Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Zbiornik prawie gotowy, czas na uzupełnie nie i poszerzenie obsady. Jako że ze starej obsady pozostało tylko:

3 Yellow

1 Mbamba bay

1 Saulosi

Pare przedszkolaków.

Zamierzam uzupełnić te 3 gatunki, do 6 sztuk. Dodatkowo, chciałem dokupić kolejne 3 gatunki:

6 Afra Coube

4-6 Alunocar'ów- gatunek z malawi, a nie sztuczne.

Łącznie było by 30 rybek w 5 gatunkach. Wszystkie mięsożerne lub wszystkożerne.

Co wy na to ??

Opublikowano

Jednak zmieniam propozycje obsady, chciałem do mbuna dołożyć allunocara, gdzies tam widziałem ze bedzie to średnie połączenie ale, wydawało mi sie ze wsumie moze byc. Jednak nie bede łamał kanonów, tak zreszta radzi autor tekst na portalu.

Chce zamknąć sie w typowym mbunarium, gdzie pływać bedzie :

P. Saulosi

Labidochromis c. Yellow

Labidochromis mbamba bay

Cynotilapia afra cobue

Nie wiem czy jeszcze jeden gatunek był by na miejscu jeśli tak to myśle o:

Labeotropheus trewavesae Zimbawe rock - z powodu kolorystycznych

Co myślicie ??

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Dziękuję 1
Opublikowano
Labeotropheus trewavesae Zimbawe rock - z powodu kolorystycznych Co myślicie ??
Myślę że nie pasuje do Yellow i cynotilapii. Dla urozmaicenia kolorystycznego pomyśl nad rdzawym, dodatkowo rudzielec nie jest terytorialny i nie będzie wchodził w drogę terytorialnym pasiakom.
Opublikowano

Nie musi byc konkretnie on. Pasował kolorystycznie, bo Saulosi niebiesko żółty, mbamba niebieski, yellow żółty, afra cobue niebiesko żółta, i 5gatunek, tu moze byc cos o podobnych barwach, lub zupełnie nie z tej bajki. Ważne zeby było mbuna i pasowały do reszty obsady. Np:

Metriaclima sp. Zebra mdoka

Otopharynx lithobotes black dorsal

Cynotilapia sp. Mbamba

Pseudotropheus sp. Tropheops red cheek

Cos takiego np. ??

Opublikowano
Metriaclima sp. Zebra mdoka

Otopharynx lithobotes black dorsal

Cynotilapia sp. Mbamba

Pseudotropheus sp. Tropheops red cheek

Trophreops nie pasuje podobnie jak wcześniejszy labeo, pozostałe ryby mają szarobure samice a takie w obsadzie już masz w dwóch gatunkach Mbamba i Cobue. Imho jeden samiec wielkiej różnicy w kolorystyce baniaka nie zrobi :).

Opublikowano

Co racja to racja. Najważniejsze ze pierwsze 4 gatunki pasują. I tak bede kupował na raty, wiec jest jeszcze czas na zastanowienie,. Rybki chce kupic w tan-malu, u malawiana i fish magic. Ile powinno pływać rybek w takim akwarium ??

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk