lewiatan1989 Opublikowano 2 Sierpnia 2015 #1 Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Dzień dobry Wszystkim. dokładnie dziś mija 7 dni od zmiany aranżacji w moim akwarium. Przed zmianą miałem w akwarium łupki i raczej za wiele sie z nimi nie działo oczywiście miejscami porastały mchem ale jakoś mi to nie przeszkadzało. Teraz natomiast mam w akwarium wapienie i koralowce. Zmianę przeprowadziłem możliwie bez boleśnie dla parametrów i biologii w akwarium bo spuściłem tylko 35-40% wody. No i po 7 dniach zaczęło się wszystko zielenić. Powiedzcie co to za glony oraz czy powinienem z nimi walczyć oraz w jaki sposób. Zaznaczę że podmiany około 20-30 procent robię raz w tygodniu, wszystkie parametry w normie. Oświetlenie: T8 30 W Juwel colour lite 11tyś K, T8 day light hailea 6500K
pablojogi Opublikowano 2 Sierpnia 2015 #2 Opublikowano 2 Sierpnia 2015 zielony glon bardzo pożądany w Malawi także super, zazdraszczam:-)
lewiatan1989 Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Autor #3 Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Czyli co nie walczyć z naturą ?
egon44 Opublikowano 3 Sierpnia 2015 #4 Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Tak jak kolega pablojogi pisze zielony glon jest pożądany w Malawi jako naturalny pokarm dla pysków,osobiście sam bym chciał mieć taki,ja bym zostawił jak jest
Fus Opublikowano 3 Sierpnia 2015 #5 Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Piękna zieleń U mnie niestety byłaby zaraz wyskubana
lewiatan1989 Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Autor #6 Opublikowano 3 Sierpnia 2015 No dobra chyba mnie przekonaliście zostawie tak i zobaczę z czasem co z tego będzie. Pozdrawiam
Guban88 Opublikowano 3 Sierpnia 2015 #7 Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Niedawno miałem tak . Czyż nie pięknie ? Nie walcz z tym niech się rozwija a może być tak że trochę zaniknie jak u mnie. Już nie mam tak intensywnych jak na tym zdjęciu [300] Malawi
pablojogi Opublikowano 3 Sierpnia 2015 #8 Opublikowano 3 Sierpnia 2015 fajowo ale to chemią wspomagane, a kolega pewnie ma full nature:-)
Guban88 Opublikowano 3 Sierpnia 2015 #9 Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Wiesz nie do końca wiadomo. Można tak powiedzieć że to dało połączenie "atramentu" z NGBC i tak pisałem wcześniej ale właśnie NGBC ograniczyło podmianki wody do raz na miecha co mogło się przyczynić to zbicia krzemianów w akwarium bo całą pożywkę okrzemki zużyły i zginęły na rzecz zielonych Może być tak że to atrament zbija i dzięki temu właśnie szybko znikły u mnie. [300] Malawi
lewiatan1989 Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Autor #10 Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Guban88 stosujesz u siebie NGBC? Z jakim efektem ? Jakie parametry przy jakiej częstotliwości podmian?
Rekomendowane odpowiedzi