Skocz do zawartości

Sałatka na śniadanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zacząłem eksperymentować trochę z pokarmem i przy okazji dzielę się moimi doświadczeniami. Moje mbuna przepadają za sałatą - za pierwszym razem bardzo nieśmiało podchodziły do tego "obcego" zielonego ciała, natomiast teraz rozszarpują liść w ciągu kilkunastu minut pozostawiając jedynie twardą łodyżkę.

Sałatę mocuję gumką do kamienia a potem całość parzę wrzątkiem, w tej kolejności bo przymocowanie spażonego zwiędłego zielska wymaga anielskiej cirpliwości, a jak zrobimy to źle sałata będzie pływała a w tej postaci jest nieatrakcyjna dla ryb.

Robiłem doświadczenia również z brokułami i kalafiorem - wszystkie zakończone sukcesem, przy pierwszym karmieniu należy wykazać się cierpliwością i pozwolić naszym podopiecznym przyzwyczaić się do nowego rodzaju pożywienia. No i solidnie je zamocować - łatwiej wtedy rybom się wgryzać.

Wiem że ten temat kiedyś się przewijał, ale uważam że sprawa jest warta odświeżenia, bo sałata i inne "domowe zielsko" jest doskonałym uzupełnieniem diety, a przy tym dostarczy niezapomnianych wrażeń z obserwacji naszych ryb.

Opublikowano

moje pytanie dotyczy czemu ma służyć sparzanie sałaty ?

do tej pory dawałem surową nie sparzoną i zostawała zjadana bez problemowo, pomimo tego ze nigdy jej nie zatapiałem tylko wrzucałem ja tak do akwarium i tak w kilka minut zostawała spałaszowana do twardego korzonka.

natomiast pytanie dotyczy czy koniecznie trzeba ją sparzać ?

nie chciałbym zrobić krzywdy swoim rybom.

Opublikowano

Sparzenie ma służyć zmiękczeniu (przynajmniej w moim przypadku) wszystkich podawanych warzyw, ryby wyraźnie chętniej jedzą u mnie sparzone niż zupełnie surowe. W przypadku brokułów zjadają nawet dużą część stopki - obawiam się że surowa jest zbyt twarda. Jeśli Twoje lubią sałatę "na surowo" ich sprawa :)

Nie wiem tylko jak z ew. zanieczyszczeniami, wiem że wrzątek nie załatwi zupełnie sprawy chemii na warzywach ale na pewno zmyje więcej niż zwykłe mycie. Tak mi się przynajmniej wydaje.

smile - brokuły i kalafior porządnie sparzone - będą wystarczająco miękkie. Nie bardzo chce mi się gotować specjalnie dla ryb, bez soli.

Opublikowano

No za nic nie potrafie je namówić. Każdą zieleninke zjedzą, a jak poczują szpinak to nie ma żadnej:) Już próbowałem nawet kluseczki robić ale tych ze szpinakiem nawet w małych lościach nie tykały:D