Jump to content

Pleśniawka ???????

Recommended Posts

Witam od niedzieli rozwija się w moim akwarium jakieś choróbsko i nie wiem co to jest, ryby są ruchliwe i z ochotą jedzą, nie chowają się, nie ocierają się. Chorują pyszczki rdzawe a obawy to jasne plamy, delikatnie postrzępione płetwy i na razie jeden ma wyłupiaste oczy.

Akwarium 450l 150X60X50, filtr narurowy (dwa sznurki – dwa razy matrix – FBF – bazalt z ceramiką) przepływ 1200l/h, podmiana 10% raz na tydzień, akwarium i obsada ma rok temperatura obecnie 23st (ogólnie od 22-24st).

Obsada Yellow 12szt, rdzawe 10szt, Mpanga 12szt

Zero zmian od 6 miesięcy w baniaku, nic nie doszło nic nie ubyło zdjęcia postaram się dać jutro lepsze.

post-11339-14695722485466_thumb.jpg

post-11339-14695722485929_thumb.jpg

....po zdjęciach trudno powiedzieć co to może być. Ale temp. 23 stopnie dla "rdzawych" to wg mnie zbyt niska i wcale mnie by to nie zdziwiło ,że jest to przyczyną ewentualnej pleśniawki. Moje trzymam w 27 stopniach. Postaraj się podnieść temperaturę. Co do leczenia to trzeba dobrze zdiagnozować czy to pleśniawka. Jeżeli jednak to pleśniawka to warto podnieść temp. i można podać nadmanganian potasu w tabletce. Ale warunek - dobrze zdiagnozować.

Właśnie dlatego piszę bo nie wszystko pasuje, co do temperatury to mam je tak jak pisałem od młodości i wydawało mi się że się przestawiły ogólnie nie widzę że są ospałe a wręcz przeciwnie co chwile są małe. (napiszę jeszcze trochę inaczej temperatura na termometrze paskowym to 26st a na rtęciowym na dole zbiornika 23st), ale tak czy inaczej fakt ze za mało jutro dam grzałkę. Przyznam się jeszcze że podmiany robię bezpośrednio kranówką i nie sypie soli, nie wiem może brakuje im czegoś, zauważyłem jeszcze że chore osobniki mają nastroszone płetwy

post-11339-14695722486536_thumb.jpg

post-11339-1469572248683_thumb.jpg

post-11339-14695722487159_thumb.jpg

..jeżeli to pleśniawka to raczej wina temperatury. A jest to najczęstsza przyczyna tej choroby. Ale jak mówię..o ile jest to pleśniawka .Postaraj się dać lepsze zdjęcia a temp. podnieś. Ja tez żadnych soli nie daję. Teraz możesz jedynie w soli kuchennej NIEJODOWANEJ je wykąpać dając 15g na litr wody i kąpiel półgodzinna o ile jest to pleśniawka:)

..sprawdź też pH.

kolejne zdjęcia niestety lecz fatalny ze mnie fotograf. Wczoraj wsypałem 20 łyżeczek soli kuchennej i dziś jak by trochę lepiej, grzałkę włączę dopiero po pracy bo nie nie chce ryzykować bo kilka lat nie chodziła.

post-11339-14695722487717_thumb.jpg

post-11339-14695722488503_thumb.jpg

post-11339-14695722489385_thumb.jpg

kolejne zdjęcia niestety lecz fatalny ze mnie fotograf. Wczoraj wsypałem 20 łyżeczek soli kuchennej i dziś jak by trochę lepiej, grzałkę włączę dopiero po pracy bo nie nie chce ryzykować bo kilka lat nie chodziła.

Do akwarium wsypałeś? Morskie sobie chciałeś zrobić czy nie zrozumiałeś porady kolegi, żeby zrobić kąpiel w solance a nie sypać soli?

Wysłane z telefonu

Do akwarium wsypałeś? Morskie sobie chciałeś zrobić czy nie zrozumiałeś porady kolegi, żeby zrobić kąpiel w solance a nie sypać soli?
Mógł zrobić tak i tak, sól wsypywana do akwa "słodkiego" jest znan od lat między innymi pomaga w leczeniu ospy.

spiochu chyba jeszcze nie wstałeś ale poczytaj o dodawaniu soli do wody akwariowej. Ja od kiedy mam na nowo zalany baniak tego nie robiłem, wcześniej i owszem i negatywnych skutków nie było.

