Ksiaze_Kluska Opublikowano 28 Czerwca 2015 #1 Opublikowano 28 Czerwca 2015 Sytuacja technicza wyglada następujaco: akwa 960 + sump 240 czyli można liczyć ok.1000 litrów w obiegu ryby to tropheusy - ilość raczej zawsze zmierza ku przerybieniu jak ustawić stałą dolewkę tzn ile mniej więcej % dolewać tygodniowo? mam ustawione ok 550-600 litrów tak wynika z pomiarów nie oczekuję rzecz jasna wyliczeń co do litra ale o opinię osób które mają stałą podmianę wody z brudzącymi rybami woda z miejskiego wodociągu idzie przez 10u, 5u, węgiel
zetce Opublikowano 14 Lipca 2015 #2 Opublikowano 14 Lipca 2015 Wydawało mi się, że 10-20% to maks, żeby ryby w kranówie nie pływały Ja mam ustawiiony timerem elektrozawór na 2 minuty co daje 20 litrów wody dziennie, czyli 140 litrów tygodniowo. Szacując, że w 950 litrach brutto mam około 700 litrów wody daje to około 20% podmiany. Ale system funkcjonuje od 3 tygodni dopiero, więc jak pomiary parametrów wody pokażą, że trzeba zwiększyć podmianę to skoryguję.
goldi_ Opublikowano 14 Lipca 2015 #3 Opublikowano 14 Lipca 2015 Od września ub. roku nastawa automatycznej podmiany powoduje tygodniową podmianę na poziomie 60% (może nawet trochę więcej) i nie mam podstaw do korekty tego parametru. Poprzednio miałem ok 10-15% z zastosowaniem purolitu ammoabsorber itp - teraz wywaliłem wszystkie te wynalazki , zwiększyłem podmianę i nareszcie jest ok . Podstawowe złoże biologiczne to ok 25l keramzytu.
deccorativo Opublikowano 14 Lipca 2015 #4 Opublikowano 14 Lipca 2015 Od września ub. roku nastawa automatycznej podmiany powoduje tygodniową podmianę na poziomie 60% (może nawet trochę więcej) i nie mam podstaw do korekty tego parametru. . Ciekaw jestem jak przy tych 60% podmiany rozwiązałeś sprawę podgrzewania tak dużej masy wody.? Jakie masz pH i NO3 kranówy ?
goldi_ Opublikowano 14 Lipca 2015 #5 Opublikowano 14 Lipca 2015 ustawienie takich parametrów początkowo było spowodowane koniecznością skompensowania wzrostu temperatury od oświetlenia (było nawet 80% w ciągu niecałego tygodnia). potem wymieniłem na ledowe ale podmiany nie ruszam - jakoś nie odczułem problemów z ogrzewaniem zbiornika. Jeżeli chodzi o wodę to NO3 mam niemierzalne ( w zbiorniku czasem udawało mi sie coś zmierzyć ale zawsze w okolicach pierwszej plamki ) Ph mam 7,7 - 7,9 w zależności którego testu uzywam
Rekomendowane odpowiedzi