Jump to content

pomoc w doborze obsady

Recommended Posts

Witam planuje założyć akwarium 375l(150x50x50)

Widzi mi się taka obsada:

pseudotropheus saulosi coral red 2+7

labidochromis c. yellow 1+4

Melanochromis cyaneorhabdos - maingano 1+5

Pseudotropheus acei 1+4

Proszę o sugestie czy może tak zostać i pod względem obsady jak i ilości ;)

Witam planuje założyć akwarium 375l(150x50x50)

Widzi mi się taka obsada:

pseudotropheus saulosi coral red 2+7

labidochromis c. yellow 1+4

Melanochromis cyaneorhabdos - maingano 1+5

Pseudotropheus acei 1+4

Proszę o sugestie czy może tak zostać i pod względem obsady jak i ilości ;)

Witam a może taka obsada by ci odpowiadała; Pseudotropheus Saulosi 2+7, Pseudotropheus Maingano 1+4, Labidochromis sp. mbamba 1+4(tylko nie wiem jak by to wyglądało z Saulosi z uwagi na podobne pasiaste kolory), Iodotropheus sprengerae 1+4

Śmiało te cztery mogą być Wybrałeś względnie spokojne gatunki jeżeli tak można powiedzieć o mbuna. MalyDzik dlaczego 2 samce soulosi a nie np 3

Myślałem, że więcej samców w gatunku będzie powodowało agresje no chyba, że sie myle p.saolusi w koncu dość spokojny gatunek ;) a pod względem żywienia będzie ok ? A i ile w końcu mogę wpriwadzić rybek w takim układzie ?

Agresja wewnątrz gatunkowa u saulosi jest spora więc jeżeli będą 3 lub 4 samce na pewno się rozłoży i tak będzie jeden dominat Tu są zdania podzielone więc to jest moja opinia Miałem 2 samce w identycznym zbiorniku ryby miały na pewno ponad 3 lata niestety zbiornik okazał się za mały dla dwóch samców myślę ze w tym litraży jak bym miał więcej niż dwa mogło by się to udać , choć kto wie zachowania tych ryb nie możemy przewidzieć . Proponuje kupić więcej maluchów i poczekać co będzie. Ja celowałbym w więcej niż dwa Pozdrawiam i powodzenia w hodowli

Agresja wewnątrz gatunkowa u saulosi jest spora więc jeżeli będą 3 lub 4 samce na pewno się rozłoży i tak będzie jeden dominat Tu są zdania podzielone więc to jest moja opinia Miałem 2 samce w identycznym zbiorniku ryby miały na pewno ponad 3 lata niestety zbiornik okazał się za mały dla dwóch samców myślę ze w tym litraży jak bym miał więcej niż dwa mogło by się to udać , choć kto wie zachowania tych ryb nie możemy przewidzieć . Proponuje kupić więcej maluchów i poczekać co będzie. Ja celowałbym w więcej niż dwa Pozdrawiam i powodzenia w hodowli

Dziękuję za szybką odpowiedź;) w takim razie czy układ

Saulosi 3+7

Acei 1+4

Yellow 1+4

Maingano 1+4

Będzie ok ? Dziekuje za wsparcie jestem początkującym malawist