Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jak te Aquamedic nie dadzą rady to bede wodę mieszał rekam

Adrian jak CI juz mówiłem nie ma bata musi być coś słyszalna bo nie oszukasz tego. Jak może być coś choć troszki nie syłyszalne jak miesza ( w przypadku mojej pompy) 15000l/h ;-) ? Powiem Ci tak jak mój jebao jest za głośny dla ciebie to zrezygnuj w ogóle z cyrkulatora ;-)

Opublikowano

No ja się spodziewałem takiej lipy po tych moverach powiem szczerze.Jebao mam rw15 i drze ryja niemiłosiernie aż musiałem zasilacz zmienić na 12v.Weź tez pod uwagę ze pompy ponoc docierają po jakimś czasie czego ja akurat nie potwierdzam :P

Ale mam tez tunze i ten jest akurat nieslyszalny.Polecam!

Jednak nadal mysle ze najwieksza wtopa w projekcie rośliniaka to ta nieszczęsna aquaponika.

Powodzenia

Opublikowano

Ściągnąłem obudowę z tego movera i eureka!! Pracuje cichutko. Ale raczej bez obudowy pracować nie może :) nie wiem dlaczego ten plastik wywołuje drgania.

Stan, ja wiem, ale zawsze jest coś cichego. Tak jak z pompa. Szukałem, szukałem, testowałem. Tak teraz muszę znaleźć dobry falownik.

Onestone który model Tunze jest niesłyszalny?

Aquaponika to rdzeń tego projektu

Dzisiaj zalałem akwarium Stability. Dodałem czarne tło i skrzydłokwiaty to aquaponiki.

Teraz nie widać białej ściany i jest lepiej.

Opublikowano
Hmm, przeca jebao ma zasialcz 12v cos ala jak w laptopie ;-)

jebao ma orginalnie 24V zmiana na 12V powoduje spadek mocy ale i hałasu ;)

Ja mam tunze 6025,które z pewnoscia będzie za słabe do twojego baniaka ale wyższe modele tez mają bardzo dobrą opinie

Opublikowano
Weź tez pod uwagę ze pompy ponoc docierają po jakimś czasie czego ja akurat nie potwierdzam :P

U mnie właśnie tak było. Mam WP40 i na początku też byłem rozczarowany dosyć głośną pracą, ale z czasem się dotarła i jest OK. Tak jak stan napisał, IMHO nie ma takiej możliwości, żeby pompa była w 100% niesłyszalna.

Opublikowano

Ogólnie to nie moje klimaty. Ale to przecież Tobie ma się podobać.

Nie patrz co piszą inni, podążaj swoją ścieżką. Jednak obawiam się, że w niedługim czasie możesz być zmuszony aby wybrać ładne i zdrowe pyski, albo piękną i bujną roślinność.

Powodzenia.

Opublikowano

2015-09-02%25252020.13.44.jpg

Czarne tło oczywiście jest rewelacyjne. Zdjęcie z telefonu tego nie odda.

Falownik (pompa strumieniowa) Mover się chyba dotarła, bo rano już tak nie wkurzała. Można powiedzieć, że pracuje znacznie ciszej z założoną obudową.

2 takie pompy (2 x 7200lph) robią pralkę. Jak widać jeden jest OK. I tak powyrywał Anubiasy i na szczęście jedną Vallisnerię. Efekt falujących roślin... powalający:) Widać ile kawałków roślin fruwa:)

Oczywiście falownik będzie ukryty, na pewno na tylnej szybie, albo z tyłu.

Chyba zdecyduje się na testy Jebao RW-15 oraz AquaMedic EcoDrift 15.0

Nie pamiętam już czy pisałem, ale udało mi się uruchomić pompę alpha2. Zapewne wirnik się teflonem zapchał, bo po rozkręceniu i przepchaniu działa.

Co jeszcze mam do zrobienia? Obudowę stelaża i osłonę/pokrywę - aby tych modułów nie było widać. Podpięcie pompy alpha2 + porządny zasys.

Ciągłe testowanie. Dzisiaj obiecuję opublikować wyniki testów. Wczoraj zalałem akwarium Stability.

To chyba tyle.

P.S. Kolejne dzięki - nie mogę już dziękować, bo mi się skończyły :) i nie mogę rozdawać