Słuszna uwaga Konrad - mk rdzawe od zawsze u mnie miały poobijane pyski, teraz od jakiś 3 tygodni aktywność w akwarium się zwiększyła kilka samic inkubuje i ryby stały się bardziej agresywne co za tym idzie jest więcej ran a że wodę mam za zimną może przechodzić w pleśniawkę. Spuchnięte oko kiedyś jeden rdzawy już miał dałem wtedy świetlika do filtra i pomogło. Tylko nadal nie wiem czy to pleśniawka.

Akwarium mam co prawda nie za duże ale jest tam sporo kryjówek dlatego ryby są mocno przywiązane do swoich miejsc, nie bardzo wiem w którą stronę iść czy zmniejszyć obsadę czy tez w drugą i ją zwiększyć co może je trochę uspokoi

post-11339-14695722489988_thumb.jpg

Akwarium mam co prawda nie za duże ale jest tam sporo kryjówek dlatego ryby są mocno przywiązane do swoich miejsc, nie bardzo wiem w którą stronę iść czy zmniejszyć obsadę czy tez w drugą i ją zwiększyć co może je trochę uspokoi

...u mnie też jeden samiec się leje z innym samcem a nawet z samcami innego gatunku. Póki co nie jest to szczególnie groźne mimo,że jest bardzo duży:) Nie ingeruję w to ..Ale myślę ,że jak zwiększysz temp. to przynajmniej nie będzie zagrożenia pleśniawką ( zakładając ,że to ona). A pyśki bez bójek to lipa:)) Chyba ,że zacznie terroryzować całą obsadę;) A też już tak miałem...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

