Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
I teraz pytanie: lać w poniedziałek, czy nie lać ODROBINY szmoczu ? Chyba bym już się wstrzymał skoro w środę ryby bedą.

...Olo. Daj już spokój z tym moczem bo jeszcze NO2 i NO3 z własnego akwa Cię zabije i co ryby wtedy zrobią?:)

Opublikowano
Nie zauważyłeś Kado tej tendencji - są predatory i cała reszta ... :evil:

nie wiem jakie są tendencje, ale uważam, że czy to mbuna, utaka , czy predatory, wszystkie one mają coś do zaoferowania akwarystom i każda co innego... jedni lubią żywiołową mbunę, inni wolą spokój i utakę , a jeszcze inni spokój i rozmiar ;)

-- dołączony post:

Koledzy to są żarty klubowo imprezowe, podobnie jak ten z Borlejką :) Bez uczestnictwa w imprezie ciężko to wyłapać :rolleyes:

mam nadzieję Eliot, że tak, bo inaczej koledzy którzy trzymają inne niż predatory mogliby poczuć się obrażeni, że zamiast ryb mają w akwa peda...... , chyba Olo miał na myśli pedałów , hahaha :D

Sorry za OT

Opublikowano
Olo mógłbyś rozwinąć, co miałes na myśli, bo nie bardzo rozumiem, albo zrozumiałem źle. Z tego zdania wynika, że jakiś "fachowiec" , czy kilku nawciskali ci głupot, że tylko predatory są prawdziwymi i godnymi szacunku rybami z Malawii, a reszta to jakieś tam byle rybki, bo mniejsze Naprawdę nic głupszego nie słyszałem od dawna.... Bez obrazy

Nie zauważyłeś Kado tej tendencji - są predatory i cała reszta ...

Od razu mówie , że ani mnie ani Zbyszka nie było więc pewnie ktoś podchwycił nasze żarty. Jak ktoś nie kuma żartów to sorry , szkoda mi go.

Demasoni gdzie na forum wyczytałeś, że ktoś seryjnie pisał że wsio jest ble oprócz predatorów.

To co się dzieje na spotkaniach czy na czacie to rządzi się swoimi prawami i żeby wiedzieć o co chodzi to trzeba tam być , a nie wyciągać daleko idące wnioski !!!!!!!!!

Tyle ode mnie w tej kwestii czyli braku rozróżnienia żartów od prawdy , ehhhh.

• Dziękuję 1
Opublikowano
Seryjnie nikt, ale czy tak nie jest ? ehhh ...

To są żarty na spotkaniach i czacie , po prostu ludzie będący tam rozumieją to i sami z siebie się śmiejemy także z predatorów. I będziemy cały czas na spotkaniach sobie jajcować jak nie o borlejkach to o innych rybach lub sytuacjach i czy się to komuś podoba czy nie. Sorry ale taki tam jest klimat !

Osobiście uważam, że wszystkie ryby z Malawi są piękne, a jak któraś się mniej podoba to wystarczy kilka browarów wypić i juz jest idealna ;-)

Opublikowano

Panowie. Ten żart był tak niecodziennie wypowiedziany, że postanowiłem go tu zacytować bo mi się spodobał :) Eljot i Stan mają rację:) a osoba, która to wypowiedziała nie udziela się na forum :) zresztą jej uwagi wziąłem sobie do serca, bo były bardzo cenne. Na forum można się dowiedzieć, ze do predatorow trzeba dorosnąć - ten tekst także pochodzi z takiej imprezy z tego co mi wiadomo:). Osobiście zgadzam się , że predatory to wyższa szkoła jazdy. Na takich spotkaniach dochodzi do bardzo ciekawych dyskusji. Inna osoba powiedzialala, że prawdziwym wyzwaniem są rownież roślinożerne Mbuna. Każdy ma prawo do własnych opini. Każdy ma prawo się z kimś zgadzać. Ja zgadzam się z opinią, że predatory są najpiękniejsze w Malawi. Najbardziej mnie kręcą i marzy mi się któryś Nimbochromis (np. livingstoni), Buccochromis rhoadesii, itd...

Tak, mam ped.... Mbunę i Utakę i tylko 3 prawdziwe ryby z Malawi:)

Zresztą, śmiesznych następstw spotkania dopiero początek :)

• Dziękuję 1
Opublikowano
Panowie. Osobiście zgadzam się , że predatory to wyższa szkoła jazdy. Na takich spotkaniach dochodzi do bardzo ciekawych dyskusji. Inna osoba powiedzialala, że prawdziwym wyzwaniem są rownież roślinożerne Mbuna. Każdy ma prawo do własnych opini.

