Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ja mam inny problem, otóż nie mam kompletnie żadnych glonów. Mały baniak ma ponad dwa miesiące i nic , nawet okrzemek. Teraz drugi główny, gdzie naprawdę jest sporo światła , a w dni słoneczne, nawet przez część dnia słońce oświetla kamienie, i też nic , a chciałbym mieć glony na kamieniach.

Andrzej przed podmianką nalej z obu baniaków wody do 2 butelek po soczkach i wyślij do mnie.

Spróbujemy znależć dlaczego nie masz wcale żadnych glonów i co zrobić by były.

Opublikowano
Podepnę się , zeby nie zakładac nowego tematu. Ja mam inny problem, otóż nie mam kompletnie żadnych glonów. Mały baniak ma ponad dwa miesiące i nic , nawet okrzemek. Teraz drugi główny, gdzie naprawdę jest sporo światła , a w dni słoneczne, nawet przez część dnia słońce oświetla kamienie, i też nic , a chciałbym mieć glony na kamieniach. Pewnie to zależy od wody, bo dawniej , w innej miejscowości i kupe lat temu, kiedy miałem pysie z Malawi, glony pojawiały się błyskawicznie, ale wtedy nie było testów, więc reżim parametrów wody był raczej na wyczucie.

Tak to zależy od wody okrzemki potrzebują krzemianów , sinice musi być zachwiany stosunek PO4 do NO3 , zielone hmm tj zagadka ja je miałem i mam ale już druga tura że tak to nazwę bo raz znikły i są na nowo jak wyeliminowałem PO4 i SiO2 z wody a NO3 miałem na stałym poziomie dzięki NGBC i przeszedłem na co 4 tygodniowe podmianki ;) Zajrzyj obczaj próbuj ...

http://forum.klub-malawi.pl/malawi-sinic-okrzemek-malawi-zielono-t25453.html

[300] Malawi

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Podepnę się pod temat czy glony bo myślę że to są glony(zielone jakieś ustrojstwo)- wgryzły się pod silikon który łączy obie szyby może doprowadzić do tragedii np.do rozszczelnienia??????

Ktoś jest wstanie odpowiedzieć???

Opublikowano
Podepnę się pod temat czy glony bo myślę że to są glony(zielone jakieś ustrojstwo)- wgryzły się pod silikon który łączy obie szyby może doprowadzić do tragedii np.do rozszczelnienia??????

Ktoś jest wstanie odpowiedzieć???

jak Ci się tam wgryzły, tzn. że w tym miejscu nie trzymał silikon , więc bacznie zwracaj na to miejsce uwagę

• Dziękuję 1
Opublikowano
Powiem tak to na pewno glony nigdzie indziej ich nie ma,jak dociskałem palcem silikon w miejscach gdzie te glony się wgryzły to po pary przejazdach palcem glony wyleciały z pod silikonu.Kurde już w panikę wpadam że w nocy powódź.

http://naforum.zapodaj.net/0c6934b33819.jpg.html

no wyleciały , bo silikon nie trzyma sie szyby w tym miejscu i stąd tam glony, przecież to logiczne :)