Jump to content

baniak 375L 150x50x50 cyrkulacja

Ccherbata

Recommended Posts

Witam

Jestem całkowicie świeży w temacie i chciałem dopytać kilka rzeczy.

Filtry: biologiczny Unimax 700 mam , mechaniczny myślę o AQUAEL TURBO 2000.

Jaki dokupić cyrkulator. Jakie wkłady i w jakiej kolejności wsadzić do Unimax-sa żeby był dobrym biologiem, jakie zastosować pre filtry. Czy wymienić ceramikę w Turbo 2000 na coś innego? Jak to wszystko porozmieszczać i ustawić , żeby dobrze hulało.

z góry dziękuje za odpowiedz.

Fajnie że zaczynasz od pytań nie od porad jak ratować ryby.

Zacznij od wody.

Odszukaj parametry wody z wodociągów.

Kup testy kropelkowe

pH koniecznie zakres 7,4-9 Zooleka lub JBLa

pomiar kranówy odpowie ci co masz wkładać do Unimaxa.

Jeśli kranówa np będzie pH-8 a z karty wody wyjdzie że ma dużo wapnia to nie musisz do biologa dawać grysu koralowego a wystarczy zwykła lawa wulkaniczna ostatecznie ta ceramika oba gradacja 2-3cm by nie hamowało przepływu.

Poziom NO3 też wyczytasz z wodociągów więc ten mechanik Aquael Turbo 2000 może być z góry przeznaczony albo na czystą filtrację albo na usuwanie NO3 przy dużych poziomach już w kranówie.

Nie kupuj testów paskowych 6in1 tylko kropelkowe ja używam JBLa albo Saliferta.

Dodatkowo przydadzą się do startu jeszcze NH4, NO2, KH, GH jak chcesz kontrolować okrzemki i sinice to jeszcze PO4 i SiO2.

Na cyrkulator przyjdzie czas jak zobaczysz czy potrzebny a na wloty do kubła załóż zwykłe gęste gąbki okrągłe.

Trochę nie typowa porada ale zawsze wszystko zaczyna się od wody i moim zdaniem tak zaczynamy. Koszt testów niestety znaczny ale nie licz że Malawi to najtańsza wersja akwarystyki ale najpiękniejsza sam zobaczysz - powodzenia życzę

mechaniczny myślę o AQUAEL TURBO 2000 (...)

Czy wymienić ceramikę w Turbo 2000 na coś innego?

Witaj, przede wszystkim kup Aquael Circulator 2000, a nie Turbo, dzięki temu będziesz miał samą głowicę, na którą założysz gąbkę i filtracja mechaniczna będzie hulać, ten pojemnik z Turbo nie jest Ci potrzebny. Jako wkład do kubła zastosuj grys koralowy, najlepiej granulacji około 20mm, zasyp nim cały kubeł i będziesz miał świetną filtrację biologiczną. Do takiej długości baniaka starczy jakiś mały cyrkulator, możesz pomyśleć o tych tańszych, jak np. JVP 101, Aquael Reef Circulator 2600, albo tych droższych i znacznie bardziej docenianych Jebao ;) co do rozmieszczenia to najlepsza będzie metoda prób i błędów bo bardzo dużo zależy od tego, jak ułożysz dekoracje wewnątrz, musisz popróbować różnych ustawień wylotów z filtrów biol. i mech., no i tego dodatkowego cyrkulatora ;) jako prefiltr zastosuj gąbkę, dosyć gęstą, żeby za dużo syfu nie leciało do biologa. Powodzenia ;)

-- dołączony post:

Jeśli kranówa np będzie pH-8 a z karty wody wyjdzie że ma dużo wapnia to nie musisz do biologa dawać grysu koralowego a wystarczy zwykła lawa wulkaniczna ostatecznie ta ceramika oba gradacja 2-3cm by nie hamowało przepływu.

Odniosę się do tego ponieważ poradziłem grys koralowy... Uważam, że przy takim litrażu, tyle grysu, co w kuble, nie będzie miało wpływu na parametry wody ;)

Jak wyczytałem masz Unimaxa 700 więc pewnie miałeś w nim wkłady?

To mocny kubeł z dwoma wlotami i możliwe że nie będzie ci potrzebny mechanik (gąbki na wlotach załatwią sprawę). Osobiście wstrzymałbym się z zakupem dodatkowych filtrów bo to zawsze możesz dołożyć.

• Dziękuję 1