Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  Olobolo napisał(a):
Wy może nie chcecie ale nowi na pewno się znajdą. Na razie nie maja alternatywy. Ten projekt byc może im pomoże.

Olo myślę jednak ,że jesteś i będziesz niestety osamotnionym prekursorem "roślinnego miksu" LECZ masz pełne prawo do tego za taką kasę i poświęcony czas na zdobywanie wiedzy(co jest super i tu powinni cię naśladować młodzi) nikt nie miał by ci za złe nawet gdybyś zrobił "ceramiczny miks" ze statkami i czaszkami w roli głównej.Jednak malawi to malawi a twój zbiornik był by idealny powiedzmy pod bocje wspaniałe i skalary, neony śmiem jednak wątpić czy dzikusy które zamówiłeś poczują się dobrze u ciebie.

Co do twojego pytania do mnie o związki azotu którymi karmią się rośliny.

Tak one je faktycznie zużywają jednak przy braku "innych" potrzebnych składników pokarmowych (pomijając światło) z czasem będą go pobierać mało później jeszcze mniej aż wpadną w stagnacje (tylko te silne odpowiednie dla malawi/tanganiki) reszta padnie.

Twojemu akwarium wróżę nawożenie i CO2 i to ostre.

Opublikowano
  goldi_ napisał(a):
One nie są trujące :) Jak je wykopia nic sie nie stanie oprócz przy okazji zniszczenia roślinek

Chodzilo mi o skoki parametrów,bo wykopane takie kapsulki uwolnią do toni taka ilość składników odżywczych ze amen,to oznacza zakwity itp.To tak jakbyś wlał cala butelkę nawozu na raz.

Opublikowano
  Patryk1009 napisał(a):
Co do twojego pytania do mnie o związki azotu którymi karmią się rośliny.

Tak one je faktycznie zużywają jednak przy braku "innych" potrzebnych składników pokarmowych (pomijając światło) z czasem będą go pobierać mało później jeszcze mniej aż wpadną w stagnacje

i przegrają w rywalizacji o pokarm z glonami
  Patryk1009 napisał(a):
Twojemu akwarium wróżę nawożenie i CO2 i to ostre.

Nie przesadzajmy - te parę roslinek i mało światła nie beda wymagały CO2 choć nawożenie ... być może ale nie koniecznie "ostre"

Zresztą zamiast krakać i przewidywać krach koncepcji lepiej poczekajmy na rozwój .

Mi roslinki w malawi jako tako rosły (rosłyby gdyby pyski nie potraktowały to jako suplement diety)

-- dołączony post:

onestone napisał(a):
Chodzilo mi o skoki parametrów,bo wykopane takie kapsulki uwolnią do toni taka ilość składników odżywczych ze amen,to oznacza zakwity itp.To tak jakbyś wlał cala butelkę nawozu na raz.

Przesadzasz i to mocno. Z czego niby te zakwity miały by sie pojawić ?? jak myślisz jakie związki z tych pałeczek sie uwolnią i w jakim tempie ?

Opublikowano
  goldi_ napisał(a):
Nie przesadzajmy - te parę roslinek i mało światła nie beda wymagały CO2 choć nawożenie ... być może ale nie koniecznie "ostre"

Weź również pod uwagę te nad akwarium.

goldi_ napisał(a):
Mi roslinki w malawi jako tako rosły (rosłyby gdyby pyski nie potraktowały to jako suplement diety)

To znaczy ,że nie stwierdziłeś tego bo chyba szybko je tal potraktowały.

Poza tym tu nie chodzi o jednego czy dwa anubiasy sam lubie przełamać klimat zielenią ale przełamać a nie .....

Opublikowano
  Patryk1009 napisał(a):
To znaczy ,że nie stwierdziłeś tego bo chyba szybko je tal potraktowały.

Poza tym tu nie chodzi o jednego czy dwa anubiasy sam lubie przełamać klimat zielenią ale przełamać a nie

Nie bezposrednio ale od roku mam małe akwarium (powiedziałbym pomocnicze ) b. gęsto obrosnięte zasilane wodą z malawi .

Poza tym moja woda z kranu to ph7,7 i tej uzywam zarówno do roślinniaka jak i do malawi (że o tym pomocniczym nie wspomnę )a rośliny rosną na glinie i zapewniam że mimo ze czasami pogrzebię w tej glince nic specjalnego sie nie dzieje

Opublikowano
  goldi_ napisał(a):
i przegrają w rywalizacji o pokarm z glonami

Zresztą zamiast krakać i przewidywać krach koncepcji lepiej poczekajmy na rozwój .

-- dołączony post:

Przesadzasz i to mocno. Z czego niby te zakwity miały by sie pojawić ?? jak myślisz jakie związki z tych pałeczek sie uwolnią i w jakim tempie ?

No może troche mnie poniosło gdyż zapomniałem ze akwarium ma ponad 1000l i jest wspierane aquaponika.

Co nie oznacza ze moze to doprowadzić do destabilizacji.

Opublikowano

Też nie wróżę długiego życia roślinom. Anubiasy mogą się utrzymać, a nawet ładnie rosnąć, gdyż u nich system korzenny nie odgrywa tak istotnej roli, jak światło, ale reszta roślin może mieć problemy. Swoją Vallisnerię posadziłem w żwirze, podłorzyłem nawozowe brykiety i kicha. Nadal nie podoba mi się ta wysoka kępa Hygrofiili po lewej stronie (na zdjęciu). Może na żywo wygląda dobrze, ale na zdjęciu nie bardzo. I 3-4 duże kamienie powinny się tam znaleźć. Po pierwsze, nawiązywałyby do habitatu Malawi, a po drugie i ważniejsze, służyłyby rybom. Tak tetrastigma, jak i Protomelas, potrzebują kamieni do przeprowadzenia tarła. Nie jest pewnie to niezbędne, ale skoro tak to robią w naturze, to powinno się im to zapewnić. To że twoje ryby żyją głównie w środowisku piaszczystym, z niewielkimi poletkami roślin (przede wszystkim Vallisnerii), to nie znaczy, że nie ma tam kamieni, czy nawet głazów, u podnóża których, lub na nich, szykują i przeprowadzają tarło. Zebroides żyje wśród kamieni. Takie jest moje zdanie, na pewno akwarium bardziej kojarzyłoby się z Malawi.

Opublikowano

Zebroides przedewszystkim potrzebuje rewiru w postaci groty lub możliwości zrobienia takowej. Inaczej to rybsko źle się będzie czuło łącznie z byle jakim wybawieniem.

Opublikowano

Co do ryb to na pewno wymagają kamieni zebroidesy i spinolotusy. Czy to co ma olobolo wystarczy to zweryfikuje życie. Wg mnie póki ryby są młode styknie ale za jakiś czas trzeba będzie coś dorzucić. .. np głazy w miejsce obumałych roślin ☺.

Jednak uważam, że olobolo włożył w swój projekt tyle serca i środków finansowych, że głupotą byłoby teraz choć nie spróbować. Rośliny mogą być brzydkie i Adrian sam z radością się ich pozbędzie bo nie są u niego dokladką lecz daniem głównym. Jeśli będą ładne to trudno będziemy mieli wsrod nas Holendra ☺.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Nie mam czasu komentować Waszych dywagacji :) więc pozwolę sobie ich nie komentować:)

Jesli padły jakieś pytania, to na nie odpowiem, jak znajdę czas i przeczytam wszystko, co napisaliście.

mam większe zmartwienia...

pH mi rośnie. Nie wiem dlaczego. KH spadło mi z 11 w kranówie do 9 - mierzone wczoraj.

pH wczoraj 7.9, dzisiaj z rana już rzekłbym że prawie 8. Chyba klątwa Prezesa zaczyna działać :) Woda, woda, woda :) Więc to akwarium samo chce stworzyć wyśmienite warunki dla ryb:)

Może ten piach nie był takim czystym kwarcem... Nie wiem dlaczego pH rośnie...

Wczoraj około 16 zmierzone (JBL) parametry przy temp 26.3:

tlen: 6-8, więc jest OK

NH4 < 0.05 NO2 0.1-0.2 NO3 1-5 >>> Na razie ciężko to skomentować.

Dolałem dawkę Stability. >>> cały proces startu opisuję tu:

http://forum.klub-malawi.pl/blyskawiczny-bezpieczny-prosty-start-zbiornika-t25856.html

Więc nie chcę się powtarzać.

Falowniki znowu zaczęły terkotać!!!

Dzisiaj kupuję AquaMedicowy falownik, a jak to też będzie hałasowało, to w poniedziałek zamawiam Jebao.