Olo bez obrazy, a hodowałeś kiedykolwiek predatory, że się zgadzasz z tezą, że to wyższa szkoła jazdy, niż np. hodowla mbuny , a jeżeli tak , to może napisz dlaczego to wyższa szkoła jazdy ? Ja hodowałem i jedne i drugie, więc z ciekawości się dowiem o czymś, czego być może nie wiem :)

Opublikowano

Ponieważ wymagają bardzo dużego zbiornika, mniej o nich wiadomo, bo są po prostu rzadziej hodowane niż Mbuna. Ech kado:) wyluzuj :) byc może to mit, nie wiem, nie znam się :). Tak po prostu napisałem jako posiadacz fekaliusów i ped... Mbuna i Utaka:) co Ty taki :) więcej dystansu :)

Musisz przyjechać na spotkanie :) ja czuję się odmieniony :)

Opublikowano

no co Ty , nie napinam się, a forum jest od tego, żeby se pogadać ;) ...w przyszłym roku może uda mi się przyjechać na ZB ... ok. nie ma co tego drążyć, bo zaśmiecamy Twój temat, który bardziej mnie interesuje :)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Ogłoszenia

• A czemu nie ?  Ja bardzo dużo piszę codziennie zawodowo i nie mam już siły i przede wszystkim czasu na pisanie dla przyjemności 🤷‍♂️ Dlatego dla mnie osobiście spotkanie/spotkania to najważniejsze daty w kalendarzu... Szkoda, że jest nas na spotkaniach mniej, dlatego zachęcam każdego do przyjazdu tym bardziej, że jest dobre połączenie PKP z Prudnikiem. Zawsze będę mógł opowiedzieć o swoich doświadczeniach z drapolami choć nie wiem czy faktycznie kogoś to interesuje. Poszukam tez i wrzucę na KM krótki artykuł, który poczyniłem kilka lat temu w tym zakresie na przykładzie Aristochromis christyi, ukazał się on co prawda jedynie w języku angielskim ale mam gdzieś pewnie "rękopis".
    • A czemu nie tu? Wiele razy rozmawialiśmy, nie tylko w Pokrzywnej, ale nie jest moją rolą pisanie tutaj na temat funkcjonowania Twojego akwarium z drapolami😉
    • Wszyscy mają racje aaaale nie do końca 😉 ale na szerszą rozmowę zapraszam na spotkanie do Pokrzywnej ☝️😁 PS. @pozner z tego co ja pamiętam to byłeś przy wielu moich rozmowach właśnie w Pokrzywnej ale widocznie tylko ja byłem trzeźwy 😁😉🤣
    • Nie miałem nigdy poważnych drapoli w akwarium, ale moje doświadczenia z non mbuna oraz z pielęgnicami z Ameryki centralnej mówią że dobrym środkiem do rozładowywania agresji jest mocne przerybienie. Często propozycje obsad na tym forum czy w książce Wojtka Sierakowskiego mogą mieć rację bytu tylko do pewnego momentu. 13 ryb w 1400l to niezbyt wiele w moim odczuciu. Jakie są wasze doświadczenia w tej kwestii z drapolami?
    • To prawda Regulowałem już kilka razy, ale w środku - pod szafką jakiś czas temu założyłem jeszcze drugi, mały zbiornik, 112lz pokrywą, przez to szafka jest dość często otwierana, a czasami nawet częściowo otwarta przez kilka h. Dodam, że ten sposób prowadzenia akwarium nie jest zbyt wygodny przy serwisie, więc nie polecam a szafkę bym musiał regulować w prawie każdy weekend 
    • Bardzo ładny baniak, konkret. Jedyne do czego się można przyczepić do regulacja drzwiczek pod nim 😅
    • @S_owa dzięki za super aktualizację  Wyjątkowo mnie cieszy, bo Twoja kronika zainspirowała mnie do wystartowania akwarium z drapieżnikami. Z takich predatorów kalibru XXL mam u siebie tylko samca Aristo. Zakładam, że moje akwarium finalnie może być dla niego za małe, ale postanowiłem sprawdzić co z tego wyjdzie przy założeniu, że będzie to tylko samiec bez partnerek do harcowania. Jak na razie spokojnie sobie rośnie i nie doskwiera innym lokatorom. Ku mojemu zaskoczeniu w składzie mieszkańców, najbardziej upierdliwy dla wszystkich jest samiec Stigmatochromis Tolae. Miałem 2 samce i 2 samice. Niestety przez niefortunny wypadek jedną samicę straciłem, druga nie wytrzymała presji dwóch samców 😕 Jednego samca sprzedałem bo mi było go już szkoda i ten ostatni, który pozostał potrafi być jak taka końska mucha na łące. Dokucza wszystkim. Ma swoją norę pod kaseciakiem i jego jedynym celem życiowym jest wyganianie wszystkich z tamtego rejonu. Potrafi dać popalić 1,5 razy większemu Nimbochromisowi Polistigma... Będę go musiał usunąć bo mnie już denerwuje.  