji plastików: Metriaclima estherae OB Coral - a dokładniej chodzi o tą bardziej popularną, z dużymi łatami. Widziałem na własne oczy ten wynalazek, samice aż czerwone?.
Andrzej Głuszyca Opublikowano 30 Lipca 2017 #23 Opublikowano 30 Lipca 2017 Trochę odkopię temat w związku z tym ,że spotkałem się dziś z dwiema opiniami na temat Maylandia estherae red red. Czy ktoś potwierdzi autorytatywnie ,że jest to sztuczny twór czy nie? Będę wdzięczny...
Baba Yaga Opublikowano 30 Lipca 2017 #24 Opublikowano 30 Lipca 2017 I to jest bardzo ważna informacja, gdyż red-red to popularna ryba ,a raczej uchodzi za stworzoną przez naturę. Miałam do niedawna i nie wiedziałam,że tak nie jest.
Andrzej Głuszyca Opublikowano 30 Lipca 2017 #25 Opublikowano 30 Lipca 2017 (edytowane) ..poczekam na Wojtka opinię bo jednak jest sprzeczna z tym artykułem. Edytowane 30 Lipca 2017 przez AndrzejWalb
harisimi Opublikowano 30 Lipca 2017 Autor #26 Opublikowano 30 Lipca 2017 Onze poszło tu za daleko. Wystarczy obejrzeć samce z populacji minos reef i widać jak na dłoni skąd są nasze red red. To, że są pielęgnowane od lat i hodowane nie w tym celu aby się odbarwiały na pewno ma na to swój wpływ ale wersja O w przypadku samca w jeziorze występuje powszechnie w okolicach rafy Minos ale i gdzie indziej. Mam np fotkę samca O niewiele różniącego się od akwariowych z Chiofu. Nie ma wątpliwości, ze u nas w akwariach są to wyselekcjonowane przez lata osobniki o pożądanych cechach ale podobnie dzieje się z większością ryb. gdybyśmy mięło uznać więc ten gatunek za sztuczny podobnie powinniśmy zrezygnować z pielęgnacji yellow, auratusów i innych popularnych i powszechnych gatunków. Wszędzie hodowca do dalszej reprodukcji wybiera najlepsze egzemplarze. Oczywiście w naszych akwariach jest nad reprezentatywność samców O bo w jeziorze dominują samce blue. Zauważcie też, że potomstwo red red jest stałe genetycznie i identyczne jak rodzice. 2
harisimi Opublikowano 30 Lipca 2017 Autor #27 Opublikowano 30 Lipca 2017 (edytowane) Zresztą O, OB, BB w przypadku gatunków takich jak między innymi estherae to spora zagwozdka i bardzo szerokie zagadnienie na które trudno mi teraz znaleźć czas No i żeby była jasność w Minos występują także jasnobłękitne samce no może nawet nie także tak na podstawie badań Ada samce O to tylko 1% populacji w Minos reef. Edytowane 30 Lipca 2017 przez harisimi
Baba Yaga Opublikowano 30 Lipca 2017 #28 Opublikowano 30 Lipca 2017 @harisimiJenak na samym początku tego tematu, w podanym przez Ciebie wykazie tworów sztucznych widnieje Pseudotropheus / Metriaclima / Maylandia estherae Red lub super red .Dlatego dziś jak to przeczytałam,zwróciłam się z pytaniem do Andrzeja, gdyż byłam zdezorietowana.
harisimi Opublikowano 30 Lipca 2017 Autor #29 Opublikowano 30 Lipca 2017 No i na zakończenie bo szukam z doskoku ( sorrki brak czasu ) W pewnym momencie w połowie lat siedemdziesiątych sprowadzono kilka "czerwonych / pomarańczowych" samców, które były wykorzystywane jako fundament hodowli podstawowej, przy czym były to linie wyhodowane do produkcji tylko tych "czerwonych / pomarańczowych" samców. Było to niejako wymuszone sytuacja polityczną w regionie gdzie występują ( wojna domowa w Mozambiku ). Pod koniec lat dziewięćdziesiątych dzikie okazy zaczęły być ponownie chwytane, gdy sytuacja polityczna zaczęła się stabilizować. Czyli historia troszkę podobna do socolofi tyle, że te są tylko niebieskie i bardziej podatne na degradacje. Red red jest więc bez wątpienia rybą z jeziora w przeciwieństwie do stworzonych sztucznie bastardów typu Aulonocara fire fish czy jak je tam zwał, podobnie jak frejka iceberg, która jest bez wątpienia bastardem Otopharynx lithobates oraz Sciaenochromis fryeri.
Andrzej Głuszyca Opublikowano 30 Lipca 2017 #30 Opublikowano 30 Lipca 2017 (edytowane) Myślę Wojtku ,że warto w takim razie zmodyfikować tę listę zawartą w pierwszych postach tego tematu. Bo temat ten często jest traktowany jako źródło opiniotwórcze na naszym forum co w konfrontacji z tymi ostatnimi postami będzie w sprzeczności i czytający zwątpi co jest najbardziej wiarygodne. Czyli to co zawarte na początku tematu czy to co na końcu:) Edytowane 30 Lipca 2017 przez AndrzejWalb
Rekomendowane odpowiedzi