Skocz do zawartości

Zakładanie pierwszego Malawi 720l

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
..jak ryby dorosną i zaczną kopać " podnosząc kurz" wtedy będzie problem estetyczny . Ale jak kto woli...

Andrzejku, rzuć okiem na fotkę. Ten piasek nie jest drobny, na moje oko to jest 0.8-1.2 nie wiem czemu akwarystyczny podaję gradacje 0.3-1. Wcześniej miałem bardzo drobny piasek kwarcowy z zoologa i wtedy owszem miałem zamieć w baniaku ale nie było to aż takie straszne. Ale przyznaję, nie powinienem pisać jak w poście powyżej. Kolega zrobi jak zechcę...

Opublikowano

Z piaskiem w naszych baniakach oczywiście każdy zrobi jak zechce ale dobrze by było jakby wiedzieć nieco o tych wapiennych czyli albo dolomitowych albo koralowych.

Istnieje pogląd że kaleczą pyski naszych kopaczy. Nie mogę powiedzieć o wszystkich koparach w Malawi ale mam bardzo delikatne i może gór nie usypują ale memłają ten piasek stale roznosząc wszędzie - to tropheusy.

Straszono mnie na KMT że jak dam piasek dolomitowy to pyski pokaleczone, pleśniawki murowane, skrzela pokaleczone i krew się leje.

Nic podobnego - żadne nie ma miejsca u mnie.

Gdy zalewałem zbiornik to nie było jeszcze tego piasku koralowego w akwarystyczny24 a u innych był b.drogi więc kupiłem ten

Śnieżno-biały piasek dolomitowy Retne 1-1,5mm

http://www.retne.eu/index.php/oferta/podoa-akwarystyczne/dolomitowe/biay-piasek

A ponieważ lubię wiedzieć co daje rybom to wklejam wam fotki z mikroskopu + to z akwarystyczny24 do porównania. Każdy sam osądzi który i czy w ogóle któryś może ranić ryby.

Piasek z Castoramy Kreisel 099

8207caf7a88598cemed.jpg

Piasek dolomitowy biały jak śnieg Retne 1-1,5mm

f9d2a4d29428411bmed.jpg

Piasek koralowy 0,3-1mm z akwarystyczny24

49f79b336bb15694med.jpg

Ja w każdym widzę pojedyńcze szpileczkowe ostre krawędzie, nawet w Kreiselu choć ten jest najdrobniejszy najbardziej okrągły i wyrównany wymiarowo.

Retne zgodnie z opisem jest najgrubszy i wcale nie ma ostrych krawędzi.

Piaski koralowe są najbardziej miękkie więc ich krawędzie szybko stępią się i rozpuszczą z wapniem. Ostre szpileczki w Kreiselu pozostaną na zawsze.

Dla mnie teoria o kaleczeniu ryb jest przesadzona.

Sprawa pylenia w wodzie. W tym koralowym z akwarystyczny24 tak jak pisze kolega Paweł nie widać takich drobnych 0,3 a nawet jak są pojedyncze drobinki to z racji małego ciężaru koralowca wypłuczesz przed włożeniem do akwarium.

Sprawa 30-60kg buforu wapiennego w akwarium nie wymaga chyba komentarza - wreszcie to działa.

Pozostaje sprawa płukania tych piasków.

Kreisel tak po 10 :wink: wodach jest wypłukany i siup do baniaka.:wink:

Piaski wapienne ( dolomitowe lub koralowe) nigdy się nie wypłuczą ponieważ przez wzajemne ocieranie cały czas dadzą mleko - są w porównaniu do kwarcu bardzo miękkie.

Ta wada jest zaletą. O wiele szybciej się rozpuszczają w wodzie niż grys koralowy w kuble.

Ja swój Retne po 3 wodach płuczących z całą świadomością i z taką bawarką wsadziłem i po tygodniu nawet jak ryby brały w pyski nic nie mleczyło do wody. Albo opadło na dno albo się rozpuściło w wodzie. Z piasków wapiennych to zniknie z niedopłukanego kwarcowego nigdy.

Każdy jednak musi sam podjąć decyzje jaki piasek użyje.

• Dziękuję 1
Opublikowano
Ten piasek nie jest drobny, na moje oko to jest 0.8-1.2 nie wiem czemu akwarystyczny podaję gradacje 0.3-1.

...no właśnie. Być może nieświadomie wprowadzają nas w błąd. Ja z założenia twierdzę ,że 0,3 jest zbyt drobny . Stąd wcześniej napisałem ,że jeżeli będzie zbyt dużo 0,3 to będzie "kurzył". Myślę ,że można to położyć na karb ich zabezpieczenia się przed zarzutami o to ,że piasek "kurzy" w wodzie . Gradacja jest np. podana 0,3-1.2 mimo,że faktycznie jak na zdjęciu jest większa zdecydowanie od 0,3:) Tak jak w przetwórstwie spożywczym na opakowaniach jednostkowych podaje się ,że dany produkt może śladowo zawierać np. gluten , jaja, mleko itp. A wszystko po to, że jak dany produkt zażyje alergik uczulony na te składniki i w momencie jak dostanie ataku alergicznego to nie będzie mógł sobie rościć praw do odszkodowania:) Ale nie o tym jest wątek:)

Jeżeli faktycznie gradacja we wszystkich opakowaniach będzie taka jak na Twoim zdjęciu to ok. Ale może trafić się zgodna z opisem:) Myślę ,że jednak warto poszukać tego piasku ale o większej gradacji w opisie a i tak rzeczywistość pokaże co tam włożyli:)

Opublikowano

Dzięki za wszystkie rady.Zdecydowałem się kupić ten piasek koralowy ,jeśli wygląda tak jak u Pawła1586 to powinno być ok .Teraz pytanie 60 czy 90 kg ,Jak teraz kupuje to wole kupić wszystko w jednym,dwóch transportach .Akwarium z szafką juz zamówione,termometr, a także filtr,świetlówki T5 optinatural 4 80W,2 grzałki z termostatem 300W,tło strukturalne i skały od jednego producenta,napowietrzacz APR 300 GOLD. A z akwarystcznego 24 chce zamowic piasek,wlącznik/wyłacznik światła matrix 2,5 l, węgiel aktywny tylko nie wiem ile dla klarownej wody.zastanwiam sie na karmnikiem i pokarm większą ilośc zebym nie musiał co chwila kupować,który polecacie dla rodziny Mbuna?Jeśli zapomniałem o czymś piszcie z góry DZIĘKI!!!

Opublikowano
Zamiast węgla zastanów się nad purigenem. Bardzo ładnie usuwa zabarwienie wody , dłużej działa i można go regenerować ...

Przy Purigenie jak zauważysz, że woda nie jest krystalicznie czysta, to znak jest, że musisz przetrzeć szkło. Osobiście polecam.

• Dziękuję 1
Opublikowano
Witam ponownie,powoli składam drugie zamówienie.Do tego filtra FLUVAL FX6 jakie dokupić pompy cyrkulacyjne ?2razy 3400l/h mover wystarczą czy kupic mocniejsze?i czy taki czyścik zdaje zgzamin?https://www.akwarystyczny24.pl/jbl-algenmagnet-l-15mm-czyscik-magnetyczny-do-usuwania-glonow-z-szyb-p-214.html

Moim zdaniem będzie dobrze. Sam mam ochotę na ten dwupak. Ponoć najmniejsze cyrkulatory na rynku. Serwis jest, moim zdaniem produkt godny polecenia. A wielkość daje na plus, nie będą się rzucać w oczy tak bardzo. Obejrzyj film zamieszczony na akwarystyczny. Ja jestem za, nie wiem co reszta napiszę... Czyscik - mam jbl trochę mniejszy i jest ok. Ale nad czyscikiem chyba nie ma co zbyt dużo rozmyślać...

• Dziękuję 1
Opublikowano

Jeden styka Ci cyrkulator np. jebao rw15. Bardzo mocna pompa z zewnętrznym sterownikiem. Miesza u mnie na 80% mocy w akwarium 255x75x60. Cicha i wydajna i mała jak na taka moc pompa cyrkulacyjna(falownik) za rozsądne pieniądze.