Jump to content

Po jakim czasie wlać uzdatniacze

Kamil_M

Recommended Posts

Witam.

Pomału przygotowuję się do zalania akwarium po restarcie. Kamienie już poukładane, jutro rozłożę piasek. I tu moje pytanie. Czy od razu po zalaniu akwarium, wlać do niego jakiegoś antychlora, a np. bakterie nitryfikacyjne po dwóch dniach? Razem z nimi wypłukałbym w akwarium gąbkę z filtra z już dojrzałego akwarium. Co o tym myślicie?

Większość uzdatniaczy działa natychmiast po wlaniu.Bakterie wlewasz oczywiście później. Wypłukanie gąbki to moim zdaniem zbędny zabieg gdyż bakterie odpowiedzialne za proces nitryfikacji to bakterie prowadzące tryb życia osiadły, najlepiej włożyć tą gąbkę do filtra a jeszcze lepiej ukraść trochę piachu lub wkładu z już ustabilizowanego zbiornika.

• Dziękuję 2

Witam.

Pomału przygotowuję się do zalania akwarium po restarcie. Kamienie już poukładane, jutro rozłożę piasek.?

A może spróbujesz ze mną razem turbo startu baniaczka?

Będzie nas dwoje.

Ja przygotowuje się do odłowienia małych tropheusów i wpuszczenia ich do absolutnie surowego akwarium czyli tak jak robią kompletni laicy po wizycie w zoologu u Pana sprzedawcy.

Szkiełko- piach z Castoramy,- woda z kranu ,- bakterie i za dwa dni wpuszczamy ryby.

I wypraszam sobie porównania do dr Mengele bo absolutnie nie mam zamiaru zaszkodzić rybom.

Ja będę się musiał pozbyć sprawnej biologii w piasku który teraz tam mam i odkazić szkiełko by było jak ze sklepu.

Ja wszystko już mam zakupione co trzeba.

• Dziękuję 1

Jeszcze nie mam ryb, więc zrobię wszystko na spokojnie, nie spieszy mi się. :) Dawniej akwaria zakładałem właśnie w przyspieszonym tempie, więc tym razem zrobię wszystko jak trzeba. :)

• Dziękuję 1

• 2 weeks later...
Czy od razu po zalaniu akwarium, wlać do niego jakiegoś antychlora, a np. bakterie nitryfikacyjne po dwóch dniach? Razem z nimi wypłukałbym w akwarium gąbkę z filtra z już dojrzałego akwarium. Co o tym myślicie?

Witam ja zakładając akwarium nie wlewałem antychlora,tylko od razu baterie+dodatkowo wypłukałem filtr z innego baniaka,jeszcze wsypałem troszeczkę pokarmu jako pożywka dla bakteri i to wszystko,czekałem na spokojnie aż akwarium dojrzeje,po miesiącu czekania aż cykl azotowy się zamknął,i zmierzenia parametrów wpuszczałem rybki ;)

Wszystkie instrukcje są przeważnie na opakowaniach takich uzdatniaczy, tak samo jak bakterii startowych, a co do sposobu startowania, to uważam, że jak najbardziej możesz wycisnąć gąbkę z dojrzałego akwarium i dolać z niego trochę wody do tego, które chcesz wystartować. Ja tak zrobiłem i cykl miałem po 3 tygodniach gotowy na wpuszczenie rybek...