Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

...nie sugeruj się Olo tym co widzisz... To może być trochę "magii" o którą nietrudno a poza tym dla celów marketingowych można było do takiego akwa wrzucić na chwilę pyszczaki . Wtedy oglądający może właśnie tak pomyśleć jak Ty. Z drugiej strony na pierwszy rzut oka aranż przeczy temu aby mogły tu na stałe pływać nasze pysie . Bo ten roślinny aranż mi osobiście pozwala domniemywać ,że są tam zgoła inne parametry wody niż te jakie powinny być dla pysi.

• Dziękuję 1
Opublikowano
Wątpie by Olobolo chciał u siebie taki trawniczek
oraz AndrzejWałb

Taki trawniczek moje kopacze rozwaliłyby bardzo szybko:)

Zresztą stawiam na to, że Andrzej ma rację.

@LECHPL - aż tak szurnięty nie jestem :) Nie ma opcji dozowania CO2. Wolałbym zwiększyć KH do 16, niż dozować CO2.

Ale będąc już zupełnie poważnym...

Pozwolę sobie uzasadnić pewne wybory, których dokonałem:

• Rośliny w akwarium z rybami z jeziora Malawi. Pisałem o tym nie raz, napisze jeszcze raz. Aranżacja to sprawa indywidualna, ale nie można robić takiej sieczki, jak załączyłem w poprzednim poście. Ani to ładne, ani to składne... Gdzie leży granica? Nie wiem. Kolejny raz podkreślam, że nikt z Was nie ma biotopu jeziora Malawi. Wszystko to, co macie, to lepsza, bądź gorsza IMITACJA. Dlatego apeluję o nie wyśmiewanie moich Lotosów, czy Anubisaów. Nikt z nas nie ma pewności, czy te rośliny nie rosną w Malawi. Ani woda, ani piach, ani żadne nasze kamienie nie pochodzą z Malawi. Jaki to zatem biotop. Wiem, wiem, akwaryści stosują skrót myślowy. Dyskutowaliśmy o tym, ale chciałem to jeszcze raz przypomnieć.

Jak będzie wyglądało moje roślinne Malawi? Ano będzie z tyłu Vallisneria gigantea (zakupionych 100 sadzonek przybędzie w środę), która zasłoni tylną szybę. Będzie rosła na żwirze, aby była mniejsza szansa, że coś ją wykopie, wyrwie. W żwir wrzucę pałeczki nawozowe, aby franca wyrosła szybciej. Pasmo żwiru zajmie około 10 cm z 80 cm głębokości (szerokości) akwarium.

Po bokach będą niesymetryczne, rumowiska skalne... wymieszane z piachem... Może bardziej nie rumowiska, bo rumowisko kojarzy się raczej z hałdą kamieni, tylko porozrzucane kamienie, dosyć gęsto, czasami rzadziej. Zobaczę jeszcze, bo muszą być groty dla C. zebroides. Na tych kamieniach będą rosły Anubiasy, tak aby ryby między nimi pływały (substytut dużych kamieni). Ile? Na razie mam chyba 7-8 matecznych wielkich Anubiasów. Reszta akwarium, czyli trójkąt o powierzchni około 3/4 akwarium to będzie piach. Testowo posadzę tam Lotusa. Jak da radę i będzie to wyglądało, to zostanie. Jak nie, to będzie pusty piach.

• Sterylizator UV

UV.jpg

Jest to pierwszy krytyczny element tego projektu. Nie jest on niezbędny, ale bardzo ułatwi utrzymanie zbiornika. Porządny sterylizator pozwoli zabić nawet duże mikroorganizmy. Po co mi to? Chcę mieć większą kontrolę nad tym co pływa mi w akwarium. Na razie nie wiem czy będę go używał 24h/d, czy może sporadycznie. Na pewno pierwszy dzień/dwa po zalaniu będzie sterylizował wodę, aby zalać ją potem bakteriami (opisze to w wątku o błyskawicznym starcie zbiornika, który obiecuję już kilka tyg).

• Filtr aquaponiczny

filtr.jpg

To cudo jest krytycznym i najważniejszym elementem projektu. Zastąpienie jego, wymagałoby używania rozbudowanej filtracji narurowej/sumpa wraz z Purigenem i innymi substancjami. Filtr aquaponiczny to de facto filtr biologiczny + mechaniczny + reduktor azotanów, fosforanów i innych związków i pierwiastków.

