Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na początek wypada się ze wszystkimi starymi i nowymi wielbicielami ryb z Malawi oraz tego forum przywitać. Nie było mnie dobre 2 lata albo i dłużej, ciężko powiedzieć bo czas zapiernicza jak diabli. Akwa, które założyłem w 2009 r. i posiadałem przez prawie 5 lat miało pojemność 200 litrów (100x40x50) i zamieszkiwało w nim początkowo stadko pyszczaków saulosi i maylandii livingstonii. Późneij szukając urozmaicenia malawijskie muszlowce wymieniłem na yellowy i mainganoo i był mały tłok, ale ryby i tak w miarę się dogadywały. W między czasie dopadła mnie budowa domu i na świat przeszedł mój drugi syn i w miejsce akwa w 45-metrowym mieszkaniu musiało stanąć łóżeczko dla dzieciaka. Minęło kilka lat, człowiek ma trochę więcej czasu i zaczyna myśleć o powrocie... Jako, że uwielbiam mbumę to żadne inne ryby nie wchodzą w grę. Chodzą mi po głowie dwa pomysły na akwa:

1. Jednogatunkowe z pseudotropheus demasoni bo zawsze chciałem a nie mogłem mieć tych ryb (a uwielbiam pasiaki), w liczbie około 20-30 osobników w akwa 150x50x50.

2. Kilkugatunkowe, dekoracyjne i kolorowe z (no właśnie i tu jak zwykle zaczynają się problemy)... saulosi, yellow, mainganoo, acei, msobo magunga itd itd... w akwa 150x60x50 albo 180x60x50. Jeśli możecie podpowiedzcie mi jakąś kolorową obsadę mbumiaków do takiego akwa. Pozdrawiam Wszystkich.

Opublikowano

Witaj ;) oba Twoje pomysły są w zasadzie bardzo kuszące, najlepszą radą byłoby... Stawiaj jednogatunkowe 150x50x50 z 20 Demasoni, a w innym pomieszczeniu to bardziej kolorowe 180x60x50 ;):D

Opublikowano

Również stawiam na wielo gatunkowość-jak już mieć skrawek Malawki (tym bardziej jeśli nie możesz pozwolić sobie na więcej baniaków-gdzie jeden z nich mógłby być jednogatunkowym-dla odmiany) to wykorzystać litraż no i bardziej naturalnie-raczej w jeziorze nie występują miejsca gdzie na całym obszarze występuje tylko jeden gatunek.Osobiście do Demonów dobrałbym dwa gatunki: Metriaclima Fainzilberi(z samicami OB w miarę dostępności) i Pseudotropheus Interruptus/Metriaclima Msobo Magunga.

Opublikowano

Witaj.

Jeśli masz taką możliwość to zrób te większe akwarium, bez względu na to, co tam będzie pływać. To jest "mebel" na lata, więc lepiej być przygotowanym na różne obsady. Jeszcze jedna uwaga, zrób wyższe akwarium, przynajmniej 60cm. Dla mbuny 50 wystarczy, chociaż dla acejek to już trochę za mało. A co, jeśli zapragniesz trzymać non-mbunę? Wiem co piszę ;)

Opublikowano

Pewnie że 60cm wysoko i to konieczne. Zawsze to większy litraż, a dwa jak się dobrze policzy to jaka by nie była wysokość to po odjeciu piachu wzmocnień itp. realnej,, czystej " szyby o 10cm mniej zostanie.

Opublikowano

Dzięki za Wasze rady i opinie. Narazie akwa będzie jedno, to dłuższe czyli 180 cm. Z drugim poczekam aż synowie podrosną i zapragną mieć swoje rybska. Jeśli chodzi jeszcze o tą obsadę to ewentualnie, co żółtego możnaby dodać do demasonów, żeby akwa nabrało kolorków? Pseudotropheus Msobo Magunga?