Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
A co do samych ryb to P.saulosi to jak się wydaje bardzo popularny gatunek i jak się naczytałem to najlepiej zacząć większą ilością aby dobrał się harem, ale giełda świeci pustkami... ?

...Saulosi dla mnie są jedne z piękniejszych. Ale to moja opinia. Dziś oddałem kilka dorosłych samic i samca ( kiedyś też był samicą) do Ikoli we Wrocławiu . Jak się uwiniesz to tam możesz dostać gotowy harem.

Opublikowano
Dziś oddałem kilka dorosłych samic i samca ( kiedyś też był samicą) do Ikoli we Wrocławiu . Jak się uwiniesz to tam możesz dostać gotowy harem.

Wycieczka do Wrocławia brzmi kusząco, niestety mój baniaczek jeszcze trochu poczeka na mieszkańców, musi dojrzeć :P

Eeee tam, dasz LEDy plus ten kubeł i wyjdzie mniej watów niż te dwie świetlówki

w sumie tak, ale Ledy muszę skonstruować.. ba kupić i się nauczyć jak to pozlepiać w 1 część :D. Czy z takim kubłem mógłbym zrezygnować z filtra wewnętrznego :> ?

Opublikowano
dużą gęstą gąbkę na rurę zasysajacą

Właśnie chciałbym tego uniknąć bo kojarzy mi się to od razu z akwariami z przed kilkunastu lat gdzie był filtr wewnętrzny a w środku wielka gęsta gąbka :P

Przeniosłem do działu "Podstawy" bo masz wiele pytań .

OK dzięki :D

BTW:

Jaki jest najtańszy system filtracji? Wiem, że źle to brzmi ale moja ukochana wyciąga to zawsze jako główny oręż :D teraz liczę pobór mocy całego przyszłego akwa co by mi nie truła, że nas zrujnuje :D:D. Głównie chodzi mi o użytkowanie a nie postawienie.

Opublikowano

A tak co do kosztów popełniłem małe wyliczenia w excelu co do kosztów zużycia prądu, ale nie wiem czy to wszystko dobrze policzyłem czy ktoś kto ma pojęcie mógłby rzucić okiem jak będzie ok może przyda się też innym :D

Gdyby plik nie chciał się otworzyć to zmieńcie rozszerzenie na .rar ;p

koszty akwa.zip

Opublikowano
Zgodze się, że nadfiltracja to nic złego ale taki kubeł to prawie 20W a chodzi non stop więc jak na mój gust troche szkoda kasy.. ;/

20W to nic w porównaniu do większych kubłów, chyba jeden z mniejszych wyników wśród tego typu filtracji. Jak będziesz stawiał większy zbiornik to kosztów nie ominiesz, nie ma co się szczypać, takie hobby wybrałeś ;)

Opublikowano

Tu masz gotowy kalkulator http://www.calculla.pl/pl/koszt_pradu

U mnie wychodzi jakieś 140 zł rocznie filtry 5,5 + 9 W oświetlenie 36 W i ewentualnie grzałka. Są dostępne oszczędne filtry np. JBl, Eheim .

Prefiltr do kubełka w postaci gotowca z allegro lub dorobiony z korpusu narurowego możesz umieścić na wężu od kubełka (dokładne opisy są na forum).

• Dziękuję 1
Opublikowano

A tak to jest ze hobby kosztuje i ja to rozumiem ale moja żona już trochu gorzej :P

A co do kalkulatora to ech... już myślałem że coś fajnego wymyśliłem hehe :)