Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jako iż tutaj dużo z Was posiada filtry narurowe oparte na korpusach np. 10 cali to mam pytanie o nietypowe wykorzystanie takiego korpusu.

Czy da radę zbudować filtr z 2-3 korpusów, napędzanych pompką aquael 500 litrów/godz umieszczoną wewnątrz takiego korpusu a w pozostałych jakiś wkład piankowy czy gąbkowy lub trochę ceramiki aby nie robił dużego oporu.

Filtr taki stałby tuż za akwarium na tej samej wysokości.

Mam około 12cm luzy między ścianą a akwarium - zmieściłby się - a jeśli nie to ile potrzeba miejsca to bym przestawił szafkę.

Akwarium roślinne 54 litry - raczej w kierunku LowTech więc filtracja w myśl reguł LT raczej mechaniczna.

Opublikowano

Pewnie by się dało z tym że przepływ nie był by zawrotny ale do 54l LT IMHO wystarczający.

Sprawdź w necie jakiej średnicy są korpusy i będziesz wiedział czy pomieścisz.

Opublikowano

Dziś kupiłem 10" . W opisie jest podane ,że bez przyłączy ma średnicę 11cm. Natomiast w najszerszym miejscu ma 11.5 cm.

-- dołączony post:

Akwarium roślinne 54 litry - raczej w kierunku LowTech więc filtracja w myśl reguł LT raczej mechaniczna.

...jeżeli ma to być LT to wystarczy taki

FILTR Wewnętrzny 200l/h do akwarium 30L _ HJ-111B (5188204590) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img06.allegroimg.pl/photos/400x300/51/88/20/45/5188204590@@AMEPARAM@@06@@AMEPARAM@@51/88/20/45@@AMEPARAM@@5188204590

tylko po to aby mieszał wodę. Przy tym litrażu co podajesz w zupełności wystarczy. W LT nie jest wskazana filtracja mechaniczna. Ja nawet nie odmulałem dna bo w ten sposób możesz zachwiać biologią w LT. Ale to już inny temat.
Opublikowano

Obecnie mam Aquaela 500 z gąbką i trochę skręcony przepływ.

Wiem, że do LT trzeba tylko coś co rusza wodą i ewentualnie lekko filtruje mechanicznie, biologia jest załatwiana przez podłoże i rośliny.

Ale ja chciałbym coś małego ale żeby całkiem wyciągnąć z akwarium, dlatego pytam o zwykły korpus z pompką w środku i kawałkiem gąbki tylko.

Opublikowano
Ale ja chciałbym coś małego ale żeby całkiem wyciągnąć z akwarium, dlatego pytam o zwykły korpus z pompką w środku i kawałkiem gąbki tylko.

..ten co pokazałem w linku jest tak malutki ,że nie widać go za roślinami. Ale rozumiem ,że chcesz coś na zewnątrz typu korpus narurowy to może 5". http://www.ustm.pl/pl/produkty-ustm/filtry-do-wody-pl/filtry-domowe-korpusy-narurowe/1152-korpus-wfw-emi-5 . Jego średnica to 10 cm i powinien Ci się zmieścić. Są dostępne w Leroy Merlin. Ewentualnie jakiś mały filtr kaskadowy.

Opublikowano
Ewentualnie jakiś mały filtr kaskadowy.

To chyba najprostsze rozwiązanie a i kosztowo chyba wyjdzie taniej, chyba że ktoś lubi majsterkowanie :).