Skocz do zawartości

Ślimaki do Malawii na glony

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam chyba glony zielone a raczej ciemnozielone. Porastają tło i kamienie a jak się zapomnę z czyszczeniem to i szybę ;) I przez to, pomimo jasnych kamieni, mam ciemno w akwarium. O ile ciemne tło jest ok o tyle brak odróżniania się kamieni od siebie i tła jest już męczący. Tym bardziej, że żona zaczyna marudzić, że jej się przestaje nasze akwarium podobać. :(

Myślę o zastosowaniu kilku ślimaków, ze 2-3, żeby nie wyjadły wszystkiego bo i pyski czasami sobie coś skubną. Czy ktoś zna takie, które jedzą glony (czytałem o neritinach i Clithonach) ale będą też w stanie przeżyć w akwarium. Rybki to Saulosi, Cobue i Maingano.

Wysłane z telefonu

post-15049-14695723609617_thumb.jpg

post-15049-14695723611263_thumb.jpg

Opublikowano

Ale piękny glon! Spiochu, na Twoim miejscu przekonywałbym żonę, toż sam doskonale wiesz, że to samo dobro w Naszych zbiornikach ;) co do Helmetów, na pewno dają radę z okrzemkami, z zielonymi glonami jest już loteria, u jednych wcinają, u innych pomijają...

Opublikowano

Muszę jej trochę ustąpić bo jak przestanie jej się podobać to jak potem ją namówię na 2-2,5 metra? ;)

Jak już pisałem, mnie też trochę męczy to zlewanie się wszystkiego.

Helmetów nie chcę bo są brzydkie ;) No i z tym wcianiem glonów czytałem, że słabo.

Wysłane z telefonu

Opublikowano

Ze względu na najmniejsze spośród wszystkich ślimaków niebezpieczeństwo zamordowania przez pyszczaki, tylko helmet ma szansę na przeżycie i jego warto polecać. Ponoć przy braku okrzemek pożera tez zielone glony.

Poszukaj, bo może są inne odmiany kolorystyczne. Gdzieś takie widziałem.... Ale nie jestem pewien.

No a te nerite są ładne ale zostały skrytykowane w watku o ślimakach helmet.

Ja zamówiłem juz helmety

A tu masz tego nerie. Tu akurat piszą ze nie żre roślin.

http://www.domowe-akwarium.pl/neritina-natalensis-zebra.php

Trzeba przyznać ze ładny

Opublikowano

Mam helmety w swoim 240l bardzo fajnie zjadają glony.

Zaleta ich jest taka że pracują tylko w nocy.

Możesz jeszcze zakupić sobie batmany są bardzo małe (bardziej czyszczą szyby niż kamienie)

Opublikowano

Helmety mają jedną wadę (oprócz tego, że można trafić na lenie, jak sąsiad). Ich jajka nie wyglądają za pięknie rozsiane po całym akwa. ;)

Olobolo - akurat rośliny mnie nie martwią bo jak na razie ich nie mam ;)

VarIIat - akurat zależy mi na kamieniach a nie szybach ;)

Stan - no przecież nie chcę pozbyć się wszystkich glonów, chciałbym po prostu widzieć gdzieniegdzie jasne kamienie ;)

Wysłane z telefonu

Opublikowano
Stan - no przecież nie chcę pozbyć się wszystkich glonów, chciałbym po prostu widzieć gdzieniegdzie jasne kamienie

To skrobnij je szczotą co jakiś czas. Po tym zabiegu przez parę dni będą jasne, potem brązowe a następnie wszystko wróci do normy ;).