• Te małe rybki będą za duże dla Twoich ryb. Generalnie to pokarm dla drapieżników. Z wypisanych powyżej możesz wziąć kryl antarktyczny i wystarczy w mojej opinii. Czytałem opinie, że nie bardzo nadaje się dla ptszczaków, ale kiedyś okazjonalnie, dla urozmaicenia diety karmiłem mbunę raz na dwa/trzy tygodnie i nie mam złych doświadczeń. Jeśli szukasz urozmaicenia diety dla non mbuny to polecam krewetki indyjskie kidi z Lidla. Ryby będą jadły Ci z ręki.
    • Te są dostępne - zamierzam kupić max 2-3, tylko się zastanawiam które. ps. mam mieszaną obsadę, a poza tym z doświadczenia wiem, że karmienie jednym pokarmem nie jest dobre. Mrożonki biorę ze sprawdzonego źródła i nigdy nie miałem do czynienia z problemami o których napisałeś.  
    • A po co aż tyle? Dobre pokarmy których używasz czyli Nature Food i Osi IMHO wystarczą. Co do mrożonek i pokarmów liofilizowanych mam mieszane uczucia, bo producentów tego sporo i jakość może być różna. Ani mrożenie, ani liofilizacja nie usunie toksyn,  jeżeli pokarm będzie nieświeży albo zanieczyszczony przed obróbką.  Dodatkowo, podając tak dużą ilość różnych produktów, ciężko będzie ustalić, co zaszkodziło, jeżeli pojawią się problemy. Zbędne ryzyko, które niewiele korzyści niesie. Ale to moje zdanie.
    • Od kilku lat karmię swoją obsadę dedykowanymi dla Malawi pokarmami Nature Food/ Dainchi/ Osi oraz raz w tygodniu mrożonkami. Ostatnio z oferty sklepu z którego kupuję Dainch zniknęło, więc postanowiłem urozmaicić dietę o pokarmy naturalne jak w tytule. Dostępne mam: 1. Tubifex liofilizowany 2. Kryl Antarktyczny Liofilizowany 3.  Gammarus suszony 4. Larwa jedwabnika suszona 5. Larwa mącznika suszona 6. Ochotka liofilizowana 7. Stynka suszona (małe rybki, to chyba nie pod moją obsadę) 8. Artemia bezszypułkowa (to chyba będzie za małe) 9. Artemia Liofilizowana 10. Dafnia suszona (rozwielitki, pamiętam, że karmiłem nimi ryby w latach 80-tych  ) Chciałem zapytać czy macie doświadczenie z tymi pokarmami i które polecacie. Moja obsada: Placidochromis phenochilus Mdoka White lips, Aulonocara Mamelela, Cynotilapia afra Cobue, Protomelas taeniolatus Boadzulu red, Labidochromis caeruleus yellow   
    • 1. Kolejny test - powyżej 10% NaCl i 2% NaOH w kolumnie z wolnym przepływem. Kolumna zrobiona z butelki 5l po wodzie. Przy szyjce otwór i wężyk powietrzny w kierunku góry do regulacji poziomu roztworu w butelce. Przepływ 0.3 l/h chińską pompą  perystaltyczną. Po kilku litrach pompa przestała tłoczyć, wtedy już powolny spływ grawitacyjny. Dużo brązowego na wylocie (mimo regenerowania zregenerowanej żywicy), ale nadal zostawia w akwarium 5 ppm azotanów po 12h. Czyli nie da się zregenerować do zera, ale regeneracja z 2% NaOH w kolumnie jest skuteczniejsza niż przy stężeniu 1% w wiaderku bez ciągłego przepływu. Pończochy wyglądają na nienaruszone. Zobaczę jak długo woda będzie pozbawiona subtelnego żółtawego zabarwienia z barwników z karmy. 2. Dołożyłem do systemu mały czujnik ruchu na 433MHz. Gdy jestem w okolicy akwarium - powoli rozjaśnia się światło do wartości zależnej od jasności w pokoju. Gdy brak aktywności - światło powoli przygaśnie. Super! Przycisk i pilot schowane. 3. Od 10 dni ryby dostają 1,65g karmy dziennie. To 0,3% szacowanej masy rzeczywistej ryb i 0,17% metabolicznej dziennie. Szczuplejsze, ale raczej wyglądają i zachowują się normalnie. 4. Rdzawy maluch też ma się dobrze. 20230930_075533.mp4    
    • Witam. Dość szybko minęły trzy miesiące od startu akwarium. Życie w zbiorniku przebiega w dość pokojowej atmosferze. Wydaje mi się, że w tak dużym akwarium możliwa jest współegzystencja non mbuna z mbuna ,pod warunkiem wspólnej diety. Czasem w trakcie tarła samce przeganiają przeszkadzaczy ale po kilku metrach "zaspane" dają sobie spokój. Uchowały się dwa młode labidochromis caeruleus, poza tym pięć samic inkubuje ikrę. Szkoda narybku, rodzice F1.  Rośliny do tej pory radzą sobie doskonale, vallisneria przede wszystkim. Parametry wody dobre pH 8,2. Niestety padły mi trzy samiczki aulonocara jacobfreibergi otter point, przestały pobierać pokarm i koniec. 
    • Powinny być ok. 5-10 x gorsze od gąbki 30 ppi w filtracji biologicznej.
    • Wiadomo jak ma się gąbka 30 i 60 ppi do Maxspecta i Neomedia?
    • Wrzuciłem 2l używanej żywicy do 6l roztworu 10% NaCl i 1% NaOH (600g NaCl, 60g NaOH). Poleżała tydzień, okazjonalnie mieszana. Pończochy ocalały. Roztwór brązowy. Po wrzuceniu do filtra - azotany w zbiorniku po 12h spadły do ok. 5 ppm z wyjściowych 5-10. Nowa  żywica zbijała azotany i fosforany do zera. Czyli regeneracja z NaOH działa, ale tylko w wiadarku cudów nie robi. Może stężenie 2%, albo regeneracja w kolumnie będzie skuteczniejsza. Może trzeba 2 razy, jak w linku wyżej. Wczoraj miałem 10h przerwy w dostawie prądu. Bez żadnego wpływu na ryby w tym najmłodsze.
    • Nagroda dzisiaj do mnie dotarła Książka jest naprawdę godna polecenia, wszystko ładnie i rzeczowo opisane oraz doprawione pięknymi zdjęciami. Wydanie w twardej oprawie i bardzo dobrej jakości papierze. Całość robi ogromne wrażenie.  
  • Topics

• Images

• Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.