Jump to content

ciągła dolewka jak duża?

Recommended Posts

Sytuacja technicza wyglada następujaco:

akwa 960 + sump 240 czyli można liczyć ok.1000 litrów w obiegu

ryby to tropheusy - ilość raczej zawsze zmierza ku przerybieniu

jak ustawić stałą dolewkę tzn ile mniej więcej % dolewać tygodniowo?

mam ustawione ok 550-600 litrów tak wynika z pomiarów

nie oczekuję rzecz jasna wyliczeń co do litra ale o opinię osób które mają stałą podmianę wody z brudzącymi rybami

woda z miejskiego wodociągu idzie przez 10u, 5u, węgiel

• 3 weeks later...

Wydawało mi się, że 10-20% to maks, żeby ryby w kranówie nie pływały ;)

Ja mam ustawiiony timerem elektrozawór na 2 minuty co daje 20 litrów wody dziennie, czyli 140 litrów tygodniowo. Szacując, że w 950 litrach brutto mam około 700 litrów wody daje to około 20% podmiany.

Ale system funkcjonuje od 3 tygodni dopiero, więc jak pomiary parametrów wody pokażą, że trzeba zwiększyć podmianę to skoryguję.

Od września ub. roku nastawa automatycznej podmiany powoduje tygodniową podmianę na poziomie 60% (może nawet trochę więcej) i nie mam podstaw do korekty tego parametru.

Poprzednio miałem ok 10-15% z zastosowaniem purolitu ammoabsorber itp - teraz wywaliłem wszystkie te wynalazki , zwiększyłem podmianę i nareszcie jest ok .

Podstawowe złoże biologiczne to ok 25l keramzytu.

Od września ub. roku nastawa automatycznej podmiany powoduje tygodniową podmianę na poziomie 60% (może nawet trochę więcej) i nie mam podstaw do korekty tego parametru.

.

Ciekaw jestem jak przy tych 60% podmiany rozwiązałeś sprawę podgrzewania tak dużej masy wody.?

Jakie masz pH i NO3 kranówy ?

ustawienie takich parametrów początkowo było spowodowane koniecznością skompensowania wzrostu temperatury od oświetlenia (było nawet 80% w ciągu niecałego tygodnia).

potem wymieniłem na ledowe ale podmiany nie ruszam - jakoś nie odczułem problemów z ogrzewaniem zbiornika.

Jeżeli chodzi o wodę to NO3 mam niemierzalne ( w zbiorniku czasem udawało mi sie coś zmierzyć ale zawsze w okolicach pierwszej plamki )

Ph mam 7,7 - 7,9 w zależności którego testu uzywam