Zazdroszczę widoku pielęgnującej maluchy samicy Nimbo. Nigdy nie spotkałem się z takim widokiem u moich pyszczaków.  Pozdrawiam 👋
    • Zdecydowanie brakuje tematów na dotyczących drapieżników, a jednak co raz więcej osób dysponuje pozornie większym baniakiem na poziomie np. standardowych 720l (200x60x60). Piszę ,,pozornie" bo to temat drapieżników, a ten litraż to fajna opcja przy mbunie albo przy rozsądnie dobranej obsadzie non mbuny, ewentualnie mixu non mbuny z małymi drapieżnikami. Piszę tutaj lekko ku przestrodze bo tych większych gatunków nie ma nawet co pchać do takiego zbiornika, no chyba, że jest to tylko akwarium przejsciowe. Wrzuciłem tylko 2 filmiki z Bucco ale samiec serio potrafi mocno stłamsić swoich ,,współlokatorów". Ogólnie od kiedy dołożyłem kryjówek jest wyraźnie lepiej, ale pierwsze tarło gdzie buzowały hormony, a 3 samice czekały w kolejce to reszta załogi mogła tylko cierpliwie czekać zajmując jedyne bezpieczne pozycję po drugiej stronie baniaka. Przez 1,5 roku funkcjonowania tego akwarium, z tego co kojarzę nie robiłem żadnej ingerencji w wystrój (ułożenie i liczbę kamieni/modułów), jednak samiec Buccochromisa zmusił mnie do szukania dobrego rozwiania, przez co w ciągu 2-3 tygodni trzy razy robiłem przemeblowanie w baniaku. 80cm głębi daje już pewne możliwości, dzięki czemu ryby mają zarówno dużo miejsca do pływania, jak i pole do ukrycia, czy przemieszania za/między modułami. Na początku ku mojemu lekkiemu zdziwieniu mało z tego korzystały i lewa strona zbiornika i tak należała do samca Bucco. Z czasem nauczyły się, że można umiejętnie się skryć przed wzrokiem dominującego Bucka. W moim zbiorniku pozostałe gatunki (nawet gdy nie było samca Bucco) nie robiły aż takiego spustoszenia w okresie tarła. Mój Fossorochromis ma minimalne potrzeby jeśli chodzi o terytorium obierane w trakcie tarła, choć oczywiście chęć wytarcia samicy powoduje u niego dużą pewność siebie i zdarza mu się pogonić nawet Buccochromisa, do którego normalne boi się nawet podpłynąć. Mimo wszystko nie wyciągałbym z tego jednoznacznych wniosków i nie oznacza to, że te same gatunki (mam na myśli pozostałe gatunki, poza Bucco) w innej konfiguracji np. w mniejszym zbiorniku też pogodziłyby się dostępną przestrzenią. Dopóki w akwarium rządził Champso to on dyktował warunki i szczególnie w trakcie tarła przejmował też pół akwarium (choć ta dominacja trwała, raz, że krócej, a dwa pozostałe ryby mimo mniejszej ilości kryjówek nie były, aż tak zepchnięte do boku). Odgryzał się mu jedynie samiec Nimbo. Bardzo ciekawi mnie jak wyglądałaby sytuacja w akwarium gdyby, wszystkie gatunki występowały w konfiguracji z samicami, a najwiekszy Bucco występował w konfiguracji bez samic. Myślę, że nadal miałby najmocniejszą pozycję w zbiorniku, ale nie byłoby już okresów, w których któraś z ryb dość mocno dominuje pozostałe gatunki (szczególnie w okresie tarła).
    • Nie wiem. Też wiele razy zastanawiałem się, jak to funkcjonuje u @BombeL. Dlatego go wywołałem do tablicy.  Chyba nie bardzo załapałeś mój prześmiewczy ton😉  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.