Wykonanie filtra zleciłem firmie Aquaponika.pl. Firma, której pasja są rośliny i ryby. Rzadko można spotkać kogoś, dla kogo praca, to nie tylko pieniądz. Wykonanie na najwyższym poziomie. Kontakt z Panem Aleksandrem Bielskim i jego żoną, Panią Anna bez jakichkolwiek zastrzeżeń. Wszystko wyjaśnili, podpowiedzieli. Pan Aleksander wysłał profesjonalny projekt filtra. Filtr został wykonany w ekspresowym tempie. Zapakowany profesjonalnie w styropian i folię bąbelkową.

filtr2.jpg

filtr3.jpg

• Węgiel aktywny

MatrixCarbon_250mL.jpg

http://www.seachem.com/Products/product_pages/MatrixCarbon.html

Dlaczego węgiel aktywny? Bo to, że w Polsce jest mało popularny, nie oznacza, że nie powinno się go stosować. W morszczyżnie, czy na Zachodzie to podstawowe medium filtracyjne, stosuje się je praktycznie 24h/d, wyjmując tylko w określonych przypadkach - a u nas odwrotnie :). Jest to de facto filtr mechaniczny, a nie jak się często uważa chemiczny.

Może innym razem dokładnie opiszę wady i zalety (jak będzie taka potrzeba), ale w Internecie jest opisów cała masa.

Dlaczego Seachem MatrixCarbon? Przeczytajcie opis na stronie producenta. Mnie przekonał :)

• Seachem Stability

Stability-250%20mL.jpg

http://www.seachem.com/Products/product_pages/Stability.html

Krytyczny produkt. Najprawdopodobniej najlepsze bakterie na rynku.

• Seachem Cichlid Trace

CichlidTrace_250mL.jpg

http://www.seachem.com/Products/product_pages/CichlidTrace.html

Ze względu na rośliny, warto dozować mikroelementy dla pyszczaków. Nie wiem, czy skończy się tylko na Trace, czy dojdzie jeszcze Seachem Cichlid Lake Salt - w miarę zapotrzebowania. Na razie, zrezygnowałem z Malawi/Victoria Buffer, gdyż jest mi nie potrzebny.

• Oświetlenie: moduły LED; 5 profili w układzie:

Od przodu akwarium:

• 1 profil 12 W (biały)

• 2 profil 12 B+12 R

• 3 profil 12 W

• 4 profil 12 B + 12 R

• 5 profil 12 W

Jeśli będzie za mało białych, to dodam do 3 profili białych po 12 modułów. Ale na razie chcę przetestować taki układ. Dlaczego? W dzień będę świecił tylko modułami niebieskimi i czerwonymi. Może trochę światła z białych. Roślinom i tak białe niewiele daje, a pyszczakom za mocne światło raczej nie służy. Wieczorkiem odpalę oświetlenie białe i w miarę potrzeby wyreguluję ściemniaczami.

Ze względu na Vallisnerię i Lotosa, muszę mieć nieco mocniejsze oświetlenie. Dla Anubiasów mogłoby być słabsze.

Na razie kupiłem takie:

sciemniacz.jpg

Dlaczego takie brzydkie?:) Bo obsłużą do 8A, czyli 96W na kanał!!!. Posiadają bardzo płynną regulację. Są PWM! Nie będą widoczne, bo będą pod akwarium. Są tanie. Stwierdziłem, że sterowniki radiowe, czy WiFi to nie dla mnie. Jak dorwę godny sterownik akwarystyczny, to wtedy może zmienię. Tu na forum jest testowany jeden ciekawy :) Poczekamy, zobaczymy. Na razie nie doszły do mnie moduły niebieskie, ale w następnym tyg dojdą.

[*]Piach - ludzie... od kilku miesięcy nie mogłem znaleźć odpowiedniego piachu. Dopiero w ostatniej chwili dorwałem ten "idealny":) Jaki to piach? Ano najbardziej bliski naturalnemu. Oczywiście, to kwestia gustu. Mi podoba się piach niejedno kolorowy, różnoziarnisty. Ze względu na dosyć jasne kamienie, zdecydowałem się na ciemniejszy piach.

piach.jpg

Granulacja 0.8 - 1.4

http://allegro.pl/show_item.php?item=5611027445

120 kg powinno wystarczyć z nawiązką:) Do niego dorzucę kamyków. Zobaczymy.

Przepraszam za jakość zdjęć, robione tel.

OK, na razie wystarczy.

Bardzo proszę o komentarze i rady.

Kolejny raz chciałbym podkreślić, że gdyby nie to forum, ten projekt nie byłby możliwy do zrealizowania :)

Jeszcze raz, szczególnie dziękuję osobom (na razie 2), z którymi za kulisami rozmawiam i dopieszczam ten projekt.

• Dziękuję 1
Opublikowano
A możesz podać cenę tego filtra? Wygląda bardzo obiecująco.

Nie wiem czy wypada podawać cenę publicznie. Ale na pw z chęcią odpowiem. Już Ci napisałem. Cena jest super i na pewno adekwatna do wykonanej roboty. Uważam, że ten filtr nie jest drogi. Rzekłbym, że filtracja narurowa do tego akwarium wyniosła by mnie DUŻO więcej.

Zdjęcia nie oddają wyglądu filtra. Jest porządny, konkretny, ze spienionego PVC, czyli leciutki.

Kurcze nie możemy z żoną przestać się nim zachwycać :) Kawał dobrej roboty!

Ma 2 zabezpieczenia przed zapchaniem - jak w kominie, woda się przeleje gdy będzie jej za dużo. Widać, że produkt ewoluował kilka lat :) Pan Bielski ma konto na forum i wypowiadał się rzeczowo nie raz. Niesamowita persona :)

Jak filtr aquaponiczny, to tylko aquaponika.pl.

Zobaczymy jak się spisze:)

Opublikowano

...bardzo dobrze zrobiłeś wybierając firmę Aquaponika.pl . Myśle ,że warto z Alexem skonsultować roślinność do tego filtra. On tu na tym forum i na innych był kiedyś bardzo aktywny. Jego nick tutaj to AlexB47. Wpisz w SZUKAJ a znajdziesz wiele ciekawych tematów poruszanych przez niego a które Ciebie też zainteresują.

-- dołączony post:

Pan Bielski ma konto na forum i wypowiadał się rzeczowo nie raz. Niesamowita persona

...jak napisałem to co wyżej to dopiero to doczytałem:)

• Dziękuję 1
Opublikowano

Dzięki Andrzej. Przeczytałem chyba wszystkie jego watki i wpisy :)

Facet ma łeb nie od parady:) to trzeba przyznać.

Obiecuję, że będę zdawał relację z działania filtra. Jestem BARDZO ciekawy, czy podołają skrzydłokwiaty, bo to one pójdą na pierwszy ogień.

Od roślin ekspertem jest natomiast pani Ania, żona i właścicielka firmy Aquaponika.pl

Opublikowano

Akwarium przyjechało zgodnie z terminem, we wtorek po 18. Ledwo co weszło. . . 0.5 cm dłuższe lub wyższe i by nie przeszło. Na szerokość nawet nie próbowaliśmy :) tylko na boku. Napocilismy sie trochę ale przeszło....

Walczę od wczoraj rana :) roboty po pachy. Tu rośliny tu zalewanie, tu filtracja. W domu sajgon... W całym domu, czyli mieszkaniu.

Udało mi sę załapać na nadzwyczajny transport ryb z Niemiec Jumbojetem w eskorcie dwóch F16 :)

Obsada dobrana w ciagu "godziny":) wszystko na raz, niewiadomo za co się brać :) brakuje tylko wojny:)

Ryby bedą po 6 września, czyli przed ZB :) będę mógł się juz pochwalić:)

ZAKUPIONE:

Otopharynx tetrastigma 8-10 cm 2+4

Dimidiochromis strigatus 9-11 cm 1+2

Tramitichromis intermedius "Kambiri Point" 7-10 cm 2+4

Cynotilapia zebroides "Jalo Reef" 4-5 cm 10 sztuk docelowo 2+4

Ctenopharynx nitidus 5-6 cm 8 sztuk docelowo 2+4

Protomelas sp."Spilonotus Tanzania" 8-10 cm 2+4 >>> niestety samców nie ma, wiec dopiero z następnym transportem ten piękny Protomelas dojedzie :)

Obsada cudna :) Rodziła się przez pół roku :) mam nadzieję godnie opisać zachowania tych ryb, tak abyście je poznali:)

Ok na razie to tyle bo czas goni, trzeba ekspresowo zbiornik wystartować. Żarty się skończyły.

Pozdrawiam