benassi Opublikowano 11 Sierpnia 2015 #1 Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Witam forumowiczów!Czy w zbiorniku 150-60-60 można razem hodować nastepujące gatunki pyszczaków: M.msobo magunga 1+4 M.zebra chilumba maison reef1+4 M.cyaneorhabdos 1+4 M.estherae red red 1+4 L.perlmutt 1+4 Przeglądałem propozycje obsad i tam powyższe gatunki były ze soba łączone ale nie razem w takim zestawieniu.Czy poziom agresji nie bedzie zbyt wysoki?Czekam na wasze sugestie.
MALAWI MBUNA WORLD Opublikowano 12 Sierpnia 2015 #2 Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Wg mnie: M.z.c. maison reef -do odrzutu, a zamiast niej Cynotilapia sp. "hara" Galireya Reef. Startuj - zawsze możesz interweniować w trakcie. Powodzenia.
eljot Opublikowano 12 Sierpnia 2015 #3 Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Ja natomiast nie łączył bym msobo z redem ze względu na podobieństwo samic.
pablojogi Opublikowano 12 Sierpnia 2015 #4 Opublikowano 12 Sierpnia 2015 nawet z redem OB bo narazie nie mam reda w akwa ale msobo już pływa:-)
MALAWI MBUNA WORLD Opublikowano 12 Sierpnia 2015 #5 Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Dobrej jakości redy ( samice ) - czyli o intensywnym wybarwieniu czerwono - pomarańczowym, tworzą " ciepły klimat w akwa. Natomiast intensywnie żółte samice msobo dopełniają to "ciepło". Samce obu gatunków, to kwitesensja zachowań i kolorystyki Mbuna.
eljot Opublikowano 12 Sierpnia 2015 #6 Opublikowano 12 Sierpnia 2015 "Czerwone" samice redów widziałem tylko na rasowanych fotkach i filmikach Te na żywo są pomarańczowe podobnie jak samice magungi (inne msobo już są żółte) Ale jestem facetem i mogę nie odróżniać niuansów kolorystycznych .
MALAWI MBUNA WORLD Opublikowano 12 Sierpnia 2015 #7 Opublikowano 12 Sierpnia 2015 "Czerwone" samice redów widziałem tylko na rasowanych fotkach i filmikach Te na żywo są pomarańczowe podobnie jak samice magungi (inne msobo już są żółte) Ale jestem facetem i mogę nie odróżniać niuansów kolorystycznych . To zapraszam do mnie, gdzie w chwili obecnej - choć przejściowo - pływają oba te gatunki i wszyscy faceci widzą różnicę na pierwszy rzut oka zachwycając się ( na żywo, bez filmowych i fotograficznych trików ) tak intensywnym wybarwieniem redów.
Rekomendowane odpowiedzi