Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Nie zaglądałem w ten wątek dość długo. I z ciekawości zajrzałem przed chwila zobaczyć jak sterownik się rozwija. Myślę sobie ciekawy, ale po tym jak zobaczyłem cenę to od razu odechciało mi się go :P

Zwłaszcza ze na necie, np na forum z akwarystyka można znaleźć projekt darmowego sterownika na arduino. Użytkownik @magu napisał oprogramowanie i aplikacje na Windowsa całkowicie za darmo. Wiec po co płacić 130zl za coś co można mieć za dokładnie 2$ z ebay?

Oczywiście nie traktuj tego jako atak, bo nie miałem takiego zamiaru, dałem po prostu innym inne rozwiązanie tego problemu. Nie zagłębialem się też jakoś szczególnie w oba projekty żeby je porównywać. Taki pierwszy wniosek po pobieżnie przeczytanym wątku.

Pozdrawiam serdecznie :)

To zmontuj to wszystko do kupy, zrób ładną obudowę, zgłoś w urzędzie i sprzedawaj za 20 zł. Oczywiście pamiętaj jeszcze zapłacić podatek. Będziesz milionerem.

Twój wpis był żenujący...

• Dziękuję 1
Opublikowano

Pisałem już na temat kosztów, ale może jeszcze raz szybko podsumuję:

- projekt i wykonanie płytki

- projekt frezowania obudowy

- frezowanie obudowy

- koszt elektroniki

- kilkaset godzin pisania oprogramowania

- koszty roczne gospodarki odpadami

- wykonanie montażu

- zapewnienie wsparcia (forum, hosting, domena)

Wszystko to składa się na cenę. Poza tym koledzy mogą zaświadczyć, że zawsze szybko staram się pomóc w rozwiązywaniu problemów i łatwo się ze mną skontaktować.

Też na początku mi się wydawało, że będę w stanie zrobić to za 50 zł brutto. Niestety nie jest to takie proste jak się wydaje. Przy zakupach hurtowych muszę też mieć zapas na jakiś rabat.

Cena według mnie jest konkurencyjna względem innych rozwiązań dostępnych na rynku.

Pozdrawiam

Romek

Opublikowano
A czy ja powiedziałem, że na sprzedaż? Czytaj ze zrozumieniem, napisałem że zamiast kupować coś za 130zł, można mieć prawie to samo za 10zł więc po co przepłacać?

Można skorzystać z czyichś dobrych chęci, kogoś kto wystawił cała swoją aplikację i sprzęt dla akwarystów za darmo.

@cronoseek

To jest iAqua na arudina leonardo, a poszukaj wątku o arduino nano, 6 kanałów PWM w pełni sterowalnych.

Gadanie rasowego cebulaka. Chleb też można upiec taniej, zabij świnkę i zrób kiełbasę bo taniej, dom też sam buduj bo taniej. Ja nie twierdzę, że się nie da ale wchodzisz w temat gościa, który poświęcił na projekt kupę czasu, pieniędzy a na dodatek tak jak wspomniał służy pomocą o każdej porze i srasz mu za przeproszeniem o sterowniku za 2 dolce. No weź chłopie się ogarnij. Załóż inny temat i oferuj to cudo.

• Dziękuję 2
Opublikowano

Lubię Diy ale pompy do kaseciaka sam nie robiłem - widzisz różnice? Mam lampę led Diy ale sterownik mam Romka. To Ty czytaj ze zrozumieniem bo widzę masz z tym kłopot. Nie mam nic przeciwko tanim rozwiązaniom ale nie w temacie gościa, który zjadł zęby na procedurach urzędowych i przygotowaniu całego projektu. Ktoś poświęca mnóstwo czasu, tworzy projekt, forum, organizuje testy itd. a tu wpada mu cebula i pisze, że za dwa dolce będzie miał to samo... baa nawet nie wie czy to samo bo jak napisał nie zapoznał się z funkcjami ani jednego ani drugiego. No ręce opadają.

Opublikowano

Panowie bez nerwów.

@endriu0 załóż nowy temat i tam opisz całość zagadnienia. Sam z chęcią poczytam.

Ten temat dotyczy sterownika Romka i niech tak zostanie, żeby był czytelny.

Opublikowano

Panowie po co się tak spinacie.

Kolego endriuO zanim napiszesz coś, to powinieneś sprawdzić dokładnie co możesz mieć za 2$

To tylko część kosztów, jakie są potrzebne aby wykonać taki sterownik.

Na necie jest wiele projektów diy, a każdy z nas wybierze to na co ma ochotę.

Dałeś jakąś propozycję, więc może rozwiniesz ją w swoim temacie.

Znajdą się pewnie osoby które z chęcią przeczytają o innych możliwościach.