arwo Opublikowano 10 Lipca 2015 Autor #11 Opublikowano 10 Lipca 2015 a ile litrów wody użyłeś do podmianki? Na pierwszą podmiankę 15 procent wody podmieniłem. Rybki już ożyły. Pływają normalnie tak samo jedzą. NO3 mierzone dwa dni temy wynosiło 5 (JBL kropelkowy). Gdy ryby pływały osowiałe i chowały się w szczelinach NO3 wynosiło pomiędzy 10 a 20 (testy kropelkowe). Na dzień dzisiejszy wygląda ok, więc nie wiem co się wtedy stało.
egon44 Opublikowano 11 Lipca 2015 #12 Opublikowano 11 Lipca 2015 Na pierwszą podmiankę 15 procent wody podmieniłem. Rybki już ożyły. Pływają normalnie tak samo jedzą. NO3 mierzone dwa dni temy wynosiło 5 (JBL kropelkowy). Gdy ryby pływały osowiałe i chowały się w szczelinach NO3 wynosiło pomiędzy 10 a 20 (testy kropelkowe). Na dzień dzisiejszy wygląda ok, więc nie wiem co się wtedy stało. Aha to ciesze się że wszystko się unormowało
marcin1ja1 Opublikowano 11 Lipca 2015 #13 Opublikowano 11 Lipca 2015 NO3 mierzone dwa dni temy wynosiło 5 (JBL kropelkowy). Gdy ryby pływały osowiałe i chowały się w szczelinach NO3 wynosiło pomiędzy 10 a 20 (testy kropelkowe) Coś w pomiarach robisz nie tak. Nie sądzę aby w tak niedojrzałym baniaku działała tak dobrze denitryfikacja i spadek NO3 z prawie 20 do 5. Aby takie coś osiągnąć musiałbyś wymienić prawie całą wodę lub użyć jakiegoś wydajnego absorbera NO3.
Rekomendowane odpowiedzi