Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

MalyDzik zastanów się nad tym Acei(ryba rośnie do wielkich rozmiarów)i tak jak pisze kolega krzysiutoja to stadny gatunek,jeszcze do tej obsady co ci zaproponowałem wcześniej mógłbyś zamiast Labidochromis sp. mbamba dać harem 1 samiec+3/4samice Pseudotropeheus elongatus neon spot,i naprawdę miałbyś dopasowaną super obsadę ;).No ale decyzja należy już tylko do ciebie :)

Opublikowano
MalyDzik zastanów się nad tym Acei(ryba rośnie do wielkich rozmiarów)i tak jak pisze kolega krzysiutoja to stadny gatunek,jeszcze do tej obsady co ci zaproponowałem wcześniej mógłbyś zamiast Labidochromis sp. mbamba dać harem 1 samiec+3/4samice Pseudotropeheus elongatus neon spot,i naprawdę miałbyś dopasowaną super obsadę ;).No ale decyzja należy już tylko do ciebie :)

Ok w takim razie co powiecie na taką obsade ?:

P. Saoulosi 3+7

Lodotropheus sprengerae 1+4

P. Neon spot 1+4

P. Maingano 1+4

-- dołączony post:

Ok w takim razie co powiecie na taką obsade ?:

P. Saoulosi 3+7

Lodotropheus sprengerae 1+4

P. Neon spot 1+4

P. Maingano 1+4

Sorki zamiast neon spot-a wolał bym p. Socolofi :)

Opublikowano

...jak dla mnie to zbyt wiele ilościowo( 25 szt) do 240 litrów.Układy, które podajesz sugerują ,że będą to dorosłe osobniki. Teoretycznie cztery haremy mogą na siłę być..ale uwierz mi ,że trzy będą dawały więcej przyjemności oglądania w miarę naturalnych ich zachowań. Wg mnie gdybyś ograniczył się do "saulosi" , "rdzawych" i "maingano" byłoby fajnie. A też to przerabiałem w takim litrażu. Trzy samce "saulosi" z biegiem czasu mogą być trudne w utrzymaniu...Jeżeli jeden z nich będzie samcem alfa to inne będą po prostu zdominowane i brzydkie. Istnieje też szansa ,że któryś może zostać zamęczony. "Saulosi " to jedne z łagodniejszych pysi..ale nie oznacza ,że nie są agresywne..szczególnie samiec alfa w okresie tarła:) Ale możesz mieć na początku trzy i je po prostu obserwować.

Zastanów się np. nad dwoma haremami ( saulosi i maingano ) . Teraz właśnie mam taki układ w 240 litrach i w moich ciemnych klimatach wyglądają świetnie:)

Myślę,że z biegiem czasu sam dojdziesz do słusznych wniosków. Wszystkiego trzeba samemu spróbować:)

Opublikowano

Andrzej, skąd wziąłeś 240l.?! ;)

Myślę, że pierwsza obsada kolegi jest ok. Jedyne co bym zmienił, to yellowa na rdzawego, że względów kolorystycznych (za dużo żółtego). Acei w twoim baniaku spokojnie może być. Acei to toniowiec, więc nie będzie wchodził w drogę reszcie obsady, poza tym wypełni Ci toń. Akwarium mogłoby być, co prawda, ciut wyższe, ale miałem je w takiej wysokości i było ok. Co do stadności, to jedynie samice lubią sobie czasami razem popływać. Rdzawy nie jest terytorialny, więc też spokojnie znajdzie sobie miejsce, a pozostałe dwa gatunki przy tej długości akwarium i przy odpowiednio dużym zagruzowaniu dna mogą utrzymać się z 2-3 samcami w obsadzie. Oczywiście saulosi kup oryginalną odmianę, nie jakieś sztuczne wynalazki. Takie jest moje zdanie.

• Dziękuję 1
Opublikowano
Andrzej, skąd wziąłeś 240l.?!

...:)) przegapiłem tytuł tematu a zasugerowałem się " opisem uzytkownika" . W takim razie trochę namieszałem za co przepraszam bo byłem, przekonany,że chodzi o 240 litrów:)W takim razie faktycznie Twoja i Krzysztofa wersja jest mi też najbardziej bliska.

Opublikowano

Hehe serio sie zamieszanie male zrobiło ale to nic przynajmiej ciekawy wątek się zrobił

Czyli mam rozumieć ze moze zostać moja pierwsza obsada

Czyli acei, mingano, saolusi, i zamiast yelllow-a dac rdzawego lecz tylko ze względów estetycznych ?