Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przekonaj ją, że zakup standardowego wymiaru 180x60x60 to znacznie mniejszy wydatek niż zakup szkła 180x40x40 - przecież nie będzie sprawdzała kosztorysu, ja swojej wytłumaczyłem, że taniej kupię 2 m szkło niż 160 cm akwarium i kolega mi sklei po kosztach do dziś żona się boi że pęknie lub coś się rozszczelni a akwarium stoi ładnych kilka latek.

Opublikowano

Znajomy akwarysta kiedyś powiedział, że dopiero akwarium powyżej 500l na dłuższą chwilę uciszy chorobę "mam za małe akwarium".

Moim zdaniem lepiej raz trochę dołożyć i kupić od razu większe. Tym bardziej, że z tego co wiem to takie 180x60x60 kupisz standardowe za dobrą cenę, 180cm jamnik będzie na zamówienie, a to zawsze drożej.

Jeśli chodzi o bezpieczeństwo i wytrzymałość stropów to też nie peniaj. Ludzie maja tendencje do przesadzania. Weź 4 kolegów do pokoju i zacznijcie skakać :). Nie ma takiej opcji żeby coś się stało, a akwarium to obciążenie statyczne.

Akwaria też się same nie rozklejają. Popytaj znajomych ile miało zalane mieszkanie z powodu uszkodzonego wężyka doprowadzającego wodę do pralki/kranu, a ilu akwarium wylało?

Ja osobiście kupiłem 120x60x60, i o ile wysokość i szerokość jest w porządku to długości brakuje. Najfajniej byłoby 200